Ούτε… δωρεάν εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που μέχρι προ διετίας παρουσιάζονταν με διαφορετική άποψη, δεν σκέφτονται να συμμετάσχουν καν σε διαγωνισμό για την απόκτηση της πολύπαθης ΛΑΡΚΟ. Κι ο λόγος δεν είναι ούτε το αντικείμενο της εταιρείας, η παραγωγή νικελίου, ούτε το κόστος, ούτε οι υποχρεώσεις, αλλά η τιμή αυτή καθ’ αυτή της πρώτης ύλης, η οποία κινείται σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 13.000 δολάρια ανά τόνο, με υψηλό 5ετίας σχεδόν στα 18.000 δολάρια, τον περασμένο Αύγουστο.

Η αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος βρίσκεται σε αναβρασμό, σχολιάζουν γνώστες, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο και απρόβλεπτο το hedging έναντι μελλοντικών κινδύνων. Δεν είναι και λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι κάνουν λόγο για διακοπή της παραγωγής σε ασιατικές χώρες, όπως στην Ινδονησία που είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο.

Το νικέλιο, όπως αναφέρουν γνώστες της αγοράς των εμπορευμάτων, μπορεί να βρει χρησιμότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η διείσδυση των οποίων στην αγορά όλο και αυξάνεται. Προφανώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μία ενεργοβόρα επιχείρηση με συνεχώς αυξανόμενα κόστη και ζημιές, ακόμα και στην υποθετική περίπτωση που αποπλήρωνε, ως δια μαγείας, τις υποχρεώσεις της.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Ποια είναι η ΛΑΡΚΟ σήμερα:

– Η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του 2018 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ, από 217 εκατ. ευρώ το 2015.

– Κατέγραψε, κατά την 4ετία 2015-2018, σωρευτικές ζημίες 148 εκατ. ευρώ. Το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη χειρότερο.

– Παρουσιάζει χρέη προς τρίτους, δηλαδή προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους, πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

– Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους είναι προς τη ΔΕΗ (περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ, από 145 εκατ. ευρώ το 2012).

– Αυτό το χρέος αυξάνεται κάθε μήνα κατά 5 με 5,5 εκατ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, η ΔΕΗ είχε αποστείλει τελεσιγραφικού χαρακτήρα εξώδικο προς τη ΛΑΡΚΟ, γνωστοποιώντας της ότι θα διακόψει την παροχή ρεύματος στις 17 Φεβρουαρίου, εάν συνεχίζονταν η παρούσα κατάσταση. Χθες η ΔΕΗ, εξαιτίας της τροπολογίας, υπό προϋποθέσεις πληρωμής των μηνιαίων τιμολογίων, έδωσε παράταση.

– Επιπλέον, η ΛΑΡΚΟ απειλείται με πρόστιμο ύψους 49,5 εκατ. ευρώ για μη συμμόρφωση με τους κανόνες για τα δικαιώματα επαληθευμένων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

– Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταγγείλει 2 ομολογιακά δάνεια, με ανοικτό υπόλοιπο 32 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων υπερημερίας.

– Ο τελευταίος ισολογισμός, που η Εταιρεία έχει δημοσιεύσει, είναι του 2014.

– Δεν υπάρχουν οικονομικές καταστάσεις και έκθεση διαχείρισης της χρήσης 2015.

– Για τις μετέπειτα χρήσεις δεν έχουν συνταχθεί καν χρηματοοικονομικές καταστάσεις, οι οποίες να έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από το Διοικητικό Συμβούλιο.

– Επιπρόσθετα, τα ταμειακά διαθέσιμα την Κυριακή, 1η Μαρτίου 2020, θα είναι μηδενικά.

–  Έχουν περικοπεί έξοδα συντήρησης, ενώ υπάρχουν συνεχείς ελλείψεις που προκαλούν – κατά φάσεις – και διακοπή λειτουργίας σε κάποιες καμίνους.

– Η Εταιρεία ενοχοποιείται για τη σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για την επιβάρυνση του Ευβοϊκού Κόλπου, όπου εναποτίθενται – κάθε χρόνο – χιλιάδες τόνοι σκουριάς.

– Απαιτούνται πολλά εκατομμύρια, που δεν υπάρχουν, για τον εκσυγχρονισμό της δραστηριότητας εξόρυξης και παραγωγής νικελίου και την περιβαλλοντική συμμόρφωση.

Ενώ τέλος, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους σήμερα 160,6 εκατ. ευρώ, τα οποία καλείται η Εταιρεία να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πώς αντιμετωπίζεται σήμερα το πρόβλημα:

– Εγκαθίσταται άμεσα Ειδικός Διαχειριστής.

– Η θέση της ΛΑΡΚΟ σε ειδική διαχείριση δεν αποτελεί λόγο λύσης της εταιρείας, δεν συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας της και δεν επιφέρει τη λύση των πάσης φύσεως συμβάσεών της.

– Η εταιρεία επιχορηγείται, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, με 35 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά στο κόστος της ειδικής διαχείρισης καθώς και τις λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας, προκειμένου να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Χωρίς αυτό το ποσό η Εταιρεία πηγαίνει σε άτακτη χρεοκοπία.

– Συγκεκριμένα, αυτό το ποσό, το οποίο και θα χορηγηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του άμεσα, θα αξιοποιηθεί για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, για προμήθεια υγρών καυσίμων, για προμήθεια στερεών καυσίμων, για προμήθεια πρώτων και βοηθητικών υλών, για αμοιβές υπηρεσιών εργολάβων και μεταφορέων, για μισθοδοσία, για αναλογούσες ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, για ασφάλιστρα προσωπικού.

– Επίσης, με την τροπολογία καθορίζονται τα καθήκοντα του ειδικού διαχειριστή, που είναι η καταγραφή του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης, η εκπόνηση σχεδίου δράσης που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο επιχειρησιακές και χρηματοοικονομικές εκτιμήσεις, καθώς και προβλέψεις για την περίοδο της ειδικής διαχείρισης.

– Περαιτέρω, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος – μεσοσταθμικά – κατά 25%. Διότι όλο το κόστος διάσωσης δεν μπορούν να το σηκώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

– Σε περίπτωση οποιασδήποτε αμφισβήτησης περί του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης από το Ελληνικό Δημόσιο, η ΛΑΡΚΟ και το Ελληνικό Δημόσιο μπορούν να υπαγάγουν τη διαφορά σε διαιτησία, σύμφωνα με τους καθοριζόμενους όρους και διαδικασία.

– Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για να «ξεκαθαριστούν» ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και ποια του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση να είναι δυνατός ο σχεδιασμός των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη διάθεση του ενεργητικού της εταιρείας.

– Η διαιτητική απόφαση έχει ισχύ τελεσίδικης δικαστικής απόφασης και αποτελεί εκτελεστό τίτλο.

– Ορίζεται ταχεία διαδικασία διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το σύνολο ή και για μέρος του ενεργητικού, με βάση το αποτέλεσμα της διαιτησίας και το πνεύμα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014.

– Προβλέπεται ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του Διαχειριστή, με δυνατότητα μόνο μίας εξάμηνης παράτασης.

– Ορίζεται υποχρεωτική κατάθεση αίτησης πτώχευσης εφόσον δεν έχει μεταβιβαστεί στο διάστημα αυτό το 75% του ενεργητικού της εταιρείας.