• Big Story

    Η Bain Capital στον Μαρινόπουλο;

    • Contributor
    Σκλαβενίτης

    Οι κ. Γεράσιμος Σκλαβενίτης και Λεωνίδας Μαρινόπουλος


    Η λύση για την Μαρινόπουλος πρέπει να δοθεί άμεσα και εκ των έσω της ελληνικής αγοράς, ώστε να μην έρθει σφήνα κάποιος ξένος παίκτης και ανακατευτεί η τράπουλα”. Αυτό είναι εκ των βασικών σχολίων, που ακούγεται από πολλούς, σε ό,τι αφορά το μέλλον της αλυσίδας. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το “Ναι” στα προσωρινά μέτρα, που ζήτησε η αλυσίδα από το δικαστήριο, το παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα έντονο, με όλους τους ενδιαφερόμενους να συζητούν πάνω στη δική τους πρόταση, με ένα βασικό κοινό σημείο: την πλήρη μετάβαση σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

    Κι αυτό, διότι θεωρείται – και αποτελεί, επί της ουσίας – το μόνο μέσο για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του brand, και να αρχίσει η σταδιακή επανάκαμψη της εμπιστοσύνης τόσο των προμηθευτών (για να γεμίσουν ξανά τα ράφια), όσο και των καταναλωτών (για να αδειάζουν από αγορές).

    ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΒΑΙΝ CAPITAL

    Με βασικό χαρακτηριστικό τη μη ύπαρξη κουρέματος στις υποχρεώσεις της αλυσίδας προς τους προμηθευτές, οι αναλυτές της Bain Capital ετοιμάζουν τη δική τους πρόταση, η οποία βασίζεται και στις εξής επιπλέον παραμέτρους:

    • Αποπληρωμή του συνόλου των χρεών σε προμηθευτές, τράπεζες, Δημόσιο, leasing, κλπ. σε ορίζοντα πενταετίας

    • Ένεση ρευστότητας από το fund (έως και 200 εκ. ευρώ) για την αντιμετώπιση των πρώτων τρεχουσών αναγκών

    Σε κάθε περίπτωση, η Bain φαίνεται ότι επιθυμεί να επενδύσει (αν τελικά καταθέσει την πρόταση) στο μέγεθος και το εύρος του δικτύου του Μαρινόπουλου, τα οποία αποτελούν και τα βασικά asset του. Άλλωστε, σε άλλο επίπεδο, υπαρχει ήδη συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο εταιρειών.

    ΤΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

    Στο μεταξύ, η πλευρά Σκλαβενίτη εξακολουθεί να κινείται με πολύ προσεκτικά βήματα σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της στο συγκεκριμένο case. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι και η επιστολή, που έστειλε προς το Μαρινόπουλο, είναι καθαρά διερευνητική και τίποτα περισσότερο, καθώς το τελευταίο, που επιθυμούν, είναι να σηκώσουν ένα βάρος, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει και στην ίδια την εταιρεία προβλήματα. Σε όλο αυτό το σκηνικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο αυτές οι δύο προτάσεις, όσο και οποιαδήποτε άλλη πιθανότατα προκύψει, δεν αποκλείουν – εξ ανάγκης – τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και με άλλους παίκτες της αγοράς.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο fnbdaily.com

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/o-chatzipateras-apektise-akoma-20000-metoches-tis-dorian-lpg/58226

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/fraport-greece-tha-proslavo-mono-ellines/58197



    ΣΧΟΛΙΑ