Τρόμος επικρατεί  στην ελληνική αγορά μαρμάρου που είναι κατά 76% εξαγωγική με το 57% των εξαγωγών να προορίζεται στην Κίνα.

Οι εταιρείες του κλάδου, ανησυχούν για την επίδραση του κορονοαϊού  που έχει παγώσει την οικονομική και κατασκευαστική δραστηριότητα της χώρας και μαζί τις ανάγκες σε μάρμαρο. Πληροφορίες από την Ικτίνος Μάρμαρα, αναφέρουν ότι προς το παρόν στις πωλήσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου δε υπάρχει επίδραση. Όμως υπάρχει μεγάλος φόβος για το Μάρτιο, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα ώστε να αποκατασταθεί η δραστηριότητα.

Από τη μια δεν υπάρχει ζήτηση  για μάρμαρο γιατί είναι παγωμένη η κατασκευαστική αγορά εκεί, και από την άλλη ακόμη και να θέλουν οι κινέζοι πελάτες να έρθουν για να επιλέξουν μάρμαρα, δεν μπορούν, αφού οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει  τις πτήσεις από Κίνα για Ευρώπη και οι μόνες πτήσεις που γίνονται είναι μέσω Χονγκ Κονγκ και αυτές όμως με καθυστερήσεις.

Ο φόβος είναι λοιπόν ότι ο Μάρτιος μπορεί να είναι πολύ πτωτικός, αν δεν πραγματοποιηθούν ή μειωθούν δραματικά οι εξαγωγές προς την Κίνα. Όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις μαρμάρου είναι τρομαγμένες και επιφυλακτικές. Και η ανησυχία είναι και για κάτι άλλο. Μήπως κάποιες εταιρείες δεν αντέξουν και προκειμένου να έχουν πωλήσεις, ρίξουν τις τιμές, τόσο για να πουλήσουν στους Κινέζους ή για να προωθήσουν τις μεγάλες ποσότητες που θα μείνουν.

Το μόνο που μπορεί να επαναφέρει την ηρεμία στις ελληνικές επιχειρήσεις μαρμάρου, είναι η γρήγορη εξασθένιση της κρίσης που έχει προκαλέσει ο ιός, ώστε η πιο νευραλγική οικονομία του πλανήτη να ξεκινήσει να λειτουργεί.

Πρώτη επίπτωση η ακύρωση της μεγαλύτερης διεθνούς έκθεσης μαρμάρου στο Ξιαμέν της Κίνας . Πρόκειται για την έκθεση που ξεκινάει τη χρονιά, στην οποία γίνονται οι παραγγελίες για τις πωλήσεις του έτους. Τώρα προγραμματίζεται για Ιούνιο, που είναι στο μέσο της χρονιάς και είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητά της.

Μειωμένες εξαγωγές στην Κίνα και το 2019

Σημειώνεται ότι ήδη από το 2019 η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έπληξε και τον κλάδου του μαρμάρου στη χώρα μας, έναν από τους πιο δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας.

Μετά από δεκαετία σχεδόν συνεχούς ανόδου των εξαγωγών του κλάδου και μάλιστα με εκρηκτικό ρυθμό, οι εξαγωγές ακατέργαστου μαρμάρου από την Ελλάδα, φέτος εμφανίζουν αρνητικά σημάδια. Τα στοιχεία δείχνουν για το πρώτο εννιάμηνο του 2019 σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών από τη χώρα μας ακατέργαστου μαρμάρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η χρονιά θα κλείσει με μείωση 10-15%. Στα θετικά είναι πως παρά τα προβλήματα κρατιούνται σε υψηλά επίπεδα οι εξαγωγές κατεργασμένων μαρμάρων.

Το 2018 οι ελληνικές εξαγωγές ήταν αυξημένες περίπου κατά 7% σύμφωνα με τα στοιχεία, με πάνω από 7 στους 10 τόνους ελληνικού μαρμάρου να εξάγονται στην Κίνα. Οι ελληνικές εξαγωγές προς την ασιατική χώρα είχαν καταγράψει αύξηση πάνω από 10%.

Σημαντικό μερίδιο στις ελληνικές εξαγωγές μαρμάρων κατέχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με αξία εξαγωγών 23,4 εκατ. ευρώ και 5,7% μερίδιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (αξία 18,6 εκατ. ευρώ και 4,6% μερίδιο εξαγωγών), η Κύπρος (2,3% μερίδιο εξαγωγών, όπου η μεταβολή συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 ανήλθε σε 61,6%, ήτοι 3,5 εκατ. ευρώ) και τέλος το Κατάρ και το Μεξικό με 2,0% μερίδιο εξαγωγών αντίστοιχα. Αλλά και το 2017 η Κίνα απορρόφησε το 77,16%, καλύπτοντας το 84,83% της αξίας των εξαγωγών μαρμάρου.

Το μέγεθος του κλάδου του μαρμάρου

Στον κλάδο του μαρμάρου απασχολούνται  6.205 εργαζόμενοι σε 670 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Με το 76% των πωλήσεων των εταιρειών του κλάδου να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού (το 57,2% εξ αυτών κατευθύνεται στην κινεζική αγορά) καλύπτοντας το 2,0% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδος.

Με συνολική προσφορά (πωλήσεις) στην ελληνική οικονομία ύψους 1,27 δισ. ευρώ (στη Δράμα οι πωλήσεις έφτασαν τα 662,7 εκατ. ευρώ), ο κλάδος της εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου αναδεικνύεται ως ένας τους σημαντικότερους της χώρας, που κατάφερε σε περίοδο κρίσης να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του, επενδύοντας κυρίως στην ποιοτική ανωτερότητα του ελληνικού μαρμάρου.

Μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, δραστηριοποιούνται συνολικά 71 επιχειρήσεις με έσοδα για το 2018 που άγγιξαν τα 408,4 εκατομμύρια ευρώ, απασχολώντας συνολικά 2.470 εργαζόμενους. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου με έδρα τη Δράμα καλύπτουν το 49% των πωλήσεων όλων των κλάδων του νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018.