ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κεφάλαια συνολικού ύψους 212,7 εκατ. ευρώ διέθεσε ο Κάρελ Κόμαρεκ προκειμένου το SAZKA Group, του οποίου ηγείται, να αυξήσει τη μετοχική παρουσία του στον ΟΠΑΠ.
Με την κίνησή του αυτή, ο 50χρονος Τσέχος επιχειρηματίας έρχεται να δώσει μια διπλή «ψήφο εμπιστοσύνης». Αφ’ ενός στις αναπτυξιακές δυνατότητες που ενσωματώνει ο ΟΠΑΠ και αφ’ ετέρου στις ισχυρές προοπτικές ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που ο ίδιος, άλλωστε, φρόντισε να καταστήσει σαφές με τις δηλώσεις του, όταν ξεκίνησε η δημόσια πρόταση για τις μετοχές του εταιρικού γίγαντα των τυχερών παιγνίων στη χώρα μας.
Ο Κάρελ Κόμαρεκ έσπευσε χθες να επισημάνει ότι δεν θα σταματήσει στη διευρυμένη μετοχική θέση. Απώτερος στόχος είναι να αποκτηθεί σε βάθος χρόνου η πλειοψηφική συμμετοχή στον ΟΠΑΠ (άνω του 50%), η οποία σε συνδυασμό με τις νέες επενδύσεις και την αναπτυξιακή στρατηγική, θα διαμορφώσουν την «επόμενη μέρα». Προσφέροντας υπεραξίες προς όλους τους μετόχους, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, αλλά και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.
Από τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης το SAZKA Group πήρε 23.323.179 μετοχές του ΟΠΑΠ στην τιμή των 9,12 ευρώ τη μία. Οι μετοχές αυτές, που αποτελούν το 7,25% του συνόλου, εκχωρήθηκαν από 20 επενδυτές, που σαφώς και δεν συγκαταλέγονται στους μικροεπενδυτές. Καθώς ο μέσος όρος του καθένα από αυτούς, λογίζεται στα 1,65 εκατομμύρια μετοχές, πληρωτέας αξίας περίπου 14 εκατ. ευρώ.
Παραμένει άγνωστο αν οι συγκεκριμένοι επενδυτές επέλεξαν τη «βελούδινη έξοδο» από τον ΟΠΑΠ μηδενίζοντας τη μετοχική τους παρουσία ή αν προσέφεραν (τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς) μόνο ένα κομμάτι από τα «χαρτιά» που κατείχαν. Αν και δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την «ταυτότητα» των πωλητών, ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της αγοράς, κάνουν λόγο για ξένα funds, με μακροχρόνια παρουσία στο μετοχολόγιο, τα οποία φεύγουν με κέρδη. Κατά μία εκδοχή μάλιστα και τουλάχιστον για το βασικό κορμό τους πρόκειται για μια άτυπη συμφωνία αποχώρησης…
Πλέον, το SAZKA Group έφτασε να ελέγχει το 39,98% του ΟΠΑΠ από το 32,73% που κατείχε προηγούμενα.
Το τσέχικο Group αποτελεί την ηγέτιδα μετοχική δύναμη στο κοινοπρακτικό σχήμα συμμετοχής στον ΟΠΑΠ, το οποίο πλαισιώνεται από τους Έλληνες επιχειρηματίες Γιώργο Μελισσανίδη και Χρήστο Κοπελούζο. Εκτιμάται πάντως, ότι το μερίδιο του Κάρελ Κόμαρεκ ξεπερνά πλέον το 30%, μετά τη δημόσια πρόταση.
Ποιοι και γιατί ποντάρουν σε άνοδο της μετοχής
Το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης βρήκε τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 9,75 ευρώ, με συνέπεια η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας (με τους συνολικά 31.500 μετόχους) να διαμορφώνεται στα 3,135 δισ. ευρώ.
Από την αρχή του έτους η μετοχή του ΟΠΑΠ σημειώνει άνοδο 28,4%, έναντι του 43,91% που είναι η ανοδική κίνηση που έχει κάνει ο Γενικός Δείκτης.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι «αποσυμπιεσμένη» από τη δημόσια πρόταση, η μετοχή είναι σε θέση να κλείσει αυτήν την «ψαλίδα» στις αποδόσεις, στο προσεχές διάστημα.
Αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι τα στιβαρά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας τα οποία ήδη αποτυπώθηκαν στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εφετινού εξαμήνου. Όπου η καθαρή κερδοφορία έκανε άλμα 38,5% και διαμορφώθηκε στα 91,7 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα τα διαθέσιμα σε μετρητά έφτασαν να είναι στα 289,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 106,8 εκατ. ευρώ από την αρχή τους έτους.
Δίνοντας μάλιστα το δικό στίγμα των εξελίξεων ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ντάμιαν Κόουπ, είχε τονίσει ότι:
«Η υλοποίηση του Οράματος 2020 και η καθιέρωση του ΟΠΑΠ ως εταιρεία ψυχαγωγίας και τυχερών παιγνίων παγκόσμιου επιπέδου συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς, με επιπλέον βελτιώσεις να σημειώνονται σε κάθε τομέα των δραστηριοτήτων μας. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε καταφέρει να ανανεώσουμε ή να αναβαθμίσουμε περισσότερο από το ένα τρίτο του μεγάλου δικτύου καταστημάτων που διατηρούμε σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι για εμάς οι θετικές επιδόσεις των νέων, μεγαλύτερων καταστημάτων και η αποδοχή τους από τους πελάτες μας.
Η διαδικτυακή αγορά παραμένει βασικός τομέας στον οποίο εστιάζουμε, καθώς αναπτύσσουμε περαιτέρω τη διπλή στρατηγική μας, τόσο μέσω της δικής μας δραστηριότητας (ΟΠΑΠ online), όσο και της επένδυσης μας στο Stoiximan Group. Σημειώσαμε σημαντική ανάπτυξη στην πελατειακή βάση των δύο δραστηριοτήτων και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ενίσχυσή τους θα συνεχιστεί κατά το επόμενο διάστημα.
Συνολικά, η Ομάδα του ΟΠΑΠ έχει επιτύχει ισχυρές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και πιστεύουμε ότι είμαστε στην κατάλληλη θέση, ώστε να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική και στο υπόλοιπο του 2019 υλοποιώντας με επιτυχία τους στόχους μας για το σύνολο του έτους.»
Αναμφίβολα ένα από τα πλέον ισχυρά «όπλα» του ΟΠΑΠ είναι η διαχρονικά ελκυστική, μερισματική πολιτική του.
Από το 2009, όταν και ξεκίνησε η ελληνική κρίση, μέχρι και τώρα η εταιρεία έχει διανείμει 3,3 δισ. προ φόρων σε μερίσματα. Όσο δηλαδή είναι η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της…
Στην τελευταία εξαετία, ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ έδωσε 1,2 δισ. μερίσματα στους μετόχους…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Luigi Mangione: Δήλωσε αθώος για την δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Alpha Bank: Η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί ψηφιακό βοηθό με Generative AI
- Στουρνάρας: Αρνητικός για τη θέση του ΠτΔ – «Εγώ «ζευγάς» έμαθα, αυτό κάνω»
- Χαλκιδική: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητικές εκδηλώσεις