Στον «αέρα» τινάζεται επί της ουσίας το πολυσυζητημένο σχέδιο συμφωνίας με τους ομολογιούχους της Folli Follie, με στόχο την εξυγίανση της αμαρτωλής εταιρείας.

Αυτό είναι σε αδρές γραμμές το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει η δέσμευση των μετοχών που κατέχει η Folli Follie στην Dufry από την Αρχή Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος.

Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο αποτελεί τον βασικό πυλώνα, ο οποίος και στηρίζει την όλη προσπάθεια αναδιάρθρωσης της εταιρείας με την σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων. Τώρα όμως το «χαρτί» αυτό φεύγει από το τραπέζι και συνδυασμό με το γεγονός ότι εξακολουθούν και παραμένουν δεσμευμένα τα ακίνητα της εταιρείας απομακρύνεται το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τους ομολογιούχους της Folli Follie.

Η κίνηση της Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους η Αρχή αποφάσισε να αναλάβει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ενδεχομένως, αυτό να οφείλεται και στις εν εξελίξει διαδικασίες σε επίπεδο δικαστικής διερεύνησης της μεγάλης απάτης από την αρμόδια τακτική ανακρίτρια, Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου. Χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται επισήμως.

Το «επίμαχο» πακέτο των 805.000 μετοχών της Dufry πέρασε στο χαρτοφυλάκιο της Folli στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2012 όταν, εκχωρήθηκε αρχικά το 51% των ΚΑΕ στην ελβετική εταιρεία.

Για τις μετοχές αυτές της Dufry, υπήρχε δεσμευτικός όρος να μην μεταβιβασθούν για επτά χρόνια. Δηλαδή, μέχρι και την ολοκλήρωση της χρήσης του 2019. Ο όρος αυτός, για τις μετοχές αφορούσε συγκεκριμένη ρήτρα επίτευξης λειτουργικής κερδοφορίας από τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ).

Αν μη τι άλλο, προξενεί εντύπωση η κίνηση των Ελβετών να βάλουν ένα τέτοιο όρο στη διαδικασία της παραχώρησης μετοχών από την Dufry στην Folli. Σε κάθε περίπτωση, οι μετοχές αυτές, οι οποίες αξίζουν σήμερα περίπου 67 εκατ. ευρώ, έχουν απελευθερωθεί από την επταετή χρονική δέσμευση και επί της ουσίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Folli Follie, με το προϊόν της ρευστοποίησης να αποτελεί τη βασική ύλη στη συμφωνία με τους ομολογιούχους.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα λένε ότι το εταιρικό σχήμα OpsCo, εταιρεία στην οποία βάση του σχεδίου πρόκειται να μεταβιβασθούν περιουσιακά στοιχεία της Folli αποτελώντας το διάδοχο σχήμα, θα έχει έδρα στο εξωτερικό. Κάτι που ενδεχομένως κινητοποίησε τα αντανακλαστικά της Αρχής Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος.

Μένει βεβαίως να διακριβωθεί αν η κίνηση της Αρχής, έχει ολοκληρωθεί καθώς οι μετοχές της Dufry είναι στην Ελβετία και όχι στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο, τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει διακριβωθεί επακριβώς…

Από την στιγμή πάντως οι μετοχές της Dufry που επρόκειτο να πάρει η Folli δεσμευθούν και παγώσουν, δύσκολα θα αλλάξει κάτι για τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες. Ακόμη και αν ζητηθεί η αποδέσμευση, οι πληροφορίες λένε ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί καθότι είναι ακόμη ανοιχτή η ανακριτική διαδικασία διερεύνησης της «μεγάλης απάτης».

Όλα αυτά δείχνουν, ότι πλέον, το ζήτημα της Folli Follie καθίσταται… πολυπαραγοντικό, με συνέπεια να είναι ανοιχτό οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά κρίσιμη, η σημερινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στα οποία έχει προσφύγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητώντας να αντικατασταθούν τα επτά από τα έντεκα μέλη, της σημερινής διοίκησης των Folli Follie.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, έχει εκ των πραγμάτων μέγιστο ενδιαφέρον καθώς αύριο Πέμπτη, είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Folli.

Όπου κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια νέα κίνηση από την πλευρά του υπόδικου βασικού μετόχου, Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Ειδικά, εάν δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και δεν έχει υπάρξει απόφαση αλλαγής των μελών του δ.σ. με βάση την πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πάντως ερώτημα είναι και πως μετά απ’ όλα αυτά, θα αντιδράσουν οι ομολογιούχοι υπό τα νέα δεδομένα. Οι οποίοι επρόκειτο μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου να εγκρίνουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης.