Η ζοφερή εικόνα του κραχ αναδύεται μέσα από τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, η οποία λίγη ώρα πριν από τις 2 το μεσημέρι καταγράφει απώλειες 7%.

Η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού έχει πυροδοτήσει καταιγίδα πωλήσεων στις διεθνείς αγορές ενώ στο ελληνικό ναό του χρήματος οι απώλειες είναι ακόμη βαρύτερες. Κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετά χαρτοφυλάκια προχωρούν σε «αναγκαστικές» πωλήσεις λόγω των stop loss  που ενεργοποιούνται καθώς οι τιμές των μετοχών έχουν παραβιάσει καθοδικά, το οριοθετημένο πεδίο των ζημιών.

Κατά κύριο λόγο το κύμα των πωλήσεων που έχει ξεκινήσει από το πρωί οφείλονται σε εκποιήσεις χωρίς αύριο από χαρτοφυλάκια ελληνικών συμφερόντων, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η προσφορά απορροφάται από ξένα χαρτοφυλάκια. Αν και απομένουν περίπου 3μιση ώρες για τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης διαφαίνεται ότι η ελληνική αγορά θα επιχειρήσει να αντιδράσει με στόχο να καλύψει ένα μέρος από το τεράστιο εύρος των απωλειών που μεταφράζονται σε εξαΰλωση 4,2 δισ. από την χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ένα πρώτο δείγμα της αναμενόμενης ενδοσυνεδριακής αντίδρασης πιστοποιείται από το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης «μάζεψε» την πτώση που από τα εφιαλτικά επίπεδα του 7,5% έπεσε στο -6,8%. Ωστόσο σημαντικό κριτήριο θα αποτελέσει το άνοιγμα της Wall Street στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Και τούτο γιατί η πορεία του Dow Jones αποτελεί βαρόμετρο για το διεθνοποιημένο χρηματιστηριακό περιβάλλον. Ανάλογα λοιπόν με την συμπεριφορά της «Μέκκας» των αγορών θα τσεκαριστεί εκ νέου και η πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όπως επίσης και του αθηναϊκού.

Στις 2 το μεσημέρι η αξία των συναλλαγών ήταν συγκριτικά μεγάλη καθώς είχε αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ. Την ώρα εκείνη η Alpha Bank υποχωρούσε κατά 12,9%, η μετοχή της Εθνικής έχανε 11,7%, η Πειραιώς ήταν στο -13,1% ενώ οι απώλειες για τη Eurobank είχαν διαμορφωθεί στο 8,4%.

Στη γενική εικόνα της αγοράς αμυντική μπορεί να χαρακτηριστεί η πορεία της Coca Cola η οποία κατέγραφε πτώση 3,6%. Για τον ΟΠΑΠ οι απώλειες ήταν στο 4,6%, ο ΟΤΕ έχανε 5,5% ενώ η Motor Oil υποχωρούσε κατά 5,3%. Τιμές οι οποίες με την πάροδο του χρόνου έδειχναν να προσπαθούν να ανακτήσουν λίγο από το χαμένο έδαφος.