Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, κατά την διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα υπήρξε διαφωνία στην διατύπωση του άρθρου 47 του σχεδίου νόμου για τον τρόπο με τον οποίο θα διανέμεται η επιπλέον χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ, περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Για άλλη μια φορά, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν τα χρήματα που θα απομείνουν μετά την κάλυψη των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, να δοθούν μόνο στους οικονομικά ασθενέστερους και σε καμία περίπτωση στο σύνολο των συνταξιούχων, όπως έγινε τον Μάιο του 2019 λίγο πριν τις εκλογές.
Το τελικό κείμενο του άρθρου 47 αναφέρει πως από 1/1/2020 η παροχή που δόθηκε τον περασμένο Μάιο εν είδει 13ης σύνταξης αντικαθίσταται από «μια συμπληρωματική χρηματοδότηση του κοινωνικού προυπολογισμού» ύψους 0,5% του ΑΕΠ ώστε να καλύπτεται:
• κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως από την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, δηλαδή από τις αυξήσεις των επικουρικών λόγω της κατάργησης των μειώσεων του 2016 και τις αυξήσεις των παλαιών και νέων κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και
• κατά δεύτερον δαπάνες «πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας».
Με αυτό τον τρόπο εξαλείφθηκε ο κυβερνητικός στόχος για την δημιουργία μόνιμου μηχανισμό για την αμιγή στήριξη των συντάξεων.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει αλλαγή στον αρχικό σχεδιασμό και ότι ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το εναπομείναν ποσό κάθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν είτε στον τομέα των συντάξεων, είτε στην υγεία (μείωση εισφορών), είτε στον τομέα της πρόνοιας για την ενίσχυση των ασθενέστερων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να προχωρήσει από το 2021 και μετά στη μείωση των εισφορών για την υγεία για τους μη μισθωτούς υιοθετώντας ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τους μη μισθωτούς.
Συγκεκριμένα η τελική νομοθετική διάταξη παραπέμπει σε ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών, η οποία θα καθορίζει ετησίως το ποσό για την χρηματοδότηση των εν λόγω πολιτικών, με βάση τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους. Αναφέρεται επίσης πως η δαπάνη των πολιτικών αυτών – κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας – χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εγγράφεται στον ετήσιο προυπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Για το έτος 2020 η δαπάνη καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού».
Όσα αναφέρονταν στο προσχέδιο του νόμου για εφάπαξ παροχή που καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες, δεν εντάχθηκαν στο τελικό κείμενο.
Ακόμη απαλείφθηκαν όσα όριζαν πως η εφάπαξ παροχή είναι ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις.
Γ. Κουτρουμάνης: Να επανεξετασθεί η καταβολή 13ης σύνταξης
Όπως αναφέρει στο mononews.gr, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης:
«Η αλήθεια είναι ότι ποτέ τα τελευταία χρόνια από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά δεν έχει καταβληθεί η 13η σύνταξη για το σύνολο των συνταξιούχων.
Ωστόσο, σύμφωνα και με την νέα διάταξη του ασφαλιστικού, απομακρύνεται ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο να δοθεί η παροχή αυτή.
Με δεδομένο ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα καταβάλλουν εισφορές για τα δώρα εορτών και τα επιδόματα αδείας είναι δίκαιο και επιβεβλημένο να δει η κυβέρνηση εκ νέου το θέμα της καταβολής της 13ης σύνταξης. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι συνταξιούχοι έχουν απολέσει τα χρόνια τις κρίσης ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους».
Τι δόθηκε το Μάιο του 2019
Υπενθυμίζεται πως η λεγόμενη «13η σύνταξη» είχε θεσμοθετηθεί τον περασμένο Μάιο με το άρθρο 120 του νόμου 4611/2019 (τον νόμο για τις 120 δόσεις). Η παλαιά παροχή είχε θεσμοθετηθεί να δίνεται ποσοστιαία ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ως εξής:
α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%
β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%
γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%
δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