Τα σχέδια του υπουργείου Ενέργειας σε τρεις άξονες παρουσίασε σήμερα μιλώντας στο συνέδριο Athens Energy Dialogues ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Η δράση του υπουργείου φέτος αφορά τρεις τομείς: διαρθρωτικές κινήσεις, πράσινες δράσεις και πολυδιάστατη διεθνή ενεργειακή πολιτική.

Στις διαρθρωτικές κινήσεις, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη ΔΕΗ για την οποία σημείωσε ότι σύντομα θα ανακοινώσει συνεργασίες με ιδιώτες Έλληνες και ξένους επενδυτές και στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας ώστε να προσελκύσει και στρατηγικούς επενδυτές.

Επίσης τόνισε ότι μέσα στο έτος θα ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω ο ΑΔΜΗΕ, και ότι σύντομα θα δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ.

ΛΑΡΚΟ: Πώληση σε 2 πακέτα

Αναφορικά με τη Λάρκο, όπως είπε προωθείται τις αμέσως επόμενες μέρες μία λύση στη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού του 2010.

Θα γίνει μιας μορφής εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης και θα υπάρξει κάποιος διαγωνισμός σε δυο πακέτα ενώ ο νέος επενδυτής θα αναλάβει την επιχείρηση ελεύθερη βαρών.

Αναφέρθηκε επίσης στην παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας που γίνεται σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ και σύντομα αναμένεται η εκκίνηση της διαδικασίας.

Πράσινες δράσεις

Αναφερόμενος στην πράσινη ατζέντα μίλησε για την απολιγνιτοποίηση, την εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 38,5% έως το 2030 και το νέο ευνοϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση που ετοιμάζεται.

Εντός των επόμενων ημερών, όπως είπε, θα ανακοινωθούν τα πρώτα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ξεκινώντας από προγράμματα για επιχειρήσεις, οπως το πρόγραμμα Ηλέκτρα.

Τέλος για τα διεθνή έργα, αναφέρθηκε στη σημασία του East Med σημειώνοντας ότι η σχετική διακρατική συμφωνία, πρόκειται να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή τους αμέσως επόμενους μήνες.

Σημείωσε ότι η υπογραφή δεν ήταν μόνο πολιτικού χαρακτήρα αλλά ήταν μία κίνηση η οποία θα συνοδευτεί και από τις αντίστοιχες οικονομικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες προκειμένου αυτός ο αγωγός να υλοποιηθεί.

Επίσης στα σημαντικά διεθνή έργα ανέφερε τη διακυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού IGB, τον πλωτό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη , τα προγράμματα εξόρυξης υδρογονανθράκων, και τα επίσημα εγκαίνια του TAP που θα πραγματοποιηθούν σύντομα.