ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας ζει στην δαιδαλώδη Αθήνα. Κι όμως, αυτή η μεγάλη πόλη φαίνεται ότι δεν έχει εξερευνηθεί ακόμη σε όλο της το εύρος από κατοίκους και επισκέπτες.
Η ελληνική πρωτεύουσα κρύβει στα ενδότερά της μικρούς θησαυρούς, την ύπαρξη των οποίων ελάχιστοι έχουν ανακαλύψει. Στην πραγματικότητα, όμως, τα «κρυφά» αυτά μέρη χαρίζουν μια άλλη οπτική στην πόλη και προσφέρονται για μοναδικές βόλτες όλες τις εποχές του χρόνου.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές από τις μικρές ανακαλύψεις στην Αθήνα, που χαρίζουν στην ελληνική πρωτεύουσα μια διαφορετική ματιά.
Ένα κάστρο βγαλμένο από παραμύθι
Η εικόνα ενός κάστρου στην καρδιά της Αθήνας είναι σίγουρα κάτι που προκαλεί απορία, καθώς οι περισσότεροι δεν μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους την ύπαρξη ενός τέτοιου οικοδομήματος. Και όμως, στο Ίλιον και συγκεκριμένα εντός των «τειχών» του πάρκου Αντώνη Τρίτση βρίσκεται ο περίφημος «Πύργος Βασιλίσσης», ένα μεγάλο «αγροκήπιο» με γοητευτικά κτίσματα και καταπράσινους κήπους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια τον τόπο διεξαγωγής ποικίλων δράσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης της Οργάνωσης Γη.
Παράλληλα, στο Κτήμα πραγματοποιούνται και ξεναγήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται επίσκεψη στο οινοποιείο και στον αμπελώνα του κτήματος, περιήγηση στον Πύργο της Βασίλισσας Αμαλίας και του Όθωνα και γευστική δοκιμή των κρασιών του κτήματος.
Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι ο πανέμορφο πύργος είχε ανακατασκευαστεί από την Αμαλία, η οποία το προσέφερε ως δώρο στον Όθωνα.
Ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Ανατολικής Ευρώπης
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο ολόκληρης της ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο λίγοι φαίνεται να είναι εκείνοι που γνωρίζουν την ύπαρξή του. Ακούει στο όνομα Διομήδειος Βοτανικός Κήπος και βρίσκεται στο Χαϊδάρι. Μια επίσκεψη εκεί θα σας πείσει σίγουρα ότι υπάρχουν μέρη που κάνουν την Αθήνα να μοιάζει με…εξοχή και αυτό γιατί ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος αποτελεί ένα από τα πιο πράσινα σημεία της πόλης, γεγονός που τον κάνει πανέμορφο.
Στην έκτασή του, μπορεί κανείς να συναντήσει δεκάδες είδη λουλουδιών και φυτών. Πιο συγκεκριμένα, ο κήπος διαθέτει περίπου 4000 είδη φυτών, πολλά από αυτά είναι σπάνια και απειλούμενα προς εξαφάνιση.
Για όποιον ενδιαφέρεται να επισκεφθεί τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, σημειώνεται ότι παραμένει ανοικτός για το κοινό από τις 8.00 το πρωί (10.00 τα Σαββατοκύριακα) μέχρι τις 20.00 το βράδυ.
Ένας πύργος για τη δούκισσα
Πρόκειται για ένα αριστοκρατικό οίκημα, που βρίσκεται στα περίχωρα της αθηναϊκής πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στην Πεντέλη. Το συγκεκριμένο ανάκτορο, αγγλικού ύφους, είναι, ουσιαστικά, το σπίτι της Αμερικανογαλλίδας Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν. Ο Πύργος μοιάζει πραγματικά να είναι βγαλμένος από κάποιο παραμύθι.
Για όσους ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι διοργανώνονται εκεί διάφορες μουσικές εκδηλώσεις.
Το αναψυκτήριο της Καλοπούλας: Μια όαση δροσιάς
Στο Αισθητικό Δάσος του Υμηττού, στην περιοχή της Καισαριανής υπάρχει ένας μικρός χώρος, βουτηγμένος μέσα στο καταπράσινο τοπίο του δάσους και του βουνού, που προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας δίπλα στη φύση όλες τις εποχές του χρόνου. Κοντά στην αρχαία φυσική πηγή της Καλοπούλας, βρίσκεται, εδώ και 30 χρόνια, ένα αναψυκτήριο που προσφέρει μια ξεχωριστής ομορφιάς επίσκεψη στην καρδιά του πρασίνου που λέγεται Υμηττός.
Το αναψυκτήριο της Καλοπούλας είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό, μακριά από τους ενοχλητικούς θορύβους της πόλης, όχι όμως μακριά και από την ίδια την πόλη. Βρίσκεται μόλις 6,5 χιλιόμετρα από την Πλατεία Συντάγματος.
Το πέτρινο αναψυκτήριο με τα ξύλινα τραπέζια ακολουθεί την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Έτσι, το καλοκαίρι λειτουργεί από τις 7:30 μέχρι τις 19:00, ενώ τον χειμώνα κλείνει στις 17:00. Ένα από τα πολλά μαγικά που διαθέτει αυτό το μέρος είναι ότι θα συναντήσει κανείς κόσμο όλων των ηλικιών και «ειδών», καθώς άλλοι χρησιμοποιούν το μέρος ως την βόλτα τους στη φύση, απολαμβάνοντας παράλληλα έναν καφέ ή έναν μεζέ, ενώ για άλλους, πιο αθλητικούς, το αναψυκτήριο αποτελεί τη στάση τους για ξεκούραση, πριν συνεχίσουν την αθλητική του δραστηριότητα.
