Τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, ακόμη και πριν τη γέννησή τους, έχει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation.

Η Susan E. Pacheco, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του McGovern στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Χιούστον, σε συνεργασία με καθηγητές από το Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο George Washington, γράφει μια σειρά άρθρων που αναλύουν πώς οι αυξημένες θερμοκρασίες, λόγω της αλλαγής του κλίματος, θα επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της ανθρωπότητας.

Το εν λόγω άρθρο, που δημοσίευσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή,  υπογραμμίζει τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η αλλαγή του κλίματος θα πλήξει την ανθρωπότητα, όπως αυξημένη θνησιμότητα και νοσηρότητα λόγω καυσαερίων και πυρκαγιών, αυξημένος κίνδυνος ασθενειών που μεταδίδονται από τρόφιμα και ύδατα  και υποσιτισμός λόγω έλλειψης τροφίμων.

Οι καταστάσεις αυτές, συνεπάγονται ψυχολογικά τραύματα και προβλήματα ψυχικής υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τόσο τα παιδιά όσο και τους φροντιστές τους. Σύμφωνα με το άρθρο, μετά τον τυφώνα Μαρία το 2017, πολλοί ενήλικες στο Πουέρτο Ρίκο αντιμετώπισαν διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη και άγχος το οποίο προήλθε από το γεγονός ότι έμειναν εβδομάδες και μήνες χωρίς πρόσβαση σε αναγκαία αγαθά, όπως το καθαρό νερό, η ηλεκτρική ενέργεια και η βασική ιατρική περίθαλψη.

Ζοφερό το μέλλον της υγείας των παιδιών

Οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία μπορούν να ξεκινήσουν ενώ ένα παιδί βρίσκεται ακόμα στη μήτρα,  λόγω στρες της μητέρας, κακής διατροφής, έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση και σε ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος.

Μελέτες σε γυναίκες που βίωσαν φαινόμενα μεγάλων πλημμύρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους κατέδειξαν μια σχέση με πρόωρο τοκετό και λιποβαρή νεογνά. Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Pacheco, «οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται στην αλλαγή του κλίματος παρουσιάζουν στρες, αναπνευστικές νόσους, κακή διατροφή, αυξημένες λοιμώξεις, ασθένειες που σχετίζονται με τη υψηλές θερμοκρασίες και φτώχεια».

Η ίδια τονίζει ότι αναμένεται αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη στα παιδιά, όπως το άσθμα, η νόσος του Lyme καθώς και αύξηση των συγγενών καρδιακών ανωμαλιών.

Σύμφωνα με την Pacheco, η εικόνα που σκιαγραφήθηκε από την έρευνα για την αλλαγή του κλίματος είναι τρομακτική και δεν «σηκώνει» αδιαφορία. Στο συμπέρασμα του άρθρου, καλεί όλα τα μέλη της ιατρικής κοινότητας να σκεφτούν σε προσωπικό επίπεδο τι μπορεί να γίνει με τις γνώσεις που διαθέτουν για την αλλαγή του κλίματος και τον τρομακτικό αντίκτυπό της στην υγεία.

“Δεν μπορούμε να δρούμε σαν να έχουμε ανοσία σε αυτές τις απειλές», καταλήγει η Pacheco.