ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τον επίλογο του Σπυρίδωνος Τρικούπη στην «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» ξεκίνησε την ομιλία του στην έναρξη εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στην Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εν ενί λόγω, η ελληνική επανάστασις ετίμησεν την ανθρωπίνην φύσιν. Διότι το λαμπρότερον και το διδακτικώτερον των θεαμάτων -όσα παριστάνει επί της σκηνής του χρόνου η Ιστορία- είναι η ανέγερσις πεπτωκότος έθνους».
«Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του ελληνικού κράτους αποτελούν ορόσημο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα» επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου. Είναι μια ευκαιρία αναμέτρησης με το μέλλον και μια ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, τόνισε.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Το 2021 έρχεται να πιστοποιήσει ότι εκείνη η σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής Ιστορίας έγινε άξονας, αφετηρία μιας πολυκύμαντης πορείας στα ανατολικά της ηπείρου και στην Μεσόγειο. Ένα Έθνος αναγεννιέται και, μέσα από τις περιπέτειές του, προοδεύει όσο κανένα άλλο στα Βαλκάνια. Τα 200 χρόνια, λοιπόν, της Ελληνικής Επανάστασης αξίζει, να τα προσεγγίσουμε με πολλούς τρόπους».
Σημείωσε ότι η επέτειος αποτελεί μια αφορμή για αναστοχασμό, απολογισμό, αλλά και ζωογόνο περίσκεψη και πρόσθεσε ότι «σήμερα έχουμε ανάγκη από έναν διαφορετικό ‘Ιερό Λόχο’. Από τους Έλληνες που έδιωξε η κρίση και φλέγονται από την επιθυμία να γυρίσουν. Αλλά και από όσους ζουν και προκόβουν σε δεύτερες πατρίδες χωρίς να ξεχνούν την πρώτη».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το δημοκρατικό πνεύμα των Συνταγμάτων της Επανάστασης διαπότισε την πολιτική ζωή του τόπου. Τόσο, που η καθολική ψήφος ήταν γεγονός ήδη από το 1844. Ενώ η αρχή της δεδηλωμένης έλαβε συνταγματική κατοχύρωση το 1875. Πιστή, λοιπόν, στην φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία, η Ελλάδα υπήρξε και πολιτικά πρωτοπόρα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών».
Στα χρόνια αυτά, συνέχισε ο Κ.Μητσοτάκης, η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από την ανέχεια «του πτωχού που θυροδέρνει», όπως γράφει και ο εθνικός ποιητής. Μια παλιά μικρή οθωμανική επαρχία είναι τώρα μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα, που αφήνει πίσω της την κρίση και ανανεώνει την πίστη της στο μέλλον. Είναι, πλέον, «σαν πρώτα ανδρειωμένη». Είμαι βέβαιος ότι αυτό το πνεύμα διαπνέει και την συγκρότηση της αποστολή της Επιτροπής των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας, τόνισε.
Αναφερόμενος στα μέλη της Επιτροπής, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είπε ότι θα προσφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους σε πολλά διαφορετικά πεδία στα οποία έχουν διαπρέψει. Και οι εκπρόσωποι της Βουλής, το Ίδρυμα της Βουλής, της Κυβέρνησης και του Κράτους θα εισφέρουν τα δικά τους εφόδια στο εγχείρημα.
Τα πρώτα 31 μέλη της Επιτροπής
Κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Αμερική και την Αγγλία: Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg
Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού: Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Στάθης Καλύβας και Δημήτρης Γόντικας
Από την Ακαδημία Αθηνών: Βασίλης Ράπανος
Από την Εκκλησία της Ελλάδος: Μητροπολίτης Ιγνάτιος
Ιστορικοί: Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου
Πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες: Γιάννης Βούλγαρης, Νίκος Μουζέλης, Αριστείδης Χατζής
Οικονομολόγοι: Ναπολέων Μαραβέγας
Άνθρωποι Γραμμάτων και Τεχνών: Σταύρος Ζουμπουλάκης, Θεόδωρος Κουρεντζής, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Αικατερίνη Καμηλάκη.
Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς.
Την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Κλείνω μ’ ένα ακόμη παιχνίδι της Ιστορίας: Πριν από έναν αιώνα προγραμματιζόταν να εορταστεί η «εθνική Εκατονταετηρίς». Η έκβαση, όμως, του πολέμου, τότε, δεν το επέτρεψε.».
» Ο προβληματισμός, ωστόσο, και ο δημόσιος διάλογος για το περιεχόμενο, όσο και για το ύφος των εκδηλώσεων, υπήρξε έντονος. Μεταφέρω, λοιπόν από την Καθημερινή της 14ης Μαρτίου 1921, το άρθρο με την υπογραφή «Άριελ», που δεν ήταν άλλος από τον ιστορικό και αργότερα ακαδημαϊκό Διονύσιο Κόκκινο: ‘Η Εκατονταετηρίς είνε μια μεγάλη λογοδοσία. Λογοδοσία κληρονομίας μεγάλων κεφαλαίων. Διότι οφείλομεν να δείξωμεν όχι μόνον τι έκαμε η Ελλάς από του 1821 μέχρι του 1829. Αλλά και τι έκαμεν η Ελλάς εις ένα αιώνα ελευθέρας ζωής’.»
Αναδρομικά, λοιπόν, οφείλουμε και εμείς -η δική μας γενιά- να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής. Αλλά και να λογοδοτήσουμε. Στο παρόν και στο μέλλον.Στους Έλληνες και στους πολίτες αυτού του κόσμου. Σ’ αυτούς που ζουν γύρω μας. Αλλά, κυρίως, σε αυτούς που έρχονται με ορμή από το αύριο».
Διαβάστε τα Βιογραφικά Μελών Επιτροπής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kilada Hills: Τι λένε στο mononews οι Βρετανοί της DCI για τη μεγάλη επένδυση στο Πόρτο Χέλι
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Προσέφερε ανήμερα των Χριστουγέννων γεύματα σε ηλικιωμένους
- Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφ. Πάρνηθος λόγω χιονόπτωσης
- Μεσανατολικό: Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση σε μια συμφωνία εκεχειρίας