ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τράπεζες οφείλουν να εξασφαλίζουν ότι πιστωτικές και κάρτες αναλήψεων, όπως και οι αντίστοιχοι κωδικοί ΡΙΝ, παραλαμβάνονται από τους πραγματικούς δικαιούχους τους κι όχι από κάποιο επιτήδειο. Γι’αυτό, όταν η αποστολή γίνεται ταχυδρομικά, οφείλουν να τα αποστέλλουν μόνο με συστημένη επιστολή.
Με αυτό το σκεπτικό η Δικαιοσύνη δικαίωσε μία 67χρονη και υποχρέωσε τράπεζα να της επιστρέψει τα χρήματα που εν αγνοία της αναλήφθηκαν από το λογαριασμό της με τη νέα της κάρτα που ποτέ δεν έφτασε στα χέρια της αλλά και να την αποζημιώσει για την ηθική της βλάβη.
Το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την υπ΄ αριθμ. 3446/2019 απόφασή του, αναγνώρισε την υποχρέωση των τραπεζών να διασφαλίζουν ότι οι νέες κάρτες θα φτάνουν στα χέρια των δικαιούχων τους, αν και αυτό δεν προβλέπεται ρητά στο τραπεζικό δίκαιο.
Η συνταξιούχος είχε αιτηθεί από την Τράπεζα την έκδοση νέας κάρτας αναλήψεων, λόγω απώλειας της παλιάς και νέου κωδικού.
Μετά από την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος κι ενώ δεν είχε παραλάβει κάρτα και PIN, τελικά η τράπεζα της δήλωσε ότι αυτά είχαν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικά, μέσω των ΕΛΤΑ, με απλή αλληλογραφία, αντί συστημένης επιστολής.
Η γυναίκα, μάλιστα, ενημερώθηκε ότι ήδη είχαν γίνει και 3 αναλήψεις με τη νέα κάρτα της, από το λογαριασμό της, συνολικού ποσού 1.998 ευρώ.
Η συνταξιούχος διαμαρτυρήθηκε, υπέβαλε αίτηση αμφισβήτησης των συναλλαγών και ζήτησε να επαναπιστωθούν τα εν αγνοία της αναληφθέντα ποσά.
Η απάντηση της τράπεζας ήταν αρνητική.
Το Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου προσέφυγε, έκρινε ότι οι Τράπεζες οφείλουν να αποστέλουν τις κάρτες και τα PIN μόνο με συστημένη επιστολή και όχι με απλό ταχυδρομείο, με το σκεπτικό ότι οφείλουν να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών τους με τους καταθέτες.
Η Τράπεζα, σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, δεν τήρησε την υποχρέωση της για προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών και δεν ανταποκρίθηκε στην ευλόγως προσδοκώμενη ασφάλεια που επιβάλουν οι κανόνες που απορρέουν από τη συμβατική της σχέση με τη συνταξιούχο και τη νομοθεσία.
Έτσι, η Τράπεζα υποχρεώθηκε να καταβάλλει στη συνταξιούχο το ποσό που παράνομα αναλήφθηκε από τον τραπεζικό της λογαριασμό, δηλαδή 1.998 ευρώ και επιπλέον 200 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.