Συναινετική, προοδευτική, συμβολική και σίγουρα αιφνιδιαστική χαρακτηρίζεται η κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας μια γυναίκα, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Και σίγουρα εξυπηρετεί τον στόχο που είχε θέσει ο πρωθυπουργός, όταν περιέγραφε το πρόσωπο, ότι δηλαδή ως συναινετική επιλογή, θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η απόρριψή της.

Το όνομα της κ. Σακελλαροπούλου έπεσε στο τραπέζι από την αρχή, από το φθινόπωρο, ως μια από τις λύσεις που θα μπορούσε να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να προτείνει για το ανώτατο αξίωμα της χώρας μία γυναίκα. Στην συνέχεια ακούστηκαν πολλά άλλα ονόματα, μεσολάβησε η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι θα βρεθεί ένα πολιτικό πρόσωπο.

Εξάλλου αυτή είναι μια πρώτη κριτική που ακούγεται ήδη για την κ. Σακελλαροπούλου, ότι δηλαδή δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο, αλλά από τον χώρο της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, η επιλογή μπορεί να έχει και αυτόν τον συμβολισμό, ότι δηλαδή είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης της Πολιτείας προς την Δικαιοσύνη, σε μια κρίσιμη ώρα για τον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Τελικά, φαίνεται πως το γεγονός ότι η κ. Σακελλαροπούλου προέρχεται από τον χώρο του Κέντρου, καθώς και το φύλο της έγειραν τελικά την πλάστιγγα υπέρ της.

Η κίνηση Μητσοτάκη είχε έντονο το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αφού όλες οι συζητήσεις και όλες οι εκτιμήσεις, πολιτικών και δημοσιογράφων, έπεσαν έξω. Η τελική απόφαση, την οποία στο τέλος μόνο έμαθαν δύο-τρεις στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, έμεινε επτασφράγιστο μυστικό μέχρι το τέλος.

Στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες για την στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην πρόταση της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας -επιλογή του οποίου ήταν η κ. Σακελλαροπούλου για την θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας- θα τοποθετηθεί αφού πρώτα θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα.

ΚΙΝΑΛ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση συνεδριάζουν άμεσα για την στάση που θα τηρήσουν. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ήδη ότι δεν στηρίζει την πρόταση Μητσοτάκη.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, εξάλλου, σημείωναν χθες το βράδυ  ότι η κ. Σακελλαροπούλου έχει καταγράψει και μια ακόμη πρωτιά, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τόνιζαν ότι είναι «μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα».

Χαρακτήρισαν την επιλογή ενωτική, αφού δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ και η εκλογή της στο ΣτΕ είχε γίνει με ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων. «Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν» τόνιζαν.

Επίσης, χαρακτήρισαν την πρόταση ως προοδευτική, καθώς η κ. Σακελλαροπούλου «ως δικαστής είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή. Δηλαδή που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών που είναι η κλιματική αλλαγή».

Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, την χαρακτήριζαν αξιοκρατική, επειδή «με την απόφασή του ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα» και η κ. Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα.

Όσον αφορά στον απερχόμενο Πρόεδρο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «ο Προκόπης Παυλόπουλος επιτέλεσε τα καθήκοντά του, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά την προσφορά του. Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά άξια στελέχη που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο. Όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει επίσης και να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσωπο από τον παραταξιακό χώρο της ΝΔ. Επέλεξε να μην το κάνει επιζητώντας πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας».

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η εκλογή

Μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αποδεσμευτεί από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί και με απλή πλειοψηφία.

Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Προβλέπονται πλέον πέντε ψηφοφορίες, μέχρι να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία (200, 200, 180, 151 και στο τέλος πλειοψηφία επί των παρόντων). Η ψηφοφορία είναι ονομαστική.

Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου.

Πρέπει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι με την συνταγματική αλλαγή του 1985, ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι περισσότερο συμβολικός, καθώς ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συγκεντρώνουν όλες τις εξουσίες. Ωστόσο, ο Πρόεδρος είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας και στο πρόσωπό του συμβολίζεται η ενότητα του έθνους.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια Πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου του Δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013).
Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών (2013- 2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ.

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά. Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.