Αλαλούμ επικράτησε στο υπουργείο Εργασίας και στο Μέγαρο Μαξίμου νωρίς το απόγευμα με αφορμή δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο, επικαλούμενο τον σχεδιασμό του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, ανέφερε ότι δρομολογείται η πώληση 12 δισ. ευρώ ασφαλιστικών οφειλών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε ιδιώτες επενδυτές, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μετρητά και να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. 

Το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εργασίας, τα οποία ανέφεραν ότι πρόκειται ξεκάθαρα για προσωπικές σκέψεις του υφυπουργού και ότι δεν αποτελούν κυβερνητική επιλογή.

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με ανακοίνωσή του προχώρησε στη διάψευση του ρεπορτάζ του Reuters.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», αναφέρει ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του κ. Βρούτση, η ανακοίνωση αυτή εξεδόθη κατόπιν εντολής του Μεγάρου Μαξίμου και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μηταράκης έχει καταθέσει κι άλλες προσωπικές του σκέψεις, όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά και η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων με ταυτόχρονη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters ανέφερε, συγκεκριμένα, πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους αρκετών δισ. ευρώ, σε ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να λάβει εμπροσθοβαρώς ρευστότητα και να βελτιώσει τη γενική εισπραξιμότητα των οφειλών, επικαλούμενο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στο ρεπορτάζ του, το Reuters αναφέρει πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αγωνίζεται να αυξήσει την εισροή επενδύσεων και να βελτιώσει αλματωδώς τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, απαλλάσσοντας μεταξύ άλλων το τραπεζικό σύστημα από το βάρος των εξαιρετικά δυσβάσταχτων «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα, προσπαθεί να εξορθολογίσει τους ισολογισμούς των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Υπάρχει μια στρατηγική να πωληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, τις οποίες το σύστημα δεν κατάφερε να συλλέξει τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ένας εκ των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters.

Οι οφειλές έχουν να κάνουν κυρίως με εργοδοτικές εισφορές τις οποίες διάφορες εταιρείες αδυνατούσαν να καταβάλουν, εξαιτίας του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης.

Το project φέρεται να έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης και θα προβλέπει αρχικά πώληση οφειλών της τάξης των 12 δισ. ευρώ, σε σύνολο 35 δισ. οφειλών που είναι καταγεγραμμένες στα “βιβλία” των Ταμείων. Η διαδικασία δεν θα προβλέπει τιτλοποίηση, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί έκδοση χρέους και να συναντήσει αντίσταση από πλευράς Eurostat.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πώληση των οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές έναντι μετρητών και σε συμφωνία μαζί τους για ένα ποσοστό κέρδους επί ποσών που τελικώς θα καταβληθούν από οφειλέτες. Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας. Οι οφειλές που θα περιληφθούν στο σχήμα θα αφορούν την περίοδο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Η έμφαση θα δοθεί σε οφειλές άνω των 100.000 ευρώ και δεν θα αφορά εκείνες των αυτοαπασχολουμένων. Στόχος είναι οι πωλήσεις να λάβουν χώρα το β’ τρίμηνο του 2020.

Η κυβέρνηση, τέλος, σύμφωνα με το Reuters, αναζητεί σύμβουλο για την υλοποίηση του σχεδίου.