ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρεις είναι οι εκλογικές περιφέρειες οι οποίες θα δουν τον αριθμό βουλευτών που εκλέγουν να μειώνεται προκειμένου να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί του Υπ. Εσωτερικών για τον τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της εκλογικής νομοθεσίας.
Οι περιφέρειες οι οποίες θα χάσουν από μια έδρα είναι οι Α΄ Αθηνών, ο Νότιος Τομέας Αθήνας και η Αχαΐα.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο – το οποίο παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη – προβλέπει πως ο ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια εκλογών θα κυμαίνεται από 30 έως 24 ημέρες, θεσμοθετείται το μητρώο πολιτών, οι συνδυασμοί θα φτιάχνονται από τα κόμματα με δήλωση στον Άρειο Πάγο μέσω ειδικής καινούριας διαδικτυακής πύλης, ενώ ο Άρειος Πάγος και όχι τα Πρωτοδικεία θα κάνουν την ανακήρυξη των βουλευτών.
Επίσης θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή τάμπλετ ενώ απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το ΥΠΕΣ σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.
Τέλος, για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας θα μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τον αριθμό των ψηφισάντων. Η συμμετοχή θα μεταδίδεται τρεις φορές, στις 10 το πρωί, στις 2 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H Καλαμάτα γίνεται διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών
- Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει «πάγος» στις σχέσεις με την Τουρκία – Πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση
- Ανάγκη επιτάχυνσης, διαφάνεια στους πλειστηριασμούς και νομικές αλλαγές: Το νέο τοπίο του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα
- Στη Βαρσοβία ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN
