Διόρθωση από τα υψηλά πολυετή ή ιστορικά για μια σειρά από μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάστηκε σε μετοχές που εισέρχονται την ερχόμενη Παρασκευή στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως η ΕΥΔΑΠ και η Autohellas. Ταυτόχρονα, όμως, το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού ήταν στραμμένο και στη ΔΕΗ, με τους επενδυτές, ωστόσο, να βγαίνουν πωλητές.

Τόσο στη συνέντευξη Τύπου για το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ, που προηγήθηκε, όσο και στην ενημέρωση των αναλυτών, που ακολούθησε, η διοίκηση της Επιχείρησης, υπό τον κ. Γ. Στάσση, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν το τελευταίο 4μηνο και ταυτόχρονα δόθηκε ο στόχος για τη ΔΕΗ της επόμενης μέρας. Με σαφές χρονοδιάγραμμα κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων, εθελούσιας εξόδου και εισόδου της ΔΕΗ στις οργανωμένες πωλήσεις, η Επιχείρηση φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, κατά τη σημερινή παρουσίαση στους αναλυτές, γράφτηκαν να συμμετάσχουν στο conference call διαχειριστές που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία παρουσία.

Πλην όμως, όπως τονίστηκε στο mononews.gr, θα ανέμεναν από την διοίκηση περισσότερα οικονομικά στοιχεία, όπως για την χρηματοδότηση του προγράμματος αποεπένδυσης από τις λιγνιτικές μονάδες ή για το κόστος της εθελούσιας εξόδου.  Σε κάθε περίπτωση, η μετοχή την Δευτέρα κατέγραψε μικρές απώλειες κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, στα 3,89 ευρώ. Ενδιαφέρον ήταν ότι ο κ. Στάσσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Επιχείρησης στις αγορές εντός του πρώτου 3μήνου.

Πάντως, δεν ήταν μόνο οι πιέσεις στη ΔΕΗ που πίεσαν την αγορά στις 880,76 μονάδες και σε απώλειες 1,16%. Ήταν αναμενόμενο ότι το γύρισμα μιας σειράς μετοχών από τα υψηλά τους, όπως της Jumbo, που προσγειώθηκε στα 18,70, του ΟΠΑΠ που από τα πολυετή υψηλά γύρισε στα 11,55 ευρώ, του ΟΤΕ στα 12,92, συνέβαλαν στο αρνητικό πρόσημο της Δευτέρας, με τον τζίρο στα 62 εκατ. ευρώ.

Στην ΕΥΔΑΠ έγινε ο μεγαλύτερος τζίρος ιστορικά, 294 χιλιάδες τεμάχια, αλλά το χαρτί έκλεισε με απώλειες, στα 7,25 ευρώ. Σημειώνεται ότι την προσεχή Παρασκευή η ΕΥΔΑΠ εισέρχεται για μία ακόμα  φορά στην Big Cap.

Πτώση 2,28% για τη Cenergy, στο 1,28 ευρώ, επίπεδα που βρίσκονται πολύ κοντά στα χαμηλά έτους (1,25).

Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση στο «συν» έκλεισαν Coca Cola, ΕΛΠΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Πάντως, οι νέες τιμές στόχοι από την Deutsche Bank για τις τράπεζες δεν άλλαξαν το κλίμα για τον κλάδο, ούτε βεβαίως τα καλά λόγια για την ελληνική αγορά ομολόγων, αυτήν τη φορά από την Societe Generale.

Όπως όλα δείχνουν, για τις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς, η αγορά θα συνεχίσει να κινείται στο ίδιο μοτίβο, αφού τα κέρδη της χρονιάς έχουν βγει… προ πολλού.