Μια σημαντική λεπτομέρεια και άγνωστη στους περισσότερους είναι ότι, εκτός από μια δροσερή κρυψώνα τους ζεστούς μήνες και ένα ειδυλλιακό τοπίο το χειμώνα, το αναψυκτήριο της Καλοπούλας ενισχύει τις κοινωνικές δράσεις του δήμου, αφού χρηματοδοτεί με τα έσοδά του κοινωνικές δράσεις τους δήμου, όπως είναι τα συσσίτια.
Μια καταπράσινη γωνιά
Όταν σκεφτόμαστε τους αθηναϊκούς λόφους, μας έρχεται αυτόματα στο μυαλό ο λόφος του Φιλοπάππου, η διασημότερη «γωνιά», που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ακρόπολης και προσφέρεται για μια μαγευτική θέα στην πόλη. Ωστόσο, η αθηναϊκή πρωτεύουσα φιλοξενεί έναν ακόμη πολύ ενδιαφέροντα λόφο, που προσεγγίζεται μάλιστα με μεγάλη ευκολία και είναι μια πολύ ωραία επιλογή για βόλτα. Πρόκειται για τον λόφο Σκουζέ, στην περιοχή του Κολωνού. Στους πρόποδες του λόφου ξεκινά μια σειρά από πέτρινα σκαλοπάτια, μια διαδρομή, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να φτάσει στην κορυφή. Εκεί, οι επισκέπτες του θα συναντήσουν ένα καταπράσινο τοπίο, διανθισμένο με μουριές, ελιές, κυπαρίσσια και πεύκα.
Μάλιστα, στο προσεχές διάστημα αναμένεται να επαναλειτουργήσει και ένα χαριτωμένο καφέ που υπήρχε στο λόφο, το «Καφέ του Δήμου Αθηναίων», το οποίο ρήμαζε επί σειρά ετών.
Ένας -και μοναδικός- γοτθικός ναός στην Ελλάδα
Μια εικόνα που σίγουρα δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα είναι η θέα μιας εκκλησίας γοτθικού ρυθμού, στυλ που συναντάται πολύ συχνά σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ωστόσο, υπάρχει ένας ορθόδοξος ναός γοτθικού ρυθμού στη χώρα και βρίσκεται στο Άλσος Συγγρού, στην περιοχή του Αμαρουσίου.
Ο ναός του Αγίου Ανδρέα έχει κατασκευαστεί βάσει των σχεδίων του Ερνέστου Τσίλλερ και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του. Η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία γοτθικού ρυθμού που υπάρχει στη χώρα μας έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, ενώ πρόσφατα έγινε και ανακαίνιση.
Παράλληλα, το άλσος προσφέρεται για ξέγνοιαστες βόλτες μέσα στη φύση, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.
Ένα μυστικό κρησφύγετο
Στους περισσότερους, στο άκουσμα του λόφου του Λυκαβηττού, ξυπνά η εικόνα της θέας της πόλης από ψηλά, ενώ στην κορυφή του, ο λόφος φιλοξενεί έναν χώρο όπου συχνά γίνονται συναυλίες και άλλες διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Λίγοι, ωστόσο, γνωρίζουν ότι ο λόφος του Λυκαβηττού κρύβει και έναν ακόμη «θησαυρό». Πρόκειται για ένα υπόγειο καταφύγιο, που κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930, κοντά στη σπηλαιοεκκλησιά των Αγίων Ισιδώρων.
Το συγκεκριμένο καταφύγιο εκτείνεται σε βάθος 100 μέτρων μέσα στον βράχο και διαθέτει δύο εισόδους. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται δύο μεγάλες αίθουσες, διάδρομοι, πολυβολείο, αποθηκευτικοί χώροι, δεξαμενές, τηλεφωνικό κέντρο και άλλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος τελεί σήμερα υπό τη διαχείριση της υπηρεσίας ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτων Αναγκών) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ένα αριστοκρατικό κτήριο με «βασιλικούς» κήπους
Ένα πανέμορφο, γραφικό κτήριο φιλοξενείται στην οδό Διδότου στο Κολωνάκι. Πρόκειται για την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, που υπήρξε η πρώτη αρχαιολογική σχολή της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1846 και διαθέτει έναν από τους ωραιότερους ιδιωτικούς κήπους.
Αν θέλει κανείς να επισκεφθεί τον ξεχωριστό αυτό χώρο, θα πρέπει να συμβουλευτεί την ιστοσελίδα της Σχολής, καθώς οι επισκέψεις είναι δυνατές μόνο συγκεκριμένες ημέρες και ώρες του χρόνου.
Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα μέσα στη φύση
Εικόνες από παραμύθι χαρίζει ο χτισμένος μέσα στον βράχο ναός της Αγίας Μαρίνας στην Πάρνηθα. Ο συγκεκριμένος ναός χαρακτηρίζεται από πολλούς και ως «μικρή Ιρλανδία».
Αν θέλει να επισκεφθεί κανείς αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς ναό, θα πρέπει να οδηγήσει μέχρι την Αγία Τριάδα, όπου θα συναντήσει έναν χωματόδρομο μέχρι τον προφήτη Ηλία, τον οποίο και θα πρέπει να ακολουθήσει, για να φτάσει τελικά στην Αγία Μαρίνα. Η θέα από εκεί ψηλά είναι πραγματικά μοναδική.