Η αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία της αγορά προθεσμιακών προϊόντων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, έχει ξεκινήσει, και την Κυριακή αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο δοκιμαστικό τεστ. Θα εγκαινιαστεί στις 16 Μαρτίου, αφού επιλυθούν διαδικαστικά θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της, ενώ  παράλληλα προχωρά η ανάπτυξη των spot αγορών, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία τους τον Ιούνιο του 2020.

Τα δοκιμαστικά τεστ της προθεσμιακής αγοράς, στα οποία συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι σαν να λειτουργούσε κανονικά η αγορά, έχουν προγραμματιστεί για αυτή  και την επόμενη Κυριακή ώστε να ελεγχθεί εάν υπάρχουν κάποια ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν πριν την επίσημη έναρξη της αγοράς.

Σημειώνεται ότι η  ΔΕΗ θα διαδραματίσει τον κρίσιμο ρόλο του market maker και να δημιουργήσει το πρώτο προθεσμιακό προϊόν (χρηματοοικονομικό προϊόν ενέργειας χωρίς φυσική παράδοση), το οποίο  θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην νέα αγορά στις 16 Μαρτίου.

Η πρόωρη έναρξη της προθεσμιακής αγοράς αποτελεί τη φόρμουλα που επέλεξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ως μια διέξοδο των προμηθευτών (μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου) έναντι της πρόωρης κατάργησης των ΝΟΜΕ.

Ήδη το Κολέγιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) έχει δώσει έγκριση για το μηχανισμό παραγώγων ενέργειας και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε 5 αποφάσεις που ανάβουν το πράσινο φως για τη λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς. Συγκεκριμένα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

Την επέκταση της άδειας κεντρικού αντισυμβαλλομένου της ΕΤ.ΕΚ. για την εκκαθάριση παραγώγων χρηματοπιστωτικών προϊόντων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας επί δεικτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 648/2012

Την έγκριση της τροποποίησης του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων της ΕΤΕΚ

Την παροχή άδειας διαχειριστή ρυθμιζόμενης αγοράς στην εταιρεία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ

Την παροχή άδειας λειτουργίας ρυθμιζόμενης αγοράς στην Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά Παραγώγων του ΕΧΕ και ενέκρινε τον κανονισμό λειτουργίας της

Τον καθορισμό ορίων θέσεων σύμφωνα με τον Τίτλο IV του ν. 4514/2018 στα παράγωγα επί εμπορευμάτων που θα διαπραγματεύονται στην Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά Παραγώγων του ΕΧΕ.

Οι υπόλοιπες αγορές  του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Εν τω μεταξύ   δρομολογούνται και οι αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία και των υπολοίπων αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Ιούνιο, την Αγορά Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς.

Η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις εισηγήσεις της ΕΧΕ Α.Ε. (υπ’αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-277657/27.02.20) και της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε. (EnExClear) (υπ’αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-275983/31.01.20) για τις εξής μεθοδολογίες/ παραμέτρους που προβλέπονται στους ως άνω Κανονισμούς:

Α) Μεθοδολογία υπολογισμού τελών και χρεώσεων σύμφωνα με την παράγραφο 3, ενότητα 3.12 του Κανονισμό Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς.

Β) Τέλη και χρεώσεις ΕΧΕ Α.Ε. σύμφωνα με την παράγραφο 3, ενότητα 3.12 του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς.

Γ) Χρεώσεις EnExClear σύμφωνα με την παράγραφο 1, ενότητα 6.1 του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς.

Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, στις 16 Μαρτίου η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Οι αναβαθμίσεις των διασυνδέσεων και η προοπτική υλοποίησης νέων συζεύξεων

Ωστόσο, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα χρειαστεί χρόνος αλλά και να ολοκληρωθούν  οι αναβαθμίσεις των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, προκειμένου οι συναλλαγές να έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης χρονιάς και το 2021.. Η ενιαία επίλυση των ελληνικών αγορών με αυτές των όμορων χωρών θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα, διπλάσια από την αρχικά προβλεπόμενη. Με αυτό τον τρόπο, θα αποσοβηθούν επίσης και τυχόν κρούσματα καταχρηστικών συμπεριφορών από συμμετέχοντες στο Χρηματιστήριο με μεγάλο χαρτοφυλάκιο ηλεκτροπαραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η προοπτική υλοποίησης νέων συζεύξεων αλλά και η ενίσχυση της διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας με τις όμορες χώρες, μέσω της αναβάθμισης των διασυνδέσεων.
Κάτι τέτοιο έχει ήδη δρομολογηθεί με τη Βουλγαρία, καθώς προγραμματίζεται η αναβάθμιση της διασύνδεσης, ώστε το 2023 να επαυξηθεί κατά 600 MW.
Παράλληλα, ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για τη σύζευξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις αγορές της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, και της Τουρκίας. Αντίστοιχα η υλοποίηση του EuroAsia Interconnector θα έδινε τη δυνατότητα σύζευξης με την Κύπρο, και το Ισραήλ.