ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο εργαστηρίων (με εξάμηνη διάρκεια) της seveneleven, η οποία ειδικεύεται στην οργάνωση ψυχαγωγικών προγραμμάτων για ηλικιωμένους στο πλαίσιο του προγράμματός τους με τίτλο θάλλω.
Εν προκειμένω η ομάδα συνεργάζεται με το πρόγραμμα Σοφή παρέα στο Μουσείο: ένα από τα τρία προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που τρέχει η επιτροπή Young Patrons μέσα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Η επιτροπή δημιούργησε καινοτόμο τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, που φοριέται ως γυαλιά ή μάσκες οι οποίες επιτρέπουν μία μοναδική εμπειρία εικονικής ξενάγησης στους θησαυρούς της κυκλαδικής συλλογής του εν λόγω Μουσείου.
Το τετράλεπτο βίντεο που θα παρακολουθήσουν περιλαμβάνει επιπλέον πλάνα από κυκλαδίτικα νησιά που θα παρασύρουν τους ενοίκους σε φανταστικά ταξίδια, θα ανασύρουν μνήμες και θα προσφέρουν την αίσθηση της αναχώρησης, έστω και για μερικά λεπτά.
Για την απάλυνση συμπτωμάτων άνοιας
Το πρόγραμμα Σοφή παρέα στο Μουσείο στα γηροκομεία υλοποιείται για δεύτερη χρονιά. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει πάνω από τετρακόσιοι ηλικιωμένοι, εκ των οποίων το 85% βιώνει κάποια μορφή άνοιας.
Τα εργαστήρια δεν αποσκοπούν απλώς στην ψυχαγωγία των ηλικιωμένων αλλά και στη βιωματική επαφή τους με τον πολιτισμό των Κυκλάδων: μία συνολική πνευματική ανάταση η οποία θεωρείται ευεργετική (σύμφωνα με επιστήμονες).
Με βάση την εμπειρία της seveneleven που επισκέπτεται γηροκομεία από το 2018, η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας αποτελεί νέα μορφή ψυχαγωγίας για άτομα μέσα στο ευρύτερο φάσμα τη άνοιας. Σύμφωνα με έρευνες, η πολυαισθητηριακή εμπειρία που προσφέρει φαίνεται να περιορίζει συμπτώματα όπως μεταξύ άλλων το στρες και η σύγχυση.
Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας στα γηροκομεία με προφορά γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, πραγματοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη και της εταιρίας efood. Το βίντεο σχεδιάστηκε από την εταιρία 2MONOCHANNELS. Στην υλοποίηση του έργου συνέβαλε η Αλεξία Κυριακοπούλου.
seveneleven
Η εταιρεία θεάτρου seveneleven ιδρύθηκε το 2013 από τους ηθοποιούς Νότη Παρασκευόπουλο και Κωνσταντίνα Μαλτέζου (στην κεντρική εικόνα) με σκοπό την προσπάθεια βελτίωσης της κοινωνικής και πνευματικής κατάστασης των ηλικιωμένων σε γηροκομεία, μέσα από ένα πρότυπο μοντέλο ψυχαγωγίας που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται από τα μέλη της.
Τον Ιανουάριο η Κωνσταντίνα Μαλτέζου βραβεύτηκε στο πλαίσιο των Young Leaders Awards 2020 για το έργο της με το θάλλω και την πολυετή προσφορά της στην τρίτη ηλικία και τους ανθρώπους με άνοια.
Young Patrons
Το πρωτοποριακό κοινωνικό πρόγραμμα Σοφή Παρέα στο Μουσείο του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2016 με μια σειρά δράσεων για άτομα άνω των εξήντα πέντε ετών. Πραγματοποιεί εβδομαδιαίες ξεναγήσεις σε ΚΑΠΗ και Λέσχες φιλίας στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου –δράση που υποστηρίζεται από τους Young Patrons του Μουσείου. Έως σήμερα έχει υποδεχτεί έξι χιλιάδες επισκέπτες.
Από τον Ιανουάριο του 2019 υλοποιούνται επίσης εβδομαδιαία εργαστήρια με θέμα το Παιχνίδι στην αρχαιότητα σε Λέσχες Φιλίας που έχουν ήδη επισκεφθεί μία φορά το Μουσείο. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν τα εβδομαδιαία εργαστήρια εκτός Μουσείου σε γηροκομεία της χώρας. Οι δύο αυτές δράσεις υλοποιούνται και πάλι με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα