• Σχόλιο Αγοράς

    Σε διελκυνστίδα οι αγορές: «Έσβησε» το θετικό momentum από τα σινιάλα των κεντρικών τραπεζών

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Σε τροχιά υποχώρησης κινούνται σήμερα, Δευτέρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τα futures των αμερικανικών δεικτών, με τις αγορές να μην μπορούν να δώσουν τέλος στο χειρότερο πτωτικό ράλι που έχει σημειωθεί στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά από τότε που ξέσπασε η τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες δεσμεύθηκαν να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν την οικονομία από τον κορονοϊό.

    Στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται ομόλογα και πετρέλαιο.

    Τα συμβόλαια του δείκτη S&P 500 δείχνουν άνοιγμα σε σταθερά επίπεδα για τη Wall Street, παρ’ όλο που νωρίτερα σημείωναν ισχυρή άνοδο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έσβησε και αυτός τα αρχικά μεγάλα κέρδη του, καθώς υποχωρεί δραματικά το ιταλικό χρηματιστήριο, υπό το βάρος των κρουσμάτων του κορονοϊού.

    Η επιχείρηση «ανάκαμψη» που καταγράφηκε νωρίτερα ήταν παρεπόμενο της σπάνιας δήλωσης στην οποία προχώρησε την Παρασκευή η Federal Reserve, με την οποία γνωστοποιούσε ότι ανοίγει την πόρτα στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σε συνάρτηση με τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιδημία του κορονοϊού. Το παράδειγμά της ακολούθησαν, με υποστηρικτικά μηνύματα, και οι κεντρικές τράπεζες σε Ιαπωνία και Βρετανία. Επίσης, οι traders της χρηματαγοράς αναμένουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης τον Απρίλιο.

    Για τα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα, η κίνηση σήμερα είναι ανοδική, στα βήματα των αμερικανικών που ενισχύθηκαν για όγδοη μέρα.

    Το δολάριο υποχωρούσε έναντι του ευρώ και των περισσότερο μεγάλων νομισμάτων.

    Άλμα για τον κινεζικό δείκτη CSI 300 που σημείωσε άνοδο 3,2% τη Δευτέρα, παρά τις μεγαλύτερες του αναμενομένου επιπτώσεις της επιδημίας στη μεταποίηση.

    Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρούσε κατά 0,2%.

    Ο ταλικός FTSE MIB έκανε βουτιά 2,4%.

    Ο MSCI Ασίας-Ειρηνικού ενισχύθηκε κατά 0,8%.



    ΣΧΟΛΙΑ