• Business

    Γιάννης Ρέτσος: Βουλιάζει το last minute στον τουρισμό

    Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος ΣΕΤΕ


    «Τσουνάμι» ακυρώσεων, εξ΄αιτίας του Brexit θα βιώσει ο ελληνικός τουρισμός, μετά από το μεταναστευτικό και την έντονη φορολογία, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό της τουριστικής κίνησης  προκύπτει από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι εξελίξεις αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα καθώς οι Βρετανοί θα υποστούν μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και δεν αποκλείεται ακόμα και να ακυρώσουν διακοπές που προγραμμάτισαν ακόμα και για το φετινό καλοκαίρι.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδιας Ξενοδόχων κ.Γιάννη Ρέτσο, «εαν συνεχιστεί η υποτίμηση της αγγλικής λίρας, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί το μέτωπο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς θα έχει αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των Βρετανών πολιτών».

    Σοκ και δέος προκαλεί για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέα  Ανδρεάδη η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζοντας ότι «καταλυτικές & απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό. Η ζημιά από το Brexit στον ελληνικό τουρισμό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις μέχρι σήμερα επιπτώσεις του προσφυγικού», εκτιμά ο κ. Ανδρεάδης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφανίζουν μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο τόσο τον Απρίλιο όσο και το πρώτο τετράμηνο του χρόνου. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία τη χώρα μας επισκέφτηκαν τον Απρίλιο 99.000 Βρετανοί ταξιδιώτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 12% ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 9,0% και διαμορφώθηκαν στις 206 χιλ. ταξιδιώτες. Και αυτό την ώρα που οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 12,4% και διαμορφώθηκαν στις 178 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 2,3% και διαμορφώθηκαν στις 84 χιλ. ταξιδιώτες κατά το πρώτο τετράμηνο.

    british tourists

    Η ΑΒΤΑ για τα ταξίδια των Βρετανών

    Μετά την παρέλευση 2 ετών θα χρειαστεί οι Βρετανοί ταξιδιώτες να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στον τρόπο  μετακίνησης τους μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων ABTA, διευκρινίζεται ότι όσοι βρετανοί πολίτες θα ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι δεν θα παρατηρήσουν μεγάλες αλλαγές. Ωστόσο, η πτώση της αξίας της λίρας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους τουρίστες από τη Βρετανία και την αγοραστική τους δύναμη στο εξωτερικό.

    Το χρονικό διάστημα των 2 χρόνων είναι η προθεσμία μέσα στην οποία τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα κληθούν να προτείνουν μια συμφωνια στο Ην. Βασίλειο σε σχέση με τις εμπορικές σχέσεις τους στο μέλλον, αμέσως μετά την επίσημη ειδοποίηση της Βρετανίας σχετικά με την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σε πρώτο χρόνο δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Βρετανοί ταξιδεύουν και όπως αναφέρει η ΑΒΤΑ, οι ταξιδιώτες είναι το ίδιο ελεύθεροι με χθες να ταξιδεύουν από τη Βρετανία στην ΕΕ, οι ευρωπαϊκές κάρτες περίθαλψης υγείας παραμένουν έγκυρες και ρυθμίσεις όπως τα Δικαιώματα Επιβατών στις Αερομεταφορές παραμένουν σε ισχύ.

    Από την πλευρά της η παγκόσμια Ένωση Οδικών Μεταφορών IRU, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τα ζητήματα που θα προκύψουν από το Brexit στα οδικά ταξίδια θα είναι τα εξής: η χρήση και επαναφορά συμφωνιών εκτελωνισμού και διευκόλυνσης διέλευσης, διασυνοριακού ΦΠΑ, η πρόσβαση στην αγορά και στο επάγγελμα, καθώς και τα στάνταρ εκπαίδευσης και αναγνώρισης.

    Οι μεταφορές μπορεί να αντιμετωπίσουν ζητήματα ασφαλείας όπως παράνομη μετανάστευση και απαιτήσεις ελέγχων ασφαλείας για τους επιβάτες των οδικών μεταφορών.

    Η Ένωση καλεί για ταχεία επίλυση αυτών των ζητημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η διευκόλυνση των επιχειρησιακών σχεδιασμών στις μεταφορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/giorgos-vernikos-simera-zoume-vima-piso/56130

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/michalis-sallas-pos-tha-epireasi-brexit-tin-ellada/56116



    ΣΧΟΛΙΑ