Κρίσιμη σημασία αποκτά η σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής μετά την άρνηση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», να εμφανιστούν χθες και προχθές στην ΓΑΔΑ, προκειμένου να δώσουν κατάθεση για την υπόθεση της Novartis.

Δεν αποκλείεται σήμερα η προανακριτική επιτροπή να ζητήσει την άρση του προγράμματος προστασίας, που έχει δώσει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στους δύο μάρτυρες.

Ήδη το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει πως θα θέσει θέμα άρσης. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό καθώς η άρση της προστασίας θα συζητηθεί είτε ως θέμα αρχής, όπως τίθεται από το ΚΚΕ, είτε υπό το πρίσμα των χειρισμών της Εισαγγελίας Διαφθοράς που υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας τους δύο μάρτυρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής θα θέσουν ζήτημα για την Ελένη Τουλουπάκη, όχι μόνο για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και για «κρίσιμα στοιχεία», που, όπως τονίζουν, της έχουν ζητηθεί αλλά δεν τα έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, με συνέπεια να προκαλεί εμπόδια και να προβάλλει προσκόμματα στη διενεργούμενη έρευνα.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, το απόγευμα της Τετάρτης έξω από τη ΓΑΔΑ, για τους «τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας» αλλά και του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα ότι «όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν» και ότι «η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αντιθέτως ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνά η επιτροπή».

Στα άκρα η πολιτική κόντρα

Εν τω μεταξύ, στο κόκκινο έχει ανέβει το θερμόμετρο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Χθες το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ έντονη και σε όλα τα επίπεδα είναι και η αντίδραση της Κουμουνδούρου.
Το Μαξίμου υποστηρίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός είπε ψέματα, όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και δεν μπορεί να είναι παράτυπη η προανακριτική όταν ακολουθεί τη διαδικασία των εισαγγελέων.
Πρόκειται για σκευωρία που θα πέσει στο κενό, απάντησε η Κουμουνδούρου, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό δειλό και δολοπλόκο, και υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το Σεπτέμβρη να τον οδηγήσει αν θέλει σε ειδικό δικαστήριο.
Επίσης, σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελένης Τουλουπάκη, του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την κ. Τουλουπάκη ότι τον κρατά όμηρο, όπως και τον κ. Αβραμόπουλο, «χωρίς να έχει αποφασίσει αν θα μας ασκήσει δίωξη ή θα αρχειοθετηθεί η υπόθεση. Είναι και αυτό δείγμα της πολλαπλής ανικανότητας έως και εμπάθειας της κ. Τουλουπάκη. Τη Δευτέρα ο κ. Ζαχαρής έστειλε επιστολή στην κ. Τουλουπάκη που την κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς ότι ως προς το σκέλος της απόκρυψης στοιχείων από την αλληλογραφία του FBI έχει παραβιάσει το σύνταγμα και τον ποινικό κώδικα. Εγώ δεν θυμάμαι περίπτωση που ένας εισαγγελέας να κατηγορεί άλλη εισαγγελέα ότι έχει παραβιάσει το σύνταγμα».
Αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Από την αρχή είχαμε πει ότι για να βάλουμε στο κάδρο κάποιον θα πρέπει να προκύψουν στοιχεία. Μέχρι στιγμής ευθεία αναφορά στον κ. Τσίπρα, δεν έγινε. Παρεμπίπτουσα μόνο. Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί: Μονός του ο κ. Παπαγγελόπουλος αποφάσισε να παραβιάσει το πολίτευμα και ο πολιτικός του προϊστάμενος επί τέσσερα χρόνια δεν κατάλαβε τίποτα; Είναι εύλογο ερώτημα αλλά δεν πας έναν πρώην πρωθυπουργό σε ειδικό δικαστήριο βασιζόμενος σε εύλογο ερώτημα. Όμως εάν ο μάρτυρας “Σαράφης” την ώρα που καταλαβαίνει ότι ήρθε η ώρα της αλήθειας, πει συγγνώμη αλλά με πήραν στο Μέγαρο Μαξίμου και με έβαλαν να πω όσα είπα, τότε ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάει στο ειδικό δικαστήριο…»