Επί σειρά ετών όλες οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν μέτρα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με ευνοϊκότερους όρους και απαλλαγή από πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις. Είναι κοινός τόπος ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματιών, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της κρίσης, ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αφήνοντας ανεξόφλητους κυρίως λογαριασμούς προς τις δημόσιες υπηρεσίες, την εφορία, τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις τους μισθούς των εργαζομένων…
Όμως καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν στράφηκε προς την πλευρά όλων αυτών των επιχειρηματιών που κατάφεραν να επιβιώσουν στην κρίση, κάνοντας συνετή διαχείριση των οικονομικών υποχρεώσεων των εταιριών τους και αποπληρώνοντας όλες τις απαιτήσεις εμπρόθεσμα προς το δημόσιο και προς τους εργαζόμενους τους. Είναι δεδομένο ότι σε καμία ευνομούμενη χώρα του κόσμου η αυτονόητη συνέπεια δεν συνδέεται με την επιβράβευση, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα τελικά όσοι δεν πληρώνουν καταφέρνουν να μην τιμωρούνται και να καρπώνονται γενναίες εκπτώσεις σε πρόστιμα.
Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει από την νέα χρονιά στη δημιουργία «Λευκού» Μητρώου Επιχειρήσεων με σειρά προνομίων που θα απολαμβάνουν μόνο οι συνεπείς επιχειρηματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός Ιανουαρίου θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα προβλέπει την ενίσχυση του υπάρχοντος Μητρώου, που λέγεται Περσέας, στο οποίο θα καταγράφονται επιχειρήσεις που όχι μόνο οι εργοδότες είναι συνεπείς όσον αφορά την καταβολή των φόρων, των εισφορών και των μισθών, αλλά και που χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους με την συμμετοχή των εργαζομένων για παράδειγμα στα κέρδη των επιχειρήσεων. Η επιβράβευσή τους θα αφορά φορολογικές διευκολύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, διοικητικές διευκολύνσεις και απαλλαγή από τις επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου να αποστείλουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο που θα ήθελαν να στηριχτούν οι συνεπείς επιχειρηματίες.
Τα κριτήρια
Για την ένταξη στο Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα εξής:
– Η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
– Η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
– Οι ειλικρινείς επιχειρηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση ή και αύξηση της συνολικής απασχόλησης, κ.λπ.
Το μητρώο θα καταγράφει τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με επιπλέον μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους.
Με αυτόν τον τρόπο οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλή παραβατικότητα. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας – σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Ο νέος ολοκληρωμένος και μόνιμος «μηχανισμός διάγνωσης» θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο των στοχευμένων πολιτικών θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης, σχεδιασμού και αξιολόγησης των πολιτικών και των προγραμμάτων απασχόλησης, που θα πλαισιώνεται από τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και επιστημονικούς φορείς. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αξιολογούνται οι παρεμβάσεις επιβράβευσης των επιχειρήσεων και θα θεσμοθετούνται νέες ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike