ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημειώνεται, ότι προσφέρονται πολλές δυνατότητες χαμηλού κόστους χρηματοδότησης για πράσινες επενδύσεις στη διεθνή αγορά. Τα ΕΛΠΕ είναι ο μεγαλύτερος εκδότης ευρωομολόγων τη διεθνή αγορά, έχοντας σηκώσει πάνω από 3 δισ. ευρώ διαχρονικά. Το τελευταίο ομόλογο της εταιρείας ύψους 500 εκατ. ευρώ έχει σήμερα επιτόκιο 1,5%.
“Έχουμε ικανοποιητικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουμε το έργο, όμως, στα βαθμό που θέλουμε να πάμε στα 600 ή και περισσότερα MW θέλουμε να φτιάξουμε ένα κομπόδεμα μάχης για να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε χωρίς να έχουμε τον περιορισμό της χρηματοδότησης. Έτσι είναι πιθανό να δούμε μια εξειδικευμένη χρηματοδοτική γραμμή στην οποία αν θέλουν θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι ελληνικές τράπεζες”, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέας Σιάμισης χθες.
Μπήκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη στις ΑΠΕ
Με τη χθεσινή συμφωνία για την απόκτηση φωτοβολαϊκού πάρκου ισχύος 204 MW, και επένδυσης 130 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ απέκτησαν μια βάση για την ανάπτυξή τους στην αγορά των ΑΠΕ. “Αυτή είναι το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέας Σιάμισης, “αλλά δεν θα κρατήσουν τον τίλο της μεγαλύτερης επένδυσης για πολύ ακόμη αφού θα έρθουν ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σύντομα η εταιρεία θα ανακοινώσει και μεγαλύτερη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία είναι σε συζητήσεις για τη σύναψη δύο συμφωνιών για την απόκτηση αιολικών πάρκων, δεκάδων MW, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες
“Δεν περιοριζόμαστε στην Ελλάδα, ο πρώτος μεσοπρόθεσμος στόχος είναι 600 ΜW αλλά δεν θα σταματήσουμε εκεί.” ανέφερε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος. Όπως είπε η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, φέρνει τα ΕΛΠΕ πολύ κοντά στον στόχο που είχε τεθεί για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 300 MW έως το 2021. Το επόμενο βήμα του σχεδιασμού είναι τα 600 ΜW έως το 2025. Με το πρώτο έργο που ανακοινώθηκε χθες η εταιρεία αναμένει από το 2022, EBITDA 20 εκατ. ευρώ και στοχεύει να φτάσει ώστε το 10% των EBITDA του ομίλου από ΑΠΕ.
Εξηγώντας τη στρατηγική των ΕΛΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Ανδρέας Σιάμισης, σημείωσε ότι η ζήτηση για ενέργεια είναι ανοδική, όμως υπάρχουν αλλαγές στο μείγμα, που η εταιρεία οφείλει να λαμβάνει υπόψιν και να προετοιμάζεται ώστε να παραμείνει ισχυρή και στο μέλλον.
“Η ζήτηση είναι στα 100 εκατ. βαρέλια το χρόνο, όμως υπάρχουν αλλαγές στο μείγμα ενέργειας της ζήτησης. Τα λιγνιτικά φεύγουν, το φυσικό αέριο γνωρίζει μεγάλη άνοδο αλλά και οι ΑΠΕ. Ο λόγος ύπαρξής μας είναι να αναπτυσσόμαστε και να είμαστε υγιής, και γιαυτό προετοιμαζόμαστε από τώρα για τις επόμενες δεκαετίες, όταν θα μειωθεί η συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα”, σημείωσε.
Στόχος τα 600 μεγαβάτ μέχρι το 2025
Στόχος των ΕΛΠΕ είναι να αναπτύξουν 300 μεγαβάτ ΑΠΕ μέχρι το 2021 και 600 μεγαβάτ μέχρι το 2025. Αυτό θα επιτευχθεί τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος με συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και στοχευμένες εξαγορές. Τα 204MW του νέου πάρκου θα οδηγήσουν στην επίτευξη του 77% του στόχου της εγκατεστημένης ισχύος για το 2021, το 71% του στόχου για την παραγόμενη ενέργεια ενώ θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών του ομίλου της τάξης του 10%. Η παραγωγή ενέργειας θα είναι ίση με τις ανάγκες 75 χιλιάδων νοικοκυριών δηλαδή με τις ανάγκες της περιοχής της Δ. Μακεδονίας ενώ θα οδηγήσει στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ίση με το όφελος από 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.
Η σημασία των ΑΠΕ για τον όμιλο των ΕΛΠΕ είναι στρατηγική και θα δημιουργήσει αξία καθώς μας επιτρέπει να διαχειριστούμε κινδύνους και προκλήσεις σήμερα και στο μέλλον, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΕΛΠΕ Γ. Αλεξόπουλος.
Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ είναι μεγάλος καταναλωτής ενέργειας, αφού καταναλώνει 16 TWh το χρόνο. Στόχος της εταιρείας είναι να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, κατά 50% μέχρι το 2030 και αυτό απαιτεί πολλές αποφάσεις που, όπως τονίστηκε, πρέπει να ληφθούν τώρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