Την επέκτασή της εκτός Ηπείρου σε γειτονικούς νομούς και στην Αθήνα σχεδιάζει η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, όπως και την ενίσχυση των μεριδίων της, παρέχοντας υπηρεσίες και προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η τράπεζα σήμερα έχει υποκαταστήματα, εκτός από το Κεντρικό στα Ιωάννινα, σε άλλα επτά σημεία στην Ήπειρο. Ιωάννινα (3) , Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Λούρο και αύριο εγκαινιάζει το νέο της κατάστημα στη Φιλιππιάδα.

Η επέκταση της τράπεζας στην Αθήνα, ωστόσο, εξαρτάται από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου από την Τράπεζα της Ελλάδας, για τις συνεταιριστικές τράπεζες, αφού σήμερα η Συνεταιριστική Τράπεζα της Ηπείρου δεν έχει πανελλαδική άδεια λειτουργίας.

Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο CEO της τράπεζας Γιάννης Βουγούκας, στρατηγική της τράπεζας είναι να αυξήσει τα μερίδιά της,  να αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο και σταδιακά να επεκτείνει το δίκτυο των καταστημάτων της στους γειτονικούς νομούς και στην Αθήνα. “Η επέκτασή μας εξαρτάται από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που ετοιμάζεται, γιατί αφού αλλάξει θα επιτρέπει σε μια συνεταιριστική τράπεζα χωρίς Πανελλαδική άδεια (όπως η Τράπεζα Ηπείρου) μετά από αίτημά της να δραστηριοποιείται σε άλλη περιοχή. Η τράπεζα, ωστόσο από τώρα, αναμορφώνει τη δομή της και προχωρά σε αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να είναι έτοιμη όταν είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο, να είμαστε οι πρώτοι που θα πάρουμε άδεια”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Πρώτο μας μέλημα είναι να μετεξελίξουμε τις δομές της τράπεζας, να εφαρμόσουμε Εταιρική Διακυβέρνηση και να θέσουμε κανόνες και εγκριτικές διαδικασίες και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του εποπτικού πλαισίου που πλέον είναι εφάμιλλο των συστημικών τραπεζών, αλλά και για να προετοιμαστούμε για τις αλλαγές που έρχονται. Θέλουμε να γίνει μια τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επειδή μπορούμε να προσφέρουμε ευέλικτες και άμεσες υπηρεσίες και να εξυπηρετούμε άμεσα τις ανάγκες δανειοδότησης των επιχειρήσεων. Εξυπηρετούμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως οι συστημικές τράπεζες εξυπηρετούν μεγάλους πελάτες, παρέχοντάς τους συμβουλευτικές υπηρεσίες και ταχύτητα στις αποφάσεις. Πέρυσι αυξήσαμε τις δανειοδοτήσεις μας κατά 6% και για φέτος ο στόχος μας είναι 8%,” αναφέρει ο κ. Γιάννης Βουγιούκας.

Το μερίδιο της τράπεζας είναι σήμερα 8-10% στα Γιάννενα και 3-4% στις άλλες πόλεις.

“Σήμερα έχουμε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια (15%), λειτουργική κερδοφορία και ισχυρή ρευστότητα (LCR 321,22% – 2019). “Την ώρα που οι άλλες τράπεζες συρρικνώνουν το δίκτυό τους και κυρίως, μεταφέρουν τα εγκριτικά κλιμάκιά τους εκτός Ηπείρου, είμαστε δυναμικά παρόντες στην τοπική κοινωνία με ευέλικτα και εξατομικευμένα προϊόντα και ολοκληρωμένες συμβουλευτικές λύσεις και υπηρεσίες. Εστιάζοντας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύουμε δυναμικά τον κορμό της ηπειρωτικής οικονομίας και την ανάπτυξή της. Στόχος μας είναι η Τράπεζα μας να κατακτήσει ανταγωνιστική θέση στην περιφέρεια και να επεκταθεί και εκτός Ηπείρου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βουγιούκας.

