ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι μαγειρεύει ο maître Λιβάνιος, τα ραντεβού του Εξάρχου και το ράλι στην Αττικής, τα μυστικά της ΓΕΚ και τα 19 ευρώ, το beef Σταϊκούρα – Ταχιάου, τι θα στηρίξει ο Μηταράκης, και ο καινοτόμος Ρέμος
Με τις ψήφους 69 εφετών, έναντι 40, η ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας θα συνεχιστεί από τις δύο πρωτοδίκες ανακρίτριες Διαφθοράς, ενώ η προκαταρκτική έρευνα παραμένει στα χέρια της Ελένης Τουλουπάκη και των δύο επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς.
Η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας συγκροτήθηκε σήμερα με οριακή απαρτία (παρών 112 από τους 307) και η συνεδρίαση της άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση.
Μία ώρα αργότερα η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε:
● 69 εφέτες ψήφισαν κατά
του αιτήματος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για την ανάθεση της υπόθεσης Novartis σε Εφέτη ειδικό ανακριτή.
●40 ψήφισαν υπέρ ενώ
●3 ψήφισαν λευκό.
Το σκεπτικό
Οι Εφέτες έκριναν ότι η δικογραφία θα πρέπει να παραμείνει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και η κύρια ανάκριση στις ανακρίτριες κατά της Διαφθοράς διότι η έρευνα ήδη έχει προχωρήσει πολύ και μετά από τρία χρόνια δεν συντρέχει λόγος να ανατεθεί σε νέους δικαστικούς λειτουργούς.
Για το «όχι» της πλειοψηφίας μέτρησε ότι ήδη πέντε επιμέρους δικογραφίες της Novartis βρίσκονται στην ανάκριση με τις ανακρίτριες να έχουν επεξεργαστεί μεγάλο όγκο της δικογραφίας.
Για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καλέσει σε απολογίες τους εμπλεκόμενους στην πρώτη δικογραφία που έφτασε στα χέρια τους στις 5-2-2018, με την άσκηση ποινικής δίωξης στο Φρουζή, οι εφέτες είπαν ότι λείπουν στοιχεία από τη δικογραφία τα οποία αναμένουν από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Όσον αφορά στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς , η τελευταία ποινική δίωξη που άσκησε ήταν στις 14-6-2019 και δεν έχει παρέλθει από τότε μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι δυο ανακρίτριες χαρακτηρίστηκαν ικανότητες στο έργο τους ενώ στην αποτίμηση του έως τώρα έργου της Εισαγγελίας Διαφθοράς τονίστηκε ότι ήδη έχουν τεθεί 7 υποθέσεις στο αρχείο, έχει ασκηθεί δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο και απομένουν προς έρευνα 4 δικογραφίες.
Κατά την άποψη της μειοψηφίας, η δικογραφία θα έπρεπε να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης, διότι είναι πολύπλοκη με διεθνή αντίκτυπο και προεκτάσεις, συνέχεται με την αναγκαία λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, έχει απασχολήσει τη Βουλή και τον Τύπο, έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα και αναζωπυρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αναφορά και σε πολιτικά πρόσωπα .
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- G7: Η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία στο επίκεντρο διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών
- Πλαστικά Θράκης: Αύξηση κύκλου εργασιών και ισχυρή λειτουργική κερδοφορία στο 9μηνο, παρά τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος
- Κίνα: Προωθεί την ανάπτυξη AI από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Συνεργατικοί χώροι: Το προφίλ των εργαζομένων – Γιατί προτιμούν την Ελλάδα