ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό όφελος στην ελληνική οικονομία. Πιστεύουν μάλιστα πως είναι μια συζήτηση που αφορά περισσότερο τους επενδυτές «κοράκια», οι οποίοι βρήκαν μια καλή ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν και να βγάλουν γρήγορα χρήματα εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές αποτιμήσεις.
Την αντίληψη αυτή έρχονται να ανατρέψουν κορυφαία εκπρόσωποι του επενδυτικού κόσμου, οι οποίοι κατέθεσαν τις σκέψεις τους για τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξουν τα NPL’s στην ανάπτυξη της χώρας στο πλαίσιο συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.
O Μιχάλης Ζεκυργιάς, στέλεχος της Bank of America υπογράμμισε πως η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και μοχλός για την αύξηση του ΑΕΠ. «Αντιμετωπίζοντας τα κόκκινα δάνεια», σημείωσε, «επιτρέπεις στις τράπεζες να επικεντρωθούν στην πραγματική τους δουλειά, που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση της οικονομίας» ενώ πρόσθεσε πως παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές επενδύσεις.
Όπως τόνισε, οι νέοι ιδιοκτήτες θα φροντίσουν να μεγιστοποιήσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων που απέκτησαν, προκειμένου να ανεβάσουν την τιμή μεταπώλησης. «Εάν πρόκειται για ακίνητο θα επενδυθούν χρήματα για την ανακαίνιση και αναβάθμιση της εικόνας του ενώ εάν είναι εταιρεία, τότε θα πρέπει να μπουν νέα χρήματα για να βελτιωθεί η λειτουργία και η ποιότητα των προϊόντων της», ανάφερε χαρακτηριστικά. .
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Κώστας Καραγιάννης, στέλεχος του Apollo Capital Management, ο οποίος εκφράστηκε θετικά για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», λέγοντας πως είναι ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν.
«Η Ελλάδα έχει θεσμικά πλαίσια, το οποίο θεσπίστηκε με τον νόμο Δένδια επί κυβέρνησης Σαμαράς. Πρόκειται για ένα νόμο ορόσημο, ο οποίος αποδεδειγμένα δουλεύει καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε μάλιστα πως εάν και το δικαστικό σύστημα λειτουργούσε καλύτερα, τότε τα πράγματα θα ήταν ιδανικά για επενδύσεις στα ελληνικά NPL’s.
Βέβαια, ο κ. Καραγιάννης έσπευσε να τονίσει πως χρειάζεται να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης, και υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν και πάλι λειτουργικές οι ελληνικές τράπεζες και να στηρίξουν με νέα κεφάλαια την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Η ελληνική οικονομία, πρόσθεσε, είναι πολύ εξαρτημένη από το τραπεζικό σύστημα κάτι που δεν συμβαίνει στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Στις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης και ο επικεφαλής της Oak Hill Advisors στην Ευρώπη, Αλέξης Αττεσλής, λέγοντας πως παρ’ ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή υπάρχουν κάποιες καλές ευκαιρίες ενώ συμπλήρωσε πως τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Τα «κόκκινα δάνεια» αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση όχι μόνο για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά για ολόκληρη την οικονομία. Οι τράπεζες κλήθηκαν να διαχειριστούν το πρόβλημα, προτού ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακή. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν πως η «ωρολογιακή βόμβα των NPL’s έχει σχεδόν απασφαλισθεί». Από τα περίπου 110 δισ. ευρώ, πάνω από 30 δισ. ευρώ έχουν περάσει ήδη σε εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν την εξυγίανσή τους ενώ με την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» αναμένεται περαιτέρω μείωση των NPL’s κατά περίπου 40%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αλέξης Τσίπρας για Κώστα Σημίτη: Δικαιούται σεβασμού ως πολιτικός αντίπαλος – Σύνδεσε το όνομα του με την είσοδο στην ευρωζώνη
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του – Τον επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός (upd)