Οι ξένες επενδύσεις που περιμένουμε στις ελληνικές εταιρείες, ξεκινούν το 2020 από τη Viva Wallet Holdings. Μια εταιρεία που τριπλασίασε την αποτίμησή της μέσα σε 20 μήνες, και κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνη  ξένων fintech επενδυτών, αποδεικνύει ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά της.

Η επιτυχημένη στρατηγική διεθνοποίησης που ξεκίνησε η Viva το 2018, φέρνει τους πρώτους καρπούς και οι ξένοι μέτοχοι που μπαίνουν με 25% στο μετοχικό της κεφάλαιο, τώρα,  πληρώνουν τριπλάσιο τίμημα από αυτό που πλήρωσε το 2018 η Deca… αλλά, μάλλον, πολύ μικρότερο από όσα θα χρειαστεί να δώσουν οι μελλοντικοί της μέτοχοι… Κι ο λόγος που μπαίνουν σε αυτή την τιμή,  είναι το growth που ήδη έχει σημειώσει και κάθε μήνα  παρουσιάζει η Viva. Τον Ιανουάριο του 2019 μόνο το 6% των εσόδων της Viva, προερχόταν από το εξωτερικό και το Δεκέμβριο του 2019, το 33% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από τη δραστηριότητά της εκτός Ελλάδας ενώ  το νούμερο αυτό εκτιμάται ότι…. θα έχει γίνει 90% το Δεκέμβριο του 2020.

Τα έσοδα της εταιρείας αυξάνονται 20% το μήνα, λόγω του εξωτερικού και η ανάπτυξη αυτή δείχνει τη δυναμική της. “Ο μήνας Δεκέμβριος στις Βρυξέλλες έχει τόσες πληρωμές, όσες έκανε ολόκληρη η εταιρεία το 2014” σημειώνουν κύκλοι της εταιρείας ενώ στα τέλη του Μαΐου στη λίστα των χωρών του εξωτερικού, θα προστεθούν οι σκανδιναβικές χώρες φθάνοντας το σύνολο των χωρών του εξωτερικού στις 23 από 14 σήμερα.

Το Growth της εταιρείας είναι τέτοιο που εξηγεί την αύξηση της αποτίμησης της εταιρείας και το ότι οι νέοι μέτοχοι παίρνουν  το 25% της εταιρείας στην τριπλάσια τιμή από αυτή που μπήκε η Deca το 2018.

Θα έχουν επενδυθεί 115 εκατ. ευρώ για μια αποτίμηση 305 εκατ. ευρώ

Μέχρι σήμερα τα κεφάλαια που έχουν μπει στη Viva Wallet Holdings από την αρχή, είναι 19 εκ. από το Χάρη Καρώνη, 6 εκ. από την οικογένεια Λάτση και 15 εκατ. μέσω του fund Diorama και της Deca Investment (Δασκαλόπουλος) που μπήκε το 2018. Πλέον σε αυτά προστίθενται 75 εκατ. ευρώ για το 25%, ανεβάζοντας τα επενδεδυμένα κεφάλαια στα 115 εκατ. ευρώ και την αποτίμηση της viva στα 305  εκατ. ευρώ.

Τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και αποτίμησης, η viva είναι η startup που σημειώνει ρεκόρ ανάπτυξης, προσέλκυσης κεφαλαίου και αποδοτικότητας μέσα στα πλέον δύσκολα χρόνια της κρίσης δημιουργώντας σημαντικές αποδόσεις στους αρχικούς μετόχους της.

Ο νέος και μεγαλύτερος κύκλος χρηματοδότησης, σε ελληνική startup, ύψους 75 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας νέο fund του fintech χώρου μπήκε στη δυναμική εταιρεία με 25%, που έχει ήδη την έγκριση της ΤτΕ, θα ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στόχος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, μετά το νέο γύρο χρηματοδότησης, είναι να συμμετέχει με  52,5% ο Χ. Καρώνης, και όλοι οι παλαιοί μέτοχοι μαζί (Καρώνης, Λάτσης και Deca) με 75%.

Για να γίνει αυτή η νέα σύνθεση θα πρέπει να γίνει και αύξηση κεφαλαίου και να πουληθούν μετοχές. Θα γίνει μια αλληλουχία ενεργειών όπως η αύξηση  κεφαλαίου, η μετατροπή του ομολόγου και η πώληση μετοχών που απαιτούν εγκρίσεις  σε κάθε στάδιο από την κεντρική τράπεζα. Η τελική συμμετοχή των νέων μετόχων είναι αποτέλεσμα συναλλαγών που θα γίνουν σταδιακά και ο τελικός χρόνος εξαρτάται από τους τελικούς χρόνους των εγκρίσεων.

Στις 22 Ιανουαρίου θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες Γενική Συνέλευση των μετόχων και εφόσον οι εγκρίσεις από την κεντρική Τράπεζα έχουν δοθεί μπορεί οι επίσημες ανακοινώσεις.

Με το βλέμμα στην Praxia

Αναφορικά με την Praxia, σημειώνουν κύκλοι της εταιρείας «0ι συναλλαγές τελειώνουν όταν εκτελούνται. Κάποιος έχει πάρει exclusivity για να κάνει due diligence, εμείς προσφέραμε ένα τίμημα 35 εκατ. ευρώ χωρίς due diligence. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει».

Στόχος της Viva είναι να γίνει  ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός πληρωμών που θα προσφέρει προσαρμοσμένες υπηρεσίες σε κάθε χώρα. Η πρόθεση  εξαγοράς της Praxia Bank εντασσόταν  στο σχέδιο της εταιρείας να εξασφαλίσει τραπεζική άδεια στα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, εάν τελικά γίνει μέσω της Praxia, θα γίνει νωρίτερα…