• Top Stories

    Οι δράκοι στην οικονομία που θα συντρίψουν την αγορά


    Έτσι όπως είναι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, πρέπει κανείς να προσέχει πού πατάει διαφορετικά μπορεί να πέσει σε λακούβα και να τσακιστεί. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Tad Rivelle, ο οποίος είναι ο επικεφαλής επενδύσεων της TCW Group, ο οποίος τόνισε τους μυριάδες κινδύνους που παραμονεύουν στο σημερινό οικονομικό τοπίο. Όλα αυτά τα παρουσίασε σε ένα πρόσφατο note με τίτλο “Here be Dragons”.

    Σύμφωνα με τον Rivelle, κάποιες απροσδόκητες μετατοπίσεις στην παγκόσμια οικονομία έχουν οδηγήσει τον επενδυτικό κόσμο να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, ή όπως έγραφαν και οι παλιοί χάρτες, εκεί που κατοικούν οι δράκοι.

    Αυτό που τράβηξε πολύ την προσοχή του Rivelle είναι η απρόσμενη στρατηγική με τα αρνητικά επιτόκια που επέβαλαν η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). “Η πολιτική αρνητικών επιτοκίων δε βγάζει καθόλου νόημα, είναι σχεδόν ταυτολογική”, σημείωσε ο Rivelle, του οποίου η εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 194,6 δισ. δολαρίων. Και συνέχισε λέγοντας ότι “Κανείς δεν πληρώνει για να του έρθει καθυστερημένη η παραγγελία από το Amazon ή το ebay. Η κατανάλωση του τώρα αποτελεί πάντα προτεραιότητα από την κατανάλωση του μετά, γεγονός που εξηγεί το γιατί τα επιτόκια ήταν θετικά για αιώνες. Λέτε να υπάρχει κάτι να περιμένουμε στο μέλλον που να δικαιολογεί αυτές τις αρνητικές αποδόσεις του χρέους;”.

    Ο Rivelle ισχυρίζεται πως αν κάποιος έπαιρνε ως δεδομένο τις τωρινές αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων για να προβλέψει τις μελλοντικές, το μόνο που θα μπορούσε να δει στον ορίζοντα είναι σκοτάδι και μιζέρια. Το θέμα, όμως, είναι ότι κεφάλαια με μεγάλο ρίσκο όπως οι μετοχές μοιάζουν τώρα υγιή και καταγράφουν ιστορικά υψηλά.

    dragons

    Αυτή η αλληγορία, όπως εξηγεί ο Rivelle, σημαίνει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες διαστρεβλώνουν την επικοινωνία που προσπαθούν να χτίσουν οι αγορές για τις μελλοντικές επιδιώξεις και τις πραγματικές τιμές των κεφαλαίων. Με δικά του λόγια ο Rivelle λέει ότι “Στο μυαλό του κεντρικού τραπεζίτη, οι αγορές θα πρέπει να νεκρώνουν κάθε φορά που θεωρούνται απειλητικές. Έτσι, όμως, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιο είναι το μέγεθος εκκαθάρισης της αγοράς. Και χωρίς τις σωστές πληροφορίες, ο συντονισμός χάνεται και οδηγούμαστε σε αργή ανάπτυξη και χαμηλή παραγωγικότητα. Η αργή ανάπτυξη έπειτα δικαιολογεί την κατάπνιξη των τιμών από τις κεντρικές τράπεζες. Δεν διορθώνεται έτσι το πρόβλημα αλλά αντίθετα, διογκώνεται. Η συνεχής διόγκωση του προβλήματος οδηγεί μοιραία σε κραχ”.

    Ο μηχανισμός αυτός εμφανίζεται και αλλού και παίρνει τη μορφή λιγότερο γνωστών “δράκων” – όπως είναι τα μειωμένα κέρδη και το άνευ προηγουμένου κενό που δημιουργείται στα πραγματικά και τα προσαρμοσμένα κέρδη των επιχειρήσεων μέχρι και την ισοπεδωμένη καμπύλη του έντοκου ομολόγου του αμερικάνικου δημοσίου – και έτσι ο Rivelle λέει ότι η οικονομία αντιμετωπίζει ένα πακέτο προκλήσεων που δημιουργήθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες.

    Και κατέληξε λέγοντας ότι “Οι κεντρικοί τραπεζίτες μας έστειλαν σε αχαρτογράφητα νερά, σε μέρη που οι αγορές δεν έχουν ξαναπάει και δεν πρέπει να ξαναπάνε”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ginekes-diikoun-ti-megali-vretania-ti-tha-elege-margaret-thatcher/60807

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/evropi-o-efialtis-ginete-pragmatikotita/60774



    ΣΧΟΛΙΑ