• Business

    Τράπεζα της Αγγλίας: Έλαβε την σημαντικότερη απόφαση της ιστορίας της (upd.)


    Τελικά η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5% και δεν επιβεβαιώθηκαν οι εικασίες που ήθελαν την κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου να πραγματοποιεί κούρεμα των επιτοκίων και να τα διαμορφώνει στο 0,25%. Στα πρακτικά της σύσκεψης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι “Απουσία περαιτέρω επιδείνωσης της ισορροπίας μεταξύ στήριξης της ανάπτυξης και βιώσιμης επαναφοράς του πληθωρισμού εντός του στόχου, τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής περιμένουν πως θα χαλαρώσει η νομισματική πολιτική τον Αύγουστο”.

    Η Τράπεζα δήλωσε επίσης πως υπάρχει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει ένα πακέτο μέτρων σε διάστημα τριών εβδομάδων, οπότε και θα έχει μια καλύτερη εικόνα για το πώς θα έχει επηρεάσει τη βρετανική οικονομία η απόφαση να αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε.

    Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω στην Τράπεζα της Αγγλίας καθώς η κεντρική τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη σημαντικότερη σύσκεψη στην ιστορία της. Η Τράπεζα της Αγγλίας επίσης ετοιμάζεται να κάνει ιστορικές περικοπές στα επιτόκια την Πέμπτη καθώς προσπαθεί να απομακρυνθεί και να προστατευθεί από την επερχόμενη καταιγίδα που αναμένεται να πλήξει την βρετανική οικονομία μετά την απόφαση της χώρας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας ηγήθηκε χτες την Τετάρτη της πρώτης μετά το δημοψήφισμα συνάντησης της εννιαμελούς Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας και την αποκάλυψη του τι αποφασίστηκε θα την κάνει το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής είναι μια ομάδα στο εσωτερικό της Τράπεζας της Αγγλίας που κύριο μέλημά της έχει να κατευθύνει τη νομισματική πολιτική της χώρας με το να ρυθμίζει τα επιτόκια και τους στόχους για τον πληθωρισμό.

    Τα βρετανικά επιτόκια έχουν καταγράψει ιστορικό χαμηλό από το Μάρτιο του 2009 και έχουν διαμορφωθεί στο 0,5% και προτού ψηφίσει η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου, η Τράπεζα έλεγε ότι σταδιακά θα αύξανε τα επιτόκια και πάλι. Όμως μετά από το οικονομικό σοκ που προκάλεσε το Brexit – που προκάλεσε κραχ στη στερλίνα και επέφερε ζοφερές προβλέψεις για ύφεση – η Τράπεζα αναμένεται είτε από αυτό το μήνα είτε από τον επόμενο να κάνει περικοπές στα επιτόκια ή ακόμα και να θεσπίσει ένα εντελώς καινούριο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Μια έρευνα από τις Financial Times τη Δευτέρα έδειξε ότι οι αγορές ήδη έχουν στοιχηματίσει σε ποσοστό 75% ότι θα πραγματοποιηθούν οι περικοπές στα επιτόκια και από το 0,5% θα φτάσουν στο 0,25%. Επίσης το Bloomberg ρώτησε 54 οικονομολόγους από τους οποίους οι 30 προβλέπουν ένα κάποιο κούρεμα από τη Επιτροπή. Από την άλλη, το Business Insider – μέσα από μια έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 13 οικονομολόγοι, τράπεζες και χρηματιστές – έδειξε ότι πάνω από τους μισούς περιμένουν το κούρεμα ενώ παράλληλα πολλοί πιστεύουν ότι η Τράπεζα θα περιμένει προτού αναλάβει δράση αφού, όπως δήλωσε και ο διοικητής Carney, η Επιτροπή θα έκανε μια “αρχική εκτίμηση” στην πρώτη της συνάντηση των ρίσκων που καραδοκούν για τη βρετανική οικονομία εξαιτίας του Brexit.

    Από αυτούς που πιστεύουν ότι η κεντρική βρετανική τράπεζα δε κάνει τις περικοπές, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι τα πρακτικά της Επιτροπής θα καταδεικνύουν το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστα οικονομικά δεδομένα από την μετά-Brexit περίοδο, οπότε δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα του πώς έχει επηρεαστεί η οικονομία από την ψήφο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sok-apo-trapezites-tha-pnigoun-apo-tsounami-chreon-mesa-sto-theros/61077

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/coming-soon-sto-katakorifo-agonia-500-ergazomenon-sto-mega/61073

     



    ΣΧΟΛΙΑ