ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Οι ιστορικές φυσιογνωμίες της Ελλάδας: Αβέρωφ, Αρσάκης, Βαρβάκης, Γεννάδιος, Γουλανδρής, Εμμανουήλ Παππάς, Ζάππας, Ζωσιμάδες, Μπενάκης, Παπάφης, Σίνας, Τοσίτσας, Υψηλάντης…
Οι σημαντικοί αυτοί ευπατρίδες έμειναν στην Ιστορία ως σύμβολα μεγάλων αξιών (αλτρουισμού και γενναιοδωρίας inter alia) μιας εποχής από καιρό χαμένης.
‘Η μήπως όχι; διότι ενώ ευποιία τέτοιου μεγέθους μοιάζει σήμερα ασύλληπτη, αυτή η αναλυτική αναφορά αποδεικνύει ότι η αλληλεγγύη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας.
Ύστερα από την εθνική τραγωδία του 2018, το Ίδρυμα Νιάρχος διέθεσε 25 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων, η Motor Oil για την αποκατάσταση του Λύρειου Ορφανοτροφείου, το Ίδρυμα Λάτση πέντε εκατομμύρια ευρώ για δομές υγείας, ο όμιλος Κοπελούζου δύο εκατομμύρια για την αποκατάσταση μόνιμων κατοικιών ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα στις πληγείσες περιοχές και το Ιδρυμα Ωνάση πέντε εκατομμύρια ευρώ…
Ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι μεγάλες ελληνικές οικογένειες φανερώνουν εντυπωσιακή κινητοποίηση. Μοιάζει να έχουν συσπειρωθεί γύρω από το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ραγδαία ανάπτυξη της χώρας.
Σε μία κοινή προσπάθεια εθνικής αναγέννησης: σήμερα όπως και παλιότερα απαιτούσε τη σύμπλευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με σύγχρονους και ευέλικτους κυβερνώντες.
Η συγκεκριμένη μνεία αποτελεί αργοπορημένο φόρο τιμής (σε δέκα από τους) σύγχρονους ευεργέτες. Τις οικογένειες που (ήδη) κατέχουν αξιοσημείωτη θέση στις σελίδες της ημέτερης ιστορίας.
Σήμερα μάλιστα φαίνεται ότι διαθέτουν μεγαλύτερους πόρους και περισσότερη τεχνογνωσία για ακόμη μεγαλύτερη αγαθοεργία από ό,τι προπολεμικά. Το παρελθόν έχει νόημα μόνο όταν ενημερώνει την ερμηνεία του παρόντος όχι για να επιμένει κανείς σε αυτό και να το δοξάζει με εμμονή.
Ειδικά στην εκπνοή της κρίσης όπου το 64% των πολιτών δηλώνουν ότι γνωρίζουν λίγα ή τίποτα για τη δράση των κοινωφελών ιδρυμάτων και ενώ το 56% αντιμετωπίζει τη δράση τους «επιφυλακτικά» (Ίδρυμα Μποδοσάκη, ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ και Μονάδα Ερευνών ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα).
Οικογένεια Λάτση
«H φιλανθρωπία του δεν υπάκουε στους σημερινούς κανόνες, δεν μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκπαίδευσης, δεν είχε σωστές και λανθασμένες πρακτικές, ήταν αυθεντική και πηγαία, ανυστερόβουλη και ταπεινή, ευεργετική και καλοδεχούμενη» δήλωσε η Mαριάννα Λάτση. Μαζί με τον αδελφό της Σπύρο Λάτση, συνεχίζουν την πορεία του πατέρα τους.
Ο Ιωάννης Λάτσης γεννήθηκε το 1910, το έκτο από τα εννιά παιδιά του ψαρά, μικροκαλλιεργητή, βαρκάρη Σπύρου Λάτση και της Αφροδίτης Ευθυμίου στο παραθαλάσσιο Κατάκολο του Νομού Ηλείας.
