Σε μαζικούς ελέγχους για την αξιοπιστία των στοιχείων όσων έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη, προχωρούν οι τράπεζες προκειμένου να διαπιστώσουν το κατά πόσο τα οικονομικά δεδομένα που έχουν δηλώσει οι οφειλέτες είναι τα πραγματικά.

Η διασταύρωση των στοιχείων γίνεται πλέον μέσω της πρόσβασης που έχουν εξασφαλίσει οι τράπεζες στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και αποσκοπεί στο να αποκαλύψει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και αυτούς που έστω και για τυπικούς λόγους δεν δικαιούνται προστασίας.

Ο έλεγχος που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου είναι πλέον καθημερινός και μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή της προστασίας όσων διαπιστωθεί ότι το οικονομικό … status, δηλαδή η εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο ή πολύ απλά δεν δικαιούνται της προστασίας γιατί είναι π.χ. έμποροι και δεν προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη που καλύπτει μόνο τα φυσικά πρόσωπα.

Ο έλεγχος γίνεται πλέον με ένα απλό κλικ, που δίνει στις τράπεζες πρόσβαση στα στοιχεία του Ε1 και του Ε9 και σύμφωνα με πληροφορίες καθημερινά ελέγχονται πλέον εκατοντάδες υποθέσεις.

Η επαλήθευση των στοιχείων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί από την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, στην οποία έχουν «φορτωθεί» όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη. Οι τράπεζες, αλλά και όλοι οι πιστωτές, όπως είναι το δημόσιο, τα χρέη των οποίων μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του νόμου Κατσέλη, έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν το κατά πόσο τα οικονομικά δεδομένα που δήλωσε ο οφειλέτης κάνοντας αίτηση για την ένταξη στο νόμο είναι τα πραγματικά.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρεκκλίσεις οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να καταφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα και να ανακόψουν την προστασία που απολαμβάνει κάποιος έως την εκδίκαση της υπόθεσής του, ακόμα και αν αυτή είναι προγραμματισμένη για αργότερα.

Οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να αποκαλύψουν όλους τους στρατηγικούς κακοπληρωτές του νόμου Κατσέλη που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι πάνω από το 30% αυτών που έχουν κάνει αίτηση στα δικαστήρια.

Παρατείνεται έως τα τέλη Απριλίου η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών θα ενταθεί μετά την 4μηνη παράταση που δόθηκε στη λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας , που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.

Το δικαίωμα υποβολής αίτησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας έληγε στα τέλη Δεκεμβρίου και μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, η λειτουργία της πλατφόρμας παρατείνεται έως και τα τέλη Απριλίου.

Η συμφωνία με τους θεσμούς για την παράταση της προστασίας που συνδυάζεται με τη δυνατότητα κρατικής επιδότησης, αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής για την ενισχυμένη εποπτεία, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στην οποία διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, αλλά και σημαντική υστέρηση στην αποτελεσματικότητα του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέσω της πλατφόρμας e-auction.

Η κυβέρνηση, όπως σημειώνεται στην έκθεση, έχει αναλάβει να προχωρήσει στην ανάλυση της κατάστασης και στην καταγραφή των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

Η παράταση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία κρίνεται αναγκαία, με δεδομένο τους αργούς ρυθμούς υποβολής των αιτήσεων μέχρι σήμερα, που αποδίδεται στην απροθυμία σημαντικής μερίδας οφειλετών να μεταβούν από την προστασία του νόμου Κατσέλη στην εξωδικαστική για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και σε δυσλειτουργίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Ιουλίου που ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 48.040 οφειλέτες και από αυτούς 32.060 έχουν ξεκινήσει τη συμπλήρωση της αίτησής τους. Σύμφωνα ωστόσο με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες μόλις 579 αιτήσεις και οι τράπεζες έχουν προτείνει 103 ρυθμίσεις, ενώ η κρατική επιδότηση έχει εγκριθεί σε 7 πολίτες.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε νέες βελτιώσεις για τη διευκόλυνση της υποβολής αιτήσεων που αφορούν στην κατάργηση δικαιολογητικών, όπως το πιστοποιητικό γης και το έντυπο υπολογισμού της αξίας των κινητών περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, ενώ ήδη έχει καταργηθεί η υποχρέωση κατάθεσης του πιστοποιητικού βαρών.