Πού όμως θα επεκταθεί η τράπεζα;

Όπως εξηγεί  ο κ. Βουγιούκας, “έχουμε σήμερα μια διοίκηση δυσανάλογη με τον αριθμό των καταστημάτων, και με την ίδια διοίκηση μπορούμε να έχουμε τα διπλάσια καταστήματα. Η Αθήνα είναι στόχος, για να μαζέψουμε ρευστότητα και οι όμοροι νομοί, στόχος για να αυξήσουμε την πελατειακή μας βάση, να δώσουμε δάνεια. Στην Αθήνα ζουν 350.000 Ηπειρώτες, που θέλουμε να μας φέρουν τις καταθέσεις τους και 15.000 μέλη του Ταμείου ΤΕΑ-ΑΕΠΑΕ  που είναι ο βασικός μας μέτοχος. Βέβαια χρειαζόμαστε και νέα κεφάλαια και έτσι θα κάνουμε και νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Πρόπερσι έγινε αύξηση 4 εκατ. ευρώ και πέρυσι ακόμη 1 εκατ. ευρώ. Για κάθε 100 εκατ. ευρώ νέων δανείων χρειαζόμαστε 1ο εκατ. νέα αύξηση κεφαλαίου, οπότε η πιστωτική επέκταση που σχεδιάζουμε σημαίνει ταυτόχρονα και αυξήσεις κεφαλαίου, από τα 24 εκατ. που είναι σήμερα τα κεφάλαια της τράπεζας. Το ενεργητικό μας σήμερα είναι 250 εκατ. και όσο το αυξάνουμε, θα ενισχύουμε και το μετοχικό κεφάλαιό μας και τη ρευστότητα. Στοχεύουμε σε πιστωτική επέκταση 8% φέτος και έτσι θα αυξάνουμε τα μερίδιά μας.

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου

Σε συνέντευξη τύπου της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσιάστηκε το νέο όραμα, της τράπεζας που στοχεύει στην οικοδόμηση ισχυρών και διαρκών σχέσεων με τους πελάτες, καθώς και την παροχή εξειδικευμένων τραπεζικών λύσεων και ολοκληρωμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, με γνώμονα την παράδοση αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ζωνίδης, Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, αναφέρθηκε στην ιστορία της Τράπεζας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε είμαστε η παλαιότερη συνεταιριστική Τράπεζα της χώρας με μια ιστορία 41 χρόνων που κρατά στην φιλοσοφία της την έννοια του συνεταιρισμού, όμως έχει υποχρέωση να παρακολουθήσει τις μεταβολές του τραπεζικού συστήματος και να αναπροσαρμοστεί ανάλογα… Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το βασικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έναντι των συστημικών τραπεζών, είναι ότι η Τράπεζα Ηπείρου ανήκει τους πελάτες της και την τοπική οικονομία και κοινωνία, γεγονός αρκετά ισχυρό για να την εμπιστευτούν».

Ο κ. Βασίλειος Τσουκανέλης, Εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και στο γεγονός ότι η Τράπεζα άντεξε την πίεση που δέχθηκε το τραπεζικό σύστημα, παραμένοντας κοντά στους πελάτες της με το δίκτυο και τα προϊόντα της, καταφέρνοντας μάλιστα να προσελκύσει έναν αξιόπιστο στρατηγικό επενδυτή, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ. Ο κ. Τσουκανέλης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:« Μέσα στην δεκαετή κρίση που όλοι βιώσαμε, η Τράπεζα Ηπείρου κατάφερε να αντέξει, ενισχύοντας την καταθετική της βάση και το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, επεκτείνοντας το δίκτυό της στην ευρύτερη Περιφέρεια της Ηπείρου προκειμένου να υποστηρίξει με χρηματοδοτήσεις τις τοπικές επιχειρήσεις ,δίνοντας συγχρόνως  εργασία σε πάνω από 85 ικανά στελέχη που έχει σήμερα η Τράπεζα».

Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ιδρύθηκε το 1978 υιοθετώντας το όραμα του ιδρυτή της Ιωάννη Δούμα να στηρίξει και να ενισχύσει την τοπική οικονομία και κοινωνία της ευρύτερης Περιφέρειας Ηπείρου. Σήμερα, συμπληρώνοντας πάνω από 40 χρόνια λειτουργίας η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ είναι η Τράπεζα των 17.000 Ηπειρωτών αλλά και των θεσμικών επενδυτών. Με την συμμετοχή του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ ως Στρατηγικού Επενδυτή με 50%, στο μετοχικό κεφάλαιο της Τραπέζης, η Τράπεζα βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση για να προχωρήσει την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και του οράματός της για μια Ισχυρή Ελληνική Συνεταιριστική Τράπεζα. Το νέο συνεταιριστικό -επιχειρηματικό μοντέλο- πρότυπο που σχεδιάζει η Τράπεζα θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην τοπική οικονομία και κοινωνία , όσο και στους εργαζομένους και τους μετόχους .