Τη στρατηγική ανάπτυξης κοινών επενδυτικών project στις ΑΠΕ, μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ιδιωτών επενδυτών εξήγησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας στο mononews.gr. Όπως είπε, στόχος της εταιρείας δεν είναι να εκχωρήσει μέρος της ισχύος του χαρτοφυλακίου της, αλλά να συνενώσει το αιολικό  δυναμικό της ΔΕΗ με αυτό άλλων επενδυτών, με στόχο να αυξήσει την παραγωγική της βάση και την παραγόμενη αιολική ενέργεια που θα προορίζεται για τη ΔΕΗ, αυξάνοντας έτσι την πράσινη ενέργεια  που παράγει η εταιρεία..

Κάποιες πρώτες συμφωνίες, σημείωσε  θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα.

Όπως  είπε λίγο πριν στην ομιλία του στο συνέδριο Athens Energy Diaologues , “έχουμε ξεκινήσει να κατασκευάζουμε  100 μεγαβάτ νέων έργων τους τελευταίους 4 μήνες, είτε τα επιταχύναμε, είτε τα ενεργοποιήσαμε είτε τα κατασκευάζουμε εξαρχής και μέχρι το Μάιο θα βάλουμε μπροστά άλλα 280 MW. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι ο στόχος των 500 μεγαβάτ μέσα σε 24-36 μήνες, είναι απόλυτα ρεαλιστικός και χωρίς τις πιθανές  συνεργασίες με ιδιώτες.

 Ωστόσο σημείωσε ότι η εταιρεία έχει πολύ δρόμο ακόμη αφού αν η αγορά φτάσει τα 7 GW η ΔΕΗ πρέπει να φτάσει στα 3 GW. “Σε αυτά τα νούμερα θα φτάσουμε με συνεργασίες με ιδιώτες, συνενώνοντας αιολικό δυναμικό.   Εμείς θα ανοίξουμε την αγορά τα επόμενα χρόνια, δε θα διστάσουμε και θα πρωταγωνιστήσουμε στις εξελίξεις και στα bilateral payment arangements και σε όλα. Κινούμαστε με σαφές πλάνο και σε ένα χρόνο από σήμερα, θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα”.

Η εταιρεία έχει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο έργων 6,2 GW, τα οποία πλέον στοχεύει να αναπτύξει ενώ ο στόχος που έχει τεθεί για το 2024 είναι να φτάσει η εταιρεία το  1,5 GW.

Σημαντική η ευθυγράμμιση όλων στους στόχους μας

Ειδική μνεία έκανε στο ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και όπως είπε “Ένα ακόμη στοιχείο  βασικό είναι ότι πλέον υπάρχει μια σαφής ευθυγράμμιση των εμπλεκομένων της πολιτικής ηγεσίας και της διοίκησης της ΔΕΗ, και αυτό όπως είπε διευκολύνει σημαντικά το στοίχημα που έχειν θέσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για να υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα”.

Τέλος, όσον αφορά πιθανούς κινδύνους που εντοπίζει για την όλη προσπάθεια, ο κ. Μαύρος ανέφερε ότι ένα κρίσιμο θέμα είναι το ρυθμιστικό και συγκεκριμένα οι αδειοδοτικοί χρόνοι, καθώς οι επενδύσεις στις ΑΠΕ πρέπει να γίνουν γρήγορα και να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν το γρηγορότερο δυνατό.