• First Top Stories

    Oι Τούρκοι βλέπουν ISIS πίσω από το μακελειό στο Ατατούρκ – Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

    • NewsRoom


    Στο αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος αποδίδεται από την Αγκυρα η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο 41 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, και τον τραυματισμό περισσότερων από 200.

    Δράστες του τυφλού χτυπήματος το βράδυ της Τρίτης, τρεις καμικάζι αυτοκτονίας, οι οποίοι κατάφεραν να μπουν στο χώρο του αεροδρομίου οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκρηκτικά.

    Ενας εξ αυτών άνοιξε πυρ στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων και στη συνέχεια -κι ενώ επενέβησαν οι άνδρες ασφαλείας του αεροδρομίου- οι εισβολείς πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

    «Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Yildirimδιευκρίνισε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ και επεσήμανε το γεγονός ότι «η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας». Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόσθεσε o Yildirim, πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Ο επίσημος απολογισμός είναι 41 νεκροί (συμπεριλαμβανομένων των τριών δραστών) και περισσότεροι από 200 τραυματίες. Δεν αποκλείεται όμως ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan καταλογίζει τις ευθύνες της επίθεσης στις χώρες την Δύσης.

    instabul5

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι δράστες έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί και οι επιθέσεις έγιναν στην αίθουσα αναχωρήσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και σε πάρκινγκ.

    To πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι αστυνομικοί του αεροδρομίου άνοιξαν πυρ εναντίον των βομβιστών, λίγο πριν εισέλθουν στην κύρια είσοδο του τερματικού σταθμού.  Η “απάντηση” των βομβιστών στους αστυνομικούς ήταν να ενεργοποιήσουν τα γιλέκα-βόμβες που φορούσαν και να ανατιναχθούν παρασύροντας στο θάνατο ανυποψίαστους επιβάτες.

    instabul

    Το Ισλαμικό Κράτος «βλέπει» η τουρκική αστυνομία πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το οποίο επικαλείται πηγές από τις υπηρεσίας ασφαλείας.

    Πάντως, Τούρκος αξιωματούχος επέμεινε μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

    Οι περισσότεροι νεκροί από την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ήταν Τούρκοι υπήκοοι αλλά υπήρξαν και ξένοι μεταξύ των θυμάτων,διευκρίνισε σήμερα αξιωματούχος.

    instabul

    Μετά την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν σκηνές απόλυτου χάους. Πτώματα και τραυματίες παντού. Σειρήνες ασθενοφόρων και ουρλιαχτά τρόμου.

    instabul

    ‘Οπως και στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ των Βρυξελλών έτσι και στο Ατατούρκ, οι δράστες πιστεύεται ότι έφτασαν στο σημείο της επίθεσης με ταξί. Προσπάθησαν να περάσουν από τα μηχανήματα ελέγχου αλλά όταν οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν, άρχισαν να πυροβολούν. Δυο από τους δράστες πυροδότησαν τα εκρηκτικά στην είσοδο μετά την ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς κι ένας τρίτος στο πάρκινγκ του αεροδρομίου.

    instabul

    «Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε», δήλωσε λίγο μετά την επίθεση ο Τούρκος πρωθυπουργός Tayyip Erdogan.

    «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων».

    Ο ίδιος, εκφράζει την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».

    Ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».

    instabul

    Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκε έως τις οκτώ το πρωί, όπως ανακοινώθηκε από το αεροδρόμιο. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι οι πτήσεις ακυρώνονται μέχρι τις 03.00 το πρωί.

    instabul

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/konstantinoupoli-tiflo-tromokratiko-chtipima-28-nekrous-ke-60-travmaties-sto-atatourk/56883



    ΣΧΟΛΙΑ