Με τροπολογία επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρας από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, καταργείται η δυνατότητα αύξησης τιμών στα φάρμακα, η οποία νομοθετήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα, δεν θα επιτρέπεται η αύξηση της τιμής των φαρμάκων εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους (on patent) και των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων τους (off patent), εάν η τιμή τους διαμορφώνεται κάτω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά επιτράπηκε η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων με τροπολογία του Ανδρέα Ξανθού, η οποία προέβλεπε ότι εάν η τιμή ενός φαρμάκου είναι κάτω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, τότε θα αυξάνεται  σταδιακά κατά 10% ετησίως μέχρι να φτάσει το συγκεκριμένο όριο. Η διάταξη αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για «μεγάλο δώρο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις πολυεθνικές εταιρείες.

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της ΝΔ για παροχή εξηγήσεων, ο τ. υπουργός Υγείας, είχε μιλήσει για «απειλές» εκ μέρους ορισμένων εταιρειών σχετικά με απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά, με την τότε αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι ο κος Ξανθός παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση νομοθέτησε αυτό το “δώρο” εκβιαζόμενη».

Αλλάζει το όριο της μείωσης τιμών

Με άλλη προτεινόμενη διάταξη, “πέφτει” το επιτρεπόμενο όριο μείωσης των τιμών, σε περίπτωση που η τιμή των on και off patent φαρμάκων είναι υψηλότερη του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης Ειδικότερα, σε κάθε ανατιμολόγηση μειώνεται έως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου Δελτίου Τιμών (έναντι 10% που ισχύει σήμερα), με κατώτατο όριο το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Κατά τον ίδιο τρόπο θα διαμορφώνεται και η τιμή των γενόσημων φαρμάκων, η οποία ορίζεται στο 65% της τιμής των/του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.

Τέλος, προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΣ) μικρότερο του ΚΗΣ που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, δεν ανατιμολογούνται.

Όπως διευκρινίζεται, ο νέος τρόπος ανατιμολόγησης θα ισχύσει αναδρομικά.