ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πυρετωδώς, προετοιμάζονται τα επιτελεία της ΔΕΗ για τη “μεγάλη πρώτη” της εταιρείας στους επενδυτές, που προγραμματίζεται στα τέλη Μαρτίου στο Λονδίνο. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται στην προσπάθεια που γίνεται να έχουν ολοκληρωθεί κάποιες εξελίξεις, όπως η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να έχει ετοιμαστεί το ολοκληρωμένο και πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο της McKinsey.
Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από την παρουσίαση της στρατηγικής της το Δεκέμβριο, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, έχει θέσει υψηλά τον πήχη για τα λειτουργικά κέρδη του 2020 όπου ο στόχος έχει τεθεί στα 850-900 εκατ. ευρώ, ωστόσο, αναμένεται πλέον να δώσει στους επενδυτές, τα οικονομικά δεδομένα της στρατηγικής της, τις αναλυτικές πληροφορίες, που θα τους επιτρέψουν να στηρίξουν τα μοντέλα τους ώστε να δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στη νέα διοίκηση και την πορεία της.
Σημειώνεται ότι με βάση την εκτίμηση για τα EBITDA του 2020 ο δείκτης Enterprise Value/EBITDA διαμορφώνεται στο 5,7% (26% λιγότερο από το μ.ο. του κλάδου στην Ευρώπη) από 15% το 2019 κάνοντας την εταιρεία επενδυτικά ελκυστική.
Μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΗ είναι η έκδοση του ομολόγου της, ο χρόνος της έκδοσής του, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο “σχολές σκέψης” για το χρόνο έκδοσης, με κριτήριο το πότε μπορεί η εταιρεία να πετύχει το ευνοϊκότερο επιτόκιο.
Η μία προτείνει να γίνει στο πρώτο εξάμηνο, μετά την τιτλοποίηση οφειλών, αξιοποιώντας το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας, υπό τη θετική επίδραση της ψυχολογίας που δημιούργησε η επιτυχημένη έκδοση του 15ετους ομολόγου και η πτώση ρεκόρ κάτω από το 1% του δεκαετούς. Η δεύτερη άποψη όμως, που μάλλον επικρατεί, θεωρεί ότι αν καθυστερήσει η έκδοση ακόμη έξι μήνες, τα δεδομένα της ΔΕΗ θα είναι πολύ πιο θετικά και αυτό θα ευνοήσει πολύ περισσότερο την έκδοση από τη θετική συγκυρία.
Προς το παρόν, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην παρουσίαση της ΔΕΗ στο Λονδίνο και στην αναλυτική ενημέρωση που θα δοθεί για το επιχειρηματικό σχέδιο και τα δεδομένα της εταιρείας.
Τιτλοποίηση
Μέσα στο Μάρτιο, η διοίκηση της ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει τη πρώτη τιτλοποίηση οφειλών με στόχο να αντλήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές των καταναλωτών προς την εταιρεία αγγίζουν τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Στοίχημα για την εταιρεία είναι να πετύχει τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση με τους ευνοϊκότερους για εκείνη όρους και για αυτό και εντείνει το κυνήγι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ώστε να αυξήσει την αξία των οφειλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ διαχωρίζει τις οφειλές σε δύο κατηγορίες: τους απλήρωτους λογαριασμούς για 60 ημερών και τους απλήρωτους λογαριασμούς για πάνω από 90 ημέρες.
Η πρώτη συμφωνία τιτλοποίησης, που αναμένεται μέσα στο Μάρτιο, αφορά την πρώτη κατηγορία οφειλών. Σημειώνεται ότι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας και τη μείωση των απαιτήσεων, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του νέου επιχειρηματικού σχεδίου.
Προσωπικό
Το θέμα της εθελουσίας είναι ακόμη ένα θέμα που θα οριστικοποιηθεί με την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ, θα πραγματοποιηθεί σε βάθος ετών και μαζί με την πορεία της απολιγνιτοποίησης. Ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση είναι οι εργαζόμενοι να περιοριστούν κατά 3.800 και συγκεκριμένα από τους 15.300 στους 11.500 το 2024.
Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης στην Πτολεμαΐδα «δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος και δεν θα μειωθούν οι μισθοί». Απόφαση της νέας διοίκησης είναι να μην μείνει κανείς χωρίς κάλυψη, δηλαδή η εταιρία έχει μεριμνήσει για την αποζημίωση ή και για άλλες επιλογές που θα δοθούν στο προσωπικό το οποίο πρόκειται να φύγει.
Έτσι, από τις αρχές του χρόνου το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αύξησε κατά 2.000 ευρώ το μπόνους των 5.000 ευρώ για εκείνους που φεύγουν οικειοθελώς. Ωστόσο στο επιχειρηματικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί συγκεκριμένα το κόστος της εθελούσιας αλλά και τους στόχους για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Επενδύσεις
Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει το στόχο για 1,5 GW μέχρι το 2024. Άμεσος στόχος τα 500 μεγαβάτ ενέργειας από ΑΠΕ την επόμενη διετία από 150 ΜW σήμερα, ενώ μέχρι το καλοκαίρι η εταιρεία θα έχει δημοπρατήσει έργα συνολικού ύψους 280 MW έχοντας ήδη ένα χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη 6,2 γιγαβάτ που μπορεί να την απογειώσει. Ωστόσο ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος των επενδύσεων και το είδος των συνεργασιών που πρόκειται να πραγματοποιήσει η ΔΕΗ μέσα από τις συνεργασίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί με ιδιώτες παίκτες της αγοράς αλλά και με νέα joint ventures που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.
Ταυτόχρονα, προχωρούν οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ, για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος. Για τις επενδύσεις αυτές εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η ΔΕΗ υπέγραψαν χθες τη δεύτερη, εικοσαετούς διάρκειας, δανειακή σύμβαση ύψους 100 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, από συνολική εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης ύψους 255 εκατ. ευρώ.
Το νέο δάνειο των 100 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη ΔΕΗ έρχεται σε συνέχεια της προόδου υλοποίησης των έργων για την αναβάθμιση του ελληνικού Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και υπεγράφη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα από τον Γιώργο Στάσση, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ και τον Βέρνερ Χόγιερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;