array(0) {
}
        
    
Menu
0.28%
Τζίρος: 90.77 εκατ.

Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025

Comments
Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση. Οι εργασίες της μπορεί να μην έκαναν τόσο ντόρο, όπως αυτές της προανακριτικής επιτροπής, όμως οριστικοποίησαν μια σημαντική αλλαγή: την αποσύνδεση των πρόωρων εκλογών από τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μέχρι τώρα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας επικρεμόταν περίπου ως απειλή πάνω από τα κόμματα, μπορούσε να γίνει κλειδί πολιτικών εξελίξεων στην χώρα, όπως συνέβη στην προεδρική εκλογή του 2015, όταν ο Αντώνης Σαμαράς προκήρυξε τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, επειδή δεν υπήρχε συμφωνία για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, πριν από την κρίση και για πολλά χρόνια ο τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για συναίνεση, ακριβώς για να διατηρηθούν οι ισορροπίες του συστήματος, όπως τουλάχιστον το γνωρίζαμε μέχρι πριν από μια δεκαετία, προτού έρθει η λαίλαπα των μνημονίων. Ο Κωστής Στεφανόπουλος (1995 – 2005) και ο Κάρολος Παπούλιας (2005 – 2015) είχαν εκλεγεί και με την ψήφο της αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας την ισορροπία του δίπολου επί μια εικοσαετία.

Καθώς πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και η πολιτική σταθερότητα είναι το μέγα ζητούμενο, η διαδικασία για την προεδρική εκλογή δεν θα μπορεί να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, να ρίξει την κυβέρνηση και να φέρει πρόωρες εκλογές.

Έτσι, η επιτροπή κατέληξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται με διαδοχικές ψηφοφορίες. Στην πρώτη θα πρέπει να συγκεντρώσει 200 ψήφους. Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί, θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία με 180 ψήφους και σε περίπτωση που πάλι δεν εκλεγεί, ψηφοφορία με 151 ψήφους.

Εάν ούτε και σε αυτή την περίπτωση δεν εκλέγεται Πρόεδρος, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, με απλή πλειοψηφία και εάν και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε ορίζεται Πρόεδρος ο αρχαιότερος σε ηλικία υποψήφιος. Εκλογές πάντως δεν θα γίνονται εξαιτίας αυτού του θέματος.

Το πιο πιθανόν είναι ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις αρχές Δεκεμβρίου.

Και μετά αρχίζουν άλλα…

Η ώρα του βουνού

Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει τον Μάρτιο του 2020. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές φορές ταχθεί υπέρ μιας δεύτερης θητείας για τον νυν Πρόεδρο, ο οποίος λειτούργησε θεσμικά υποστηρικτικά στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, στο α’ εξάμηνο του 2015.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός, από την παράταξη του οποίου προέρχεται ο Προκόπης Παυλόπουλος, δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του. Αν και οι δύο τους διατηρούν άριστες σχέσεις, όπως λέγεται, υπάρχει το αγκάθι του 2015, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον είχε ψηφίσει κόντρα στο υπόλοιπο κόμμα.

Πότε θα λάβει ο πρωθυπουργός τις αποφάσεις του;

«Τα Χριστούγεννα θα ξεκλέψω ένα διήμερο να πάω στο βουνό, εκεί παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις» είχε πει στην Φώφη Γεννηματά, όταν είχαν συναντηθεί για την ψήφο των απόδημων.

Σύμφωνα με τις αλλαγές στο Σύνταγμα που θα ισχύσουν μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, η πλειοψηφία θα μπορεί πλέον να εκλέξει τον ανώτατο άρχοντα της χώρας και με 151 ψήφους, γεγονός που θα δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την δυνατότητα να ανακατέψει την τράπουλα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επόμενη προεδρική εκλογή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να φέρει στον ύπατο αξίωμα της χώρας μια γυναίκα. Μάλιστα, ακούγονται κατά καιρούς και διάφορα ονόματα, με τελευταίο αυτό της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επίσης, έχουν ακουστεί τα ονόματα της Άννας Διαμαντοπούλου, της Μαρίας Δαμανάκη και της καθηγήτριας Πανεπιστημίου, Μαρίας Ευθυμίου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, η απάντηση για το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα. Υπομονή μέχρι τότε.

 

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Αναθεώρηση του Συντάγματος: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – Με 212 ψήφους η ψήφος των αποδήμων
Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αλλά τη ματαίωση για μια 10ετία μιας ριζικής αλλαγής

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ
Christian Louboutin: Ο παράδεισος του κορυφαίου σχεδιαστή απειλείται κι αυτός ανοίγει πόλεμο
Ισπανία: Γιατί ο Πέδρο Σάντσεθ «χτύπησε» τις τράπεζες με φόρο 7% – Η συμμαχία με τους Podemos και οι αντιδράσεις
Reds: Αυτά τα ακίνητα εξαγοράζει από τον Χόλτερμαν
Αντόνιο Κόστα: Ο σοσιαλιστής που θα «πολεμήσει» τον Τραμπ σε μια απολαυστική συζήτηση
Ο Λάκης και ο Γκλέτσος, τι συμβαίνει στο ΑΠΕ και η θεατρολόγος Συναρέλλη, το ΕΣΡ σε αποδρομή, τα χρέη του Κοκλώνη
Καμία αλλαγή στους δείκτες FTSE Russell για τις ελληνικές μετοχές