ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τις δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Lavipharm ρυθμισμένες, τα ισχυρά μερίδια αγοράς στην ελληνική αγορά πάνω από 19% για συγκεκριμένα σκευάσματα και τις πολυετείς προσπάθειες για επέκταση στις αγορές του εξωτερικού και ειδικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όχι απαραίτητα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πολύπειρος κ. Αθανάσιος Λαβίδας καλείται να διαχειριστεί τις κατηγορίες εις βάρος του γιου του, Τηλέμαχου, περί inside information για μετοχές που διαπραγματεύονται στο NYSE. Κατηγορίες που επίσης βαραίνουν τον επιχειρηματία κ. Γιώργου Νίκα, που, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, έχει την Mega Gyros, η οποία, όπως λέγεται, κάνει χρυσές δουλειές στις ΗΠΑ.
Οι κοσμικές εμφανίσεις στα φιλανθρωπικά γκαλά, οι φωτογραφίες στο φόρουμ των Δελφών με την οικονομική ελίτ του τόπου, αλλά και διεθνώς, πιστοποιούν το come back του επιχειρηματία, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα, τουλάχιστον 10 ετών, κρίσης.
Κι ενώ ο γιος, Τηλέμαχος, φαίνεται ότι κυνηγάει το χρήμα στη Wall Street, η μετοχή της Lavipharm ΛΑΒΙ 1,09% 0,93 στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ή του ύψους ή του βάθους. Και προκαλεί πραγματικά εντύπωση πώς ο κ. Λαβίδας junior δεν έβαλε όλη του την τέχνη κι αφήνει την μετοχή στο Χ.Α. να υποχωρεί πότε με τζίρο 400 ευρώ και πότε να ανεβαίνει με τζίρο… 700 ευρώ! Μόνο χθες έσπασε κάθε ρεκόρ, αφού το «χαρτί» ανέβηκε 8%, στα 0,27 ευρώ με 45 κομμάτια όλα κι όλα, αξίας… 12 ευρώ.
Κι όλα αυτά, ενώ ο Αθανάσιος Λαβίδας -μεταξυ των σκευασμάτων που προωθεί η εταιρία του είναι το περίφημο Betadine- έχει μακρά πορεία στο επιχειρείν και η σύζυγός του, Βάνα, πλούσια συμμετοχή και παρουσία σε κοινωνικούς σκοπούς και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, όπως το MDA Ελλάς, που συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας με νευρομυϊκές παθήσεις. Φυσικά η κ. Βάνα Λαβίδα είναι αξιέπαινη σε ότι κάνει.
Ο πατήρ Λαβίδας ανέλαβε ήδη από το 1976 τα ηνία της φαρμακευτικής εταιρείας που είχε ιδρυθεί το 1911 από τον παππού του.
Tο 1995 πέτυχε να εισάγει τις μετοχές της Lavipharm στο Xρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά από τα τέλη Ιουλίου του 2012 βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης.
Το 2016 και το 2017 οι τράπεζες πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Ακίνητα προσημειώθηκαν, μετοχές θυγατρικών ενεχυριάσθηκαν, εμπορικές απαιτήσεις παραχωρήθηκαν, ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δόθηκαν ως εξασφαλίσεις και η εταιρεία γράφει στο πρώτο 6μηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης κέρδη.
Το σύνολο των δανείων μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα ανέρχονται πλέον στα 40,4 εκατ. ευρώ. Πλην όμως, τα 37,85 εκατ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμα με πολλές από τις λήξεις τον Δεκέμβριο του 2023.
Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στην οικονομική έκθεση του πρώτου εξαμήνου: «Οι συμβάσεις των δανείων τακτής λήξης ορίζουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που συνιστούν παράλειψη εκπλήρωσης συμβατικής υποχρέωσης, ενδεικτικά: μη πληρωμή των οφειλόμενων σύμφωνα με τη σύμβαση, μεταβίβαση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων χωρίς την έγκριση των ομολογιούχων, ουσιαστική μεταβολή προς το χειρότερο στην οικονομική κατάσταση της Εταιρείας, μείωση μετοχικού κεφαλαίου».
Διαβάζοντας δε την ίδια οικονομική έκθεση, παρατηρεί κανείς ότι διαθέσιμα στο ταμείο του ομίλου υπήρχαν στις 30 Ιουνίου 2019… 6 ευρώ, αλλά οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές καταθέσεις την ίδια περίοδο ανέρχονταν στα 2,191 εκατ. ευρώ από 1,842 εκατ. ευρώ στις 31/12/2018.
Παρ’ όλ’ αυτά, ο όμιλος στο πρώτο εξάμηνο εμφανίζει μικρή μείωση στις πωλήσεις, στα 16,170 εκατ. ευρώ από 16,518 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2018, κέρδη προ φόρων 1,2 εκατ. ευρώ από 1,15 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 606 χιλιάδες ευρώ από 493 χιλιάδες ευρώ. Κέρδη που μάλλον πάνε στο… βρόντο, διότι οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των διευθυντικών στελεχών προσεγγίζουν το 1,083 εκατ. ευρώ. Κι αυτά ενώ ο συναγερμός από τον ορκωτό που συνέταξε τις οικονομικές καταστάσεις παραμένει ακόμα ενεργός, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης Λαβίδα και τη συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων.
Από τις πρώτες σελίδες της ανάλυσης των οικονομικών αποτελεσμάτων ο ορκωτός προειδοποιεί:
«Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 1 των ενδιάμεσων συνοπτικών εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων όπου αναφέρονται, (α) οι ενοποιούμενες εταιρείες των οποίων η Καθαρή Θέση κατά την 30 Ιουνίου 2019 είναι μικρότερη από το 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου ή και αρνητική και (β) η Καθαρή Θέση του Ομίλου κατά την 30 Ιουνίου 2019 είναι αρνητική. Ως εκ τούτου, οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας σχετικής με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας του Ομίλου.
Ωστόσο, η Διοίκηση του Ομίλου έχει προβεί στον σχεδιασμό κατάλληλων δράσεων για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης του Ομίλου και την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων του, προϋπόθεση η οποία έχει ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη των συνημμένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων με βάση την αρχή της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Το συμπέρασμά μας δεν τροποποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό».
Κι ενώ ο Θανάσης Λαβίδας έδινε προ διετίας τη «μητέρα των μαχών» για την επίτευξη της συμφωνίας με τις τράπεζες για την διάσωση της εταιρείας του, βρέθηκε ο χρόνος, τον Σεπτέμβριο του 2017, για την ανταλλαγή όρκων πίστης, αφοσίωσης και αγάπης του υιού του, Τηλέμαχου, με την, Ιταλίδα στην καταγωγή, εκλεκτή της καρδιάς του, με την γαμήλια δεξίωση να λαμβάνει χώρα στην βίλα της Εκάλης.
Τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και δύσκολα για τον πολύπειρο επιχειρηματία, που καλείται αφενός να τηρήσει τη συμφωνία με τις τράπεζες, αφετέρου να σταθεί δίπλα στον γιο του, σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Στον γιο του που εμφανίστηκε την Παρασκευή ενώπιον της περιφερειακής δικαστού και κρατήθηκε χωρίς εγγύηση εν αναμονή της δίκης, λόγω ενδεχόμενου κινδύνου φυγής, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike