• LIFE&STYLE

    Αυτές είναι οι χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής- Κι όμως δεν είναι οι πλουσιότερες

    • NewsRoom


    Η οικονομική ευημερία μιας χώρας είναι από τα σημαντικότερα προνόμια που μπορεί να χαίρεται ένας πολίτης. Παρόλα, σύμφωνα με στοιχεία του The Social Progress Index, (SPI), ανεξάρτητης αρχής που υπολογίζει τις καλύτερες, όσον αφορά τα προνόμια, πόλεις για να ζήσεις, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μιας χώρας δεν εξασφαλίζει a priori και την ευτυχία τους.

    Finland

    Συγκεκριμένα, το 2016 βγήκε στην δημοσιότητα η λίστα με τις πιο αναπτυγμένες κοινωνικά χώρες. Τα αποτελέσματα προήλθαν κατόπιν ανάλυσης σημαντικών στοιχείων μιας χώρας, όπως αυτό του συστήματος υγείας, του εκπαιδευτικού συστήματος και της παροχής ευκαιριών στους πολίτες της.

    Το αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας έδειξε πως ενώ όλοι οι αυτοί οι σημαντικοί παράγοντες βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα, δεν τους εξασφάλισαν ωστόσο υψηλά επίπεδα κοινωνικής εξέλιξης.

    Η κοινωνική εξέλιξη, σύμφωνα με το SPI, είναι η δυνατότητα που έχει η κοινωνία να “συναντήσει” τις βασικές βιοτικές ανάγκες των πολιτών της, χτίζοντας ταυτόχρονα τα τείχη που θα επιτρέψουν σε αυτούς να βελτιώσουν τις ζωές τους, ενώ δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις ατομικά και συλλογικά να επιτευχθεί το δυναμικό τους.

    λίστα SPI

    Οι ειδικοί λοιπόν, τονίζουν πως το ΑΕΠ ( Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) μιας χώρας, δεν αποτελεί και τον, μοιρολατρικό προορισμό της, συμπληρώνοντας πως υπάρχει ανάγκη ύπαρξης περισσότερων κρατών, σαν αυτή, της Costa Rica, η οποία ενώ δεν κατέχει υψηλό δείκτη ΑΕΠ, “GDP”, παρουσιάζει παρόλα αυτά, σημαντικά επιτεύγματα στον χώρο της κοινωνικής ανάπτυξης.

    Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει πως η καλή ζωή δεν εξαρτάται μόνο από τα χρήματα που έχει κάποιος, αλλά και από άλλους βασικούς κοινωνικούς παράγοντες.

    happy people

    Η Φινλανδία βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας του SPI, με τις καλύτερα κοινωνικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, ενώ ακολουθούν στην συνέχεια ο Καναδάς, η Δανία, η Αυστραλία και η Ελβετία.

    Αν και οι συγκεκριμένες χώρες έχουν σχεδόν ισάριθμα αποτελέσματα στην κατάταξη της κοινωνικής τους ανάπτυξης, παρουσιάζουν ωστόσο αρκετές διαφορές όσον αφορά το GDP της καθεμίας.

    Μάλιστα, η Φινλανδία αν και κατέκτησε την πρώτη θέση στην λίστα έχει το μικρότερο δείκτη GDP ($38,535 ) συγκριτικά με τις άλλες 5 χώρες.

    Από την άλλη, τα αποτελέσματα του SPI έδειξαν πως υπάρχει ελάχιστη συσχέτιση μεταξύ του δείκτη των αποτελεσμάτων και των βασικών υπολογισμών της ανισότητας των εισοδημάτων. Για παράδειγμα, η Γκάνα και η Νιγηρία ενώ έχουν τα ίδια επίπεδα στην ανισότητα των εισοδημάτων, αλλά ταυτόχρονα έχουν πολύ διαφορετικές θέσεις στην κατάταξη. Η Γκάνα βρίσκεται στην 92η θέση ενώ η Νιγηρία στην 119η.

    Πάντως, οι ειδικοί σημειώνουν πως αντίστοιχα ευρήματα ερευνών είναι χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας, καθώς τα στοιχεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις και τις ίδιες τις χώρες, μαθαίνοντας τις αδυναμίες τους και διορθώνοντας τες.

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/kalimera-pente-simantikes-idisis-prin-anixoun-agores/57399



    ΣΧΟΛΙΑ