Τη διαδικασία για την πρώτη τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ξεκινάει η τράπεζα Πειραιώς, ανοίγοντας εντός του Μαρτίου για τους υποψήφιους επενδυτές τα virtual data rooms για το χαρτοφυλάκιο Phoenix.

Το χαρτοφυλάκιο Phoenix περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ και θα είναι η πρώτη τιτλοποίηση που θα ενταχθεί στον Ηρακλή, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος τιτλοποιήσεων που φθάνει συνολικά τα 7 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο, που έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, αποσκοπεί στη μείωση των κόκκινων δανείων στα 13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 από τα 24 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019 και κάτω από 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Phoenix αναμένονται τον Απρίλιο και, με βάση τον προγραμματισμό το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης (senior notes) που θα εκδοθεί στο πλαίσιο της τιτλοποίησης και για το οποίο η τράπεζα θα αιτηθεί την κρατική εγγύηση μέσω του Ηρακλή, ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το senior τμήμα του ομολόγου που θα εκδοθεί και το οποίο η τράπεζα Πειραιώς θα κρατήσει στα βιβλία της, θα κρατήσει επίσης το 5% των ομολογιών μεσαίας εξασφάλισης (mezzanine note) και το 5% των ομολογιών χαμηλής εξασφάλισης (junior note), διαθέτοντας δηλαδή το 95% σε υποψήφιους επενδυτές. Η τράπεζα έχει αναθέσει ήδη στον ανεξάρτητο οίκο (DBRS) την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου, ενώ με παράλληλες διαδικασίες θα ξεκινήσει και η τιτλοποίηση του δεύτερου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων με την επωνυμία Vega, που περιλαμβάνει στεγαστικά και εμπορικά δάνεια, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Το κόστος των δύο τιτλοποιήσεων στα κεφάλαια της τράπεζας Πειραιώς υπολογίζεται στο 1,8% και μετά την επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ της κατηγορίας Tier II που ολοκλήρωσε η διοίκηση της Πειραιώς στις 12 Φεβρουαρίου, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκε κατά 110 μονάδες βάσης.

Ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται σήμερα στο 17,1% από 16% που ήταν με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία τον Σεπτέμβριο του 2019, εξασφαλίζοντας σχετική άνεση για την απορρόφηση της ζημιάς που θα προκληθεί από τις δύο τιτλοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τράπεζας, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διατηρηθεί στο 15,5% έως και το 2022, χρονιά που θα ολοκληρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας.