ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Έπειτα από την αρχική συμφωνία με την Ολυμπία Οδό προκειμένου να αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του Πάτρα – Πύργος στο υπουργείο Υποδομών αναμένουν την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, εφόσον εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της ΕΕ για την ένταξη του έργου ξανά στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, ο στόχος είναι η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου να ξεκινήσει εντός του έτους και να ολοκληρωθεί το 2023. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως έχει εξασφαλιστεί ότι η χρηματοδότησή του θα συνεχίσει και την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.
Ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι θα δοθεί το πράσινο φως από την ΕΕ, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι η εναλλακτική θα είναι νέος διαγωνισμός με την προκήρυξη του αυτοκινητοδρόμου ως ενιαίο έργο. Φαίνεται να έχει αποκλειστεί η περίπτωση να συνεχιστεί το έργο ως έχει με τις 8 εργολαβίες.
Το προαναφερόμενο χρονοδιάγραμμα, πάντως, χαρακτηρίζεται από κατασκευαστικούς κύκλους αισιόδοξο και αυτό γιατί θεωρείται δεδομένο ότι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τις πέντε από τις οχτώ εργολαβίες δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια παρότι, όπως επίσης ειπώθηκε από την αρμόδια πολιτική ηγεσία, θα αποζημιωθούν. Η GD Inftrastrutture η οποία συνεργάζεται με την Μηχανική, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσφύγει στη δικαιοσύνη, κάτι άλλωστε που θα έκανε οποιαδήποτε εταιρεία ήταν στη θέση της.
Η αρχική συμφωνία με την Ολυμπία Οδό (με μετόχους την Vinci με 29,9%, ΑΒΑΞ 19,1%, Hochtief 17%, Άκτωρ Παραχωρήσεις 17% και ΓΕΚ Τέρνα 17%) προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την υλοποίηση του έργου με κόστος περίπου 225 εκατ. ευρώ (255 εκατ. ευρώ είναι το κόστος των 8 εργολαβιών καθώς οι εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν της τάξεως του 50%).
Η χρηματοδοτική συμβολή της Ολυμπίας Οδού θα είναι της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, η σύμβασή της θα παραταθεί για 3 χρόνια και θα διαφοροποιηθεί η ετήσια απόδοση του έργου ώστε στο τέλος της σύμβασης παραχώρησης (2040) η συνολική απόδοση που θα έχει η εταιρεία να είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό αν δεν εκτελούσε το Πάτρα – Πύργος. Σημειώνεται ότι η Hochtief έχει διαφωνήσει με την ανάληψη του Πάτρα Πύργος, ωστόσο, δεν έχει ακόμα κάνει γνωστή την τελική της απόφαση. Η Ολυμπία Οδός έχει εξετάσει εσωτερικά το «σενάριο» της μη συμμετοχής της προαναφερόμενης ξένης εταιρείας.
Η κατασκευή του εν λόγω αυτοκινητοδρόμου αποτελούσε αρχικά κομμάτι της παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Αποσπάστηκε το 2013 με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων για να εκτελεστεί ως ξεχωριστό έργο, όπως και προκηρύχθηκε. Ο διαγωνισμός αυτός ακυρώθηκε το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία στη συνέχεια δημοπράτησε το Πάτρα Πύργος σε 8 εργολαβίες.
Η σημερινός αυτοκινητόδρομος υπό την ονομασία Ολυμπία Οδός έχει μήκος 201,5 χλμ. και αποτελείται από τα δύο τμήματα Ελευσίνα – Κόρινθος (ΕΛΚΟ) μήκους 64 χλμ. και την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών (ΕΠΠ) μήκους 18 χλμ., καθώς και τα 120 χλμ. της Κορίνθου – Πατρών (ΚΟΠΑ), η κατασκευή των οποίων ολοκληρώθηκε εντός του 2017, με εξαίρεση την περιοχή του Α/Κ Ρίου που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2018. Ο κύκλος εργασιών της Ολυμπίας Οδού κατά τη χρήση του 2018 ανήλθε σε 138,198 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 104, 316 εκατ. αφορούσαν έσοδα από την εκμετάλλευση των διοδίων έναντι 80,176 εκατ. το 2017.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβερνοεπίθεση στη Japan Airlines: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία των συστημάτων της
- Θεσσαλονίκη: 14χρονος προσπάθησε να σκοτώσει τον πατέρα της 16χρονης φίλης του
- Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Στο 98% έφτασε η απορρόφηση πόρων
- Νέα Υόρκη: Επτά τραυματίες έξω από κατάστημα της Macy’s μετά από παράσυρσή τους από ταξί