ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Πρόκειται για το 1ο κρούσμα της μολυσματικής νόσου που καταγράφεται στην Ελλάδα μετά από 28 χρόνια το οποίο, όπως φαίνεται, οφείλεται στην αντιεμβολιαστική στάση των γονέων του, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, το παιδί είχε κάνει μόνο δύο από τα συνιστώμενα εμβόλια.
Το περιστατικό έφερε στο φως της δημοσιότητας την Τετάρτη ο παιδίατρος Γιώργος Τσιόλας. Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, καθώς όπως αναφέρει, το μικρόβιο της διφθερίτιδας εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, βάζοντας σε κίνδυνο όλους αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε πρόκειται για παιδιά, είτε για ενήλικες.
Παράλληλα, κάνει λόγο για ανάγκη θεσμοθέτησης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και καλεί το υπουργείο Υγείας να πάθει θέση.
«Το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα ο κ Υπουργός θα πρέπει όχι μόνο να δηλώνει ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού αλλά να το αποδείξει κιόλας.
Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων είναι θέμα το οποίο είχα φέρει στην δημοσιότητα με την προηγούμενη κυβέρνηση, αφού υπάρχει απόφαση που αναιρεί την υποχρεωτικότητα του νόμου και η οποία αναφέρει ότι όσοι δεν θέλουν να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους, αρκεί να προσκομίσουν ένα χαρτί από γιατρό που να αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει εμβολιασμός λόγω πιθανών παρενεργειών ή άλλης ιατρικής αντένδειξης. Η ίδια απόφαση εξακολουθεί να υπάρχει!! Το ακούτε κ Υπουργέ;
Και αυτό την στιγμή που πριν μερικές ημέρες η Γερμανία έκανε νόμο την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών βάζοντας μάλιστα και τσουχτερό πρόστιμο σε όσους δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους», αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ελλιπής ο εμβολιασμός
Όπως αναφέρουν νοσοκομειακές πηγές το παιδί, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από σύνδρομο Down, είχε λάβει μόνο τις 2 από τις 5 συνιστώμενες δόσεις κατά της διφθερίτιδας, με αποτέλεσμα το “ένοχο” βακτήριο να εισβάλει εύκολα στον οργανισμό του. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες, σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, όπου ζητήθηκε να γίνει εισαγωγή. Οι γονείς δεν δέχτηκαν, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάστασή του και να διακομισθεί λίγες ώρες αργότερα στο εφημερεύον Νοσοκομείο Παίδων, όπου διασωληνώθηκε αμέσως.
Το παιδί κατέληξε έπειτα από δυο 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, με τα εργαστηριακά ευρήματα να δείχνουν ότι είχε προσβληθεί από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Εντούτοις, αναμένεται η επιβεβαίωση από τη νεκροψία – νεκροτομή.
Τόσο η διοίκηση του Νοσοκομείου, όσο και το υπουργείο Υγείας διερευνούν το περιστατικό.
«Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας συνιστάται σε όλα τα βρέφη από 2 έως 8 μηνών. Είναι τέσσερις δόσεις και μία πέμπτη στην ηλικία των 4-6 ετών. Όσον αφορά στους ενήλικες, συνιστάται ανά δεκαετία εμβόλιο του τετάνου, το οποίο εμπεριέχει στέλεχος κατά της διφθερίτιδας», αναφέρει η παιδίατρος, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Αναστασία Μπαρμπούνη, η οποία έχει διατελέσει μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Συνιστώμενα και όχι υποχρεωτικά τα εμβόλια
Το περιστατικό φέρνει ξανά στο προσκήνιο το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για την κοινότητα το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Αυτή τη στιγμή, οι εμβολιασμοί είναι συνιστώμενοι και όχι υποχρεωτικοί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παιδιά που είναι ανεμβολίαστα, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το «δίκτυο» ανεβολίαστων παιδιών αλλά και τους ενήλικες που δεν έχουν κάνει τις αναμνηστικές δόσεις, κατά συνέπεια έχει ελαττωθεί η ανοσοποίησή τους.
«Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στα παιδιά για το συγκεκριμένο νόσημα. Ωστόσο, όταν υπάρχουν τέτοιες ρωγμές μέσα στο σύστημα, πρόκειται για ένα alarm, που μας δείχνει ότι απαιτείται περισσότερος έλεγχος. Εάν το φαινόμενο των γονέων που επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή να μην ολοκληρώσουν το σχήμα γίνει πολύ συχνό, τότε θα υπάρξουν εμβολιαστικά κενά και κίνδυνος επιδημιών, ενδεχόμενο που συνηγορεί στην ανάγκη υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών», αναφέρει η κα Μπαρμπούνη.
Η νόσος και τα συμπτώματα
Το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί νόσο της ανώτερης αναπνευστικής οδού που χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, τον φάρυγγα ή και τη μύτη. Σταδιακά δυσκολεύει την κατάποση ή την αναπνοή, προκαλώντας ακόμη και ασφυξία. Η δε τοξίνη που παράγεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια και παράλυση.
Η μετάδοση της γίνεται μέσω της έκθεσης στο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, κυρίως μέσω των σταγονιδίων από την περιοχή του ρινοφάρυγγα.
Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση της τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Η νόσος αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιδιφθεριτικού ορού και αντιβιοτικών, για διάστημα περίπου 10 ημερών.
Εντούτοις, η καθυστερημένη διάγνωσή της εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών οι οποίες περιλαμβάνουν παράλυση του νευρικού συστήματος, μυοκαρδίτιδα, πνευμονία, νεφρίτιδα, ατελεκτασία (πάθηση του πνεύμονα κατά την οποία οι κυψελίδες κάποιου τμήματός είναι κενές από αέρα).