ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πράσινο φως» ανάβει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ANFAs και SMPs η έκθεση της τέταρτης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Που σημαίνει ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την αξιοποίηση του ποσού αυτού θα ενταθούν στο επικείμενο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι επιθυμούν το ποσό αυτό, τόσο το φετινό, όσο και τα 600 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για το 2020 να διατεθούν για τις επενδύσεις, χωρίς να προσδιορίζεται αν θα αφορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή ιδιωτικές.
Πάντως, από τις πρώτες κιόλας γραμμές της έκθεσης αντιλαμβάνεται κανείς ότι το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ της χώρας μας και γίνεται πλέον λόγος για μεταρρυθμίσεις όχι απλά που δεσμεύεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση (και όπως όλοι ξέρουμε δεν γίνονταν ποτέ), αλλά για μεταρρυθμίσεις που ήδη τρέχουν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι θεσμοί για πρώτη φορά είναι ζεστοί με το θέμα της μείωσης των φόρων.
«Η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πετύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις επί των μεταρρυθμίσεων για τα μέσα του 2019. Περαιτέρω δράσεις θα είναι καθοριστικές για την ολοκλήρωση και όπου είναι απαραίτητο, για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων».
Καλά είναι τα νέα και για το χρέος, αφού η έκθεση λαμβάνει υπόψη την μείωση των επιτοκίων δανεισμού εκτιμώντας ότι το χρέος θα παραμείνει σε καθοδικό μονοπάτι αλλά σε ποσοστό πάνω από 100% έως το 2041. Στο ευνοϊκό σενάριο, με τα χαμηλότερα επιτόκια το δημόσιο χρέος αγγίζει το 60% (!) το 2055 και στο αρνητικό σενάριο ξεκινά να αυξάνεται μετά το 2040.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα είναι φέτος 1,8% αλλά κόντρα στο καθοδικό περιβάλλον της ευρωζώνης (1,2%), το 2020, με οδηγό τις μειώσεις φόρων και την τόνωση των εξαγωγών, αναμένεται επιτάχυνση στο 2,3%. Ο προϋπολογισμός ο οποίος κατατίθεται αύριο στη Βουλή πάντως συνεχίζει να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το επόμενο έτος.
Ως προς το υπερπλεόνασμα προβλέπεται στο 3,8%, ή 550 εκατ. ευρώ πιο πάνω. Αυτοί οι υπολογισμοί της Κομισιόν έχουν γίνει με την παραδοχή ότι τα 200 εκατ. ευρώ των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) της ΔEH θα καλυφθούν από το αποθεματικό, επομένως μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι το 3,8% της πρόβλεψης είναι «καθαρό». Μάλιστα η Κομισιόν σημειώνει ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη πιθανά εφάπαξ μέτρα τα οποία μπορεί να ενεργοποιηθούν εντός του 2019, προκειμένου να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Η επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, υπενθυμίζουμε, είναι για πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ και είναι σαφώς πιο «μετρημένη» σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Δεν γίνεται όμως, από έκθεση της Κομισιόν, να μην λείπουν και οι… μπηχτές. Το αφορολόγητο και η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα, δεν «άρεσαν» στους θεσμούς σημειώνοντας ότι δεν τηρήθηκε η προνομοθετημένη δέσμευση για μείωση του αφορολογήτου από το 2020. Πλην όμως, «λειαίνει» τις… γωνίες των εκτιμήσεών της η Κομισιόν, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι τελικά τα φορολογικά μέτρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί.
Χρ. Σταϊκούρας
Σε δήλωση με αφορμή την έκθεση της τέταρτης μεταμνημονιακής εποπτείας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η τροχιά της ελληνικής οικονομίας θα εδίναι όλο και καλύτερη και πως πρόκειται για την πλέον θετική έκθεση των θεσμών.
Αναλυτικότερα:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την 4η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.
Η χώρα, ως γνωστό, τελεί υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τον Αύγουστο του 2018.
Η Έκθεση εκφράζει τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηρίζεται δε ως η θετικότερη από τις μέχρι σήμερα τέσσερις εκθέσεις που έχουν εκπονηθεί.
Προβλέπει επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, με βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, αποτέλεσμα της στοχευμένης μείωσης φορολογικών συντελεστών από την Κυβέρνηση.
Εκτιμά για το 2019, παρά τη χαμηλή επίδοση του πρώτου εξαμήνου, ικανοποιητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2020, που προβλέπεται να είναι διπλάσιος σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Προβλέπει επίσης σημαντική μείωση της ανεργίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση στους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της.
Η Κυβέρνηση δια του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών:
- Κάλυψε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 που είχε αφήσει «παρακαταθήκη» η προηγούμενη Κυβέρνηση.
- Συμφώνησε με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020.
- Προχώρησε σε γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία είναι μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
- Βελτίωσε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των ιδιωτών προς την εφορία, με αποτέλεσμα, τελικά, περίπου 600.000 πολίτες να αξιοποιούν τη ρύθμιση.
- Προχώρησε σε συστηματικές και συντονισμένες ενέργειες για να απλοποιήσει τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου περισσότεροι ιδιοκτήτες να ενταχθούν στη σχετική ρύθμιση. Επιπροσθέτως, παρατείνει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για ακόμη τέσσερις μήνες, από το τέλος τους έτους που προβλεπόταν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
- Κατήργησε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, που είχαν επιβληθεί το 2015, μετά την ανεύθυνη διαπραγμάτευση της τότε Κυβέρνησης.
- Προχώρησε εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως είναι το Ελληνικό.
- Προώθησε αποκρατικοποιήσεις, που επί μακρόν «σέρνονταν», όπως είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
- Προχώρησε στην αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.
- Δρομολόγησε σχέδιο συστημικής αντιμετώπισης του υψηλού αποθέματος «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
- Νομοθέτησε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.
Το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης εκτιμά, εργάζεται και συνάμα αισιοδοξεί ότι η τροχιά της ελληνικής οικονομίας θα είναι ολοένα και καλύτερη.
Αυτή την αισιοδοξία, σε συνδυασμό με τον ρεαλισμό, την μοιράζεται με τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης και πρωτίστως με τους Έλληνες πολίτες.
Ως Υπουργός Οικονομικών εκφράζω την ικανοποίησή μου, χωρίς φυσικά να θριαμβολογώ, για το περιεχόμενο της Έκθεσης που είναι θετικό για την εξέλιξη της οικονομίας, υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Καλώ, με αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συμπράξουν ενεργά σε αυτή την πορεία».