Κριτική από τον Πίτερ Σπίγκελ

Η μνήμη είναι κοντή στην πολιτική και σε λίγα μέρη είναι τόσο κοντή όσο στην Ελλάδα, όπου ο πρωθυπουργός που συνέβαλε στο να μπει η χώρα σε κρίση πριν από δέκα χρόνια (Κώστας Καραμανλής) διατηρεί μεγάλη επιρροή στην