Από όπου με αγάπη για τη θάλασσα και την ασίγαστη επιθυμία για περιπέτεια και δημιουργία, ξεκίνησε ως καπετάνιος και κατέληξε κυβερνήτης μίας περιουσίας ανάμεσα στις χίλιες μεγαλύτερες παγκοσμίως. Απεβίωσε το 2003 έχοντας κατακτήσει τον κόσμο.
«Αγκάλιασε με τη φαντασία σου τον κόσμο ολόκληρο» έγραφε με τελικό αποδέκτη τα εγγόνια του. «Ζήσε μαζί του τις λύπες και τις χαρές. Κατάλαβε τα προβλήματά του. Βοήθησε όπου μπορείς και όσο μπορείς».
Σταθερά ανέτρεχε στο φυσικό τοπίο όπου ξαμολιόταν ως παιδί, εξελίχθηκε σε μεγάλο ευεργέτη του τόπου του (αναρίθμητα έργα υποδομών, υδροδότησης, σχολικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής…).
Το πατρικό του σπίτι σήμερα στεγάζει το Μουσείο αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων και παιχνιδιών. Το λιμάνι φέρει το όνομά του.
Το Ίδρυμα Yποτροφιών Hλείων Iωάννη Σ. Λάτση (από το 1967 ως το 2011) χορήγησε περίπου δυο χιλιάδες υποτροφίες σε φοιτητές για την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ άλλων βοηθημάτων στους μαθητές του Nομού.
Χωρίς να αναφερθεί κανείς στο πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης Είναι καθήκον μας που ανέλαβαν από κοινού το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η τράπεζα Eurobank EFG με προϋπολογισμό εξήντα εκατομμύρια ευρώ αρχικά για το Νομό Ηλείας και τις πυρόπληκτες περιοχές.
Το 2012 δημιουργήθηκε και το έκτακτο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης με την ίδια ονομασία για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Από τότε έχει χρηματοδοτήσει επισιτιστικά προγράμματα ετήσιας διάρκειας σε διάφορους δήμους της Περιφέρειας Αττικής και οχτώ δήμους της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης στηρίζοντας σχεδόν έξι χιλιάδες οικογένειες και ηλικιωμένους.
Το 2017 προέβη σε δωρεά για το Πυροσβεστικό σώμα και στην υιοθέτηση ηλικιωμένων σε συνεργασία με το TIMA και τη Hellenic Hope.
Και μάταιο, διότι κάποια από τις πιο μικρές θα χαθεί στα ψιλά γράμματα (την αυξημένη φροντίδα του Αννουσάκειου Ιδρύματος – Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μονής Κισάμου και Σελίνου…) ή θα μείνει παντοτινά στην αφάνεια.
Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη
«Ήδη χαίρομαι που 15 Έλληνες φοιτητές παρακολούθησαν εξειδικευμένο πρόγραμμα πληροφορικής υψηλών επιδόσεων στο Cambridge, ενώ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμμετέχουν εκεί σε πρόγραμμα στήριξης των διαδικασιών μάνατζμεντ, που τους υποβοηθά στην ανάπτυξή τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας, μια φιλοσοφία που βρίσκεται στον πυρήνα του Cambridge Cluster, δηλαδή της συμπόρευσης έρευνας που στηρίζεται σε αριστεία καθώς και επιχειρηματικότητας. Με προωθημένα ερευνητικά εργαλεία και παντρεύοντας την επιστήμη με την οικονομία».
Η ακροτελεύτια φράση στην αυτοβιογραφία της προέρχεται από τον Ζορμπά, έτσι ώστε να υπερτονίσει το αίσθημα δημόσιου καθήκοντος που την διακατέχει εξ απαλών ονύχων. «Διότι πρέπει να αγαπάς την ευθύνη. Οφείλεις να λες θα σώσω τον κόσμο. Αν ο κόσμος χαθεί, θα έχω την ευθύνη».
Το όραμα από μόνο του δεν αρκεί, απαιτείται ταυτόχρονη δράση και έτσι η Γιάννα Αγγελοπούλου ορίστηκε από τον πρωθυπουργό επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό της 200ης επετείου από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα