Μέχρι τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα της εφορίας για ένταξη στις 24-48 δόσεις, που θα αποτελεί πια και την πάγια ρύθμιση. Το ερώτημα είναι, όμως, πόσα… απίδια έπιασε ο κυβερνητικός… σάκος από τις 120 δόσεις που εφαρμόστηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ρύθμιση ετέθη εκτός στόχου κατά 50 με 100 εκατ. ευρώ, υποστηρίζουν στη στήλη κορυφαίες κυβερνητικές πηγές. Δεν είναι άσχημο, αν σκεφθεί κανείς ότι στη ρύθμιση εντάχθηκαν περίπου 750.000 φορολογούμενοι και τακτοποίησαν περίπου 7,1 δισ. ευρώ χρέος. Τι συνέβη στην πορεία; Πολλά. Η διάρθρωση των χρεών της κοινωνίας, σχολιάζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, είναι αλλοπρόσαλλη. Και γι’ αυτόν το λόγο η ανάπτυξη της χώρας δεν γίνεται και δεν θα γίνει να στηριχθεί πλέον στην κατανάλωση, όχι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Πολίτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων το έπραξαν για διάφορους λόγους, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. Ένας εξ αυτών το να πάρουν ΑΦΜ. Άλλοι προφανώς γονάτισαν στο μέγεθος των μηνιαίων οικογενειακών υποχρεώσεών τους. Τα 200 ευρώ παραπάνω, για παράδειγμα, που προορίζονταν για το χρέος στην εφορία, δεν περισσεύουν, διότι ταυτόχρονα τρέχουν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, κάποιο δάνειο στην τράπεζα. Και, βεβαίως, οι αποδοχές δεν είναι ίδιες με αυτές προ δεκαετίας, όταν πλέον ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα δεν ξεπερνάει τα 1.100 ευρώ.

Η διαβάθμιση των χρεών της κοινωνίας, ξεκινάει, υποστηρίζει η ίδια κυβερνητική πηγή, από πολίτες αδιάφορους για το χρέος τους, από πολίτες που πραγματικά βρίσκονται σε απόγνωση και δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα, αλλά και από πολίτες που μπορεί να έχουν ακίνητη περιουσία και η εκμετάλλευσή της συν το χρόνο, μπορεί να τους ωθήσει στο να βγάλουν το κεφάλι τους από το νερό. Ατράνταχτο παράδειγμα αποτελεί η εκμετάλλευση των ακινήτων, μέσω των πλατφορμών διαμερισμού ακινήτων (π.χ. Airbnb).

Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας βάζοντας εντός αγοράς πολίτες ανενεργούς ή πολίτες που σκέπτονταν να φύγουν εκτός Ελλάδας για να αναζητήσουν καλύτερο μέλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, κινείται η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και από φέτος η μείωση του συντελεστή στο 22%-20% από 24% σήμερα και 29% πριν από ένα χρόνο, επί ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση του συντελεστή φορολογίας στα μερίσματα στο 5%, η εφάπαξ μειωμένη προκαταβολή φόρου κατά 25% ή η επικείμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.