Στη Μόσχα αποφασίσθηκε να υπογραφεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων δυνάμεων της Λιβύης, του Φάγεζ αλ Σάρατζ και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, μετά και τις χθεσινές αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της προηγούμενης συμφωνίας, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας.

Οι δύο πλευρές είχαν αποφασίσει κατάπαυση του πυρός, η οποία ωστόσο μόνο κράτησε μερικές… ώρες, με αποτέλεσμα να αλληλοκατηγορούνται πως αθέτησαν την υπόσχεσή τους. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αναφέρει το Sputnik, αλλά και τοπικά δίκτυα ενημέρωσης, αποφασίστηκε να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, έκρινε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (θεσμός ανάλογος με αυτόν της Γερουσίας), που εδρεύει στην Τρίπολη, ο Χάλεντ αλ Μέσρι, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Λίμπια αλ Άχραρ.

Ο Μέσρι ανέφερε ότι θα συνοδεύει τον Σάρατζ στη Μόσχα, όπου θα βρίσκονται ο στρατάρχης Χάφταρ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ο Αγκίλα Σάλεχ. Σε σύντομο διάγγελμά του προς τους πολίτες, ο Σάρατζ προέτρεψε τους Λίβυους για «γυρίσουν τη σελίδα». «Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις» και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», είπε.

Λιβύη: Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση και από τις δύο πλευρές

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορήθηκαν για πολλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί, καθώς και οι δύο πλευρές προέβησαν σε ανακοινώσεις όπου κατηγορούσαν η μια την άλλη για πυροβολισμούς.

Ο Μέσρι ανέφερε ότι η συμφωνία της Μόσχας θα προβλέπει πως θα υπάρχουν «δυνάμεις που θα επιτηρούν την εφαρμογή» της συμφωνίας εκεχειρίας, αλλά δεν έδωσε καμία διευκρίνιση για το ποιας εθνικότητας θα είναι αυτές οι δυνάμεις και ποια θα είναι η φύση της αποστολής τους.

Ο Σάρατζ διεμήνυσε στο διάγγελμά του ότι είναι έτοιμος να διατάξει την επανέναρξη των επιχειρήσεων των παραστρατιωτικών που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνησή του αν ο «επιτιθέμενος» παραβιάσει την εκεχειρία. Ωστόσο πρόσθεσε πως «πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν δημοκρατικά, μέσω διαλόγου στον οποίο δεν έχουν θέση δικτατορικές μορφές εξουσίας». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφώνησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός «να αποφευχθεί το να χυθεί κι άλλο λιβυκό αίμα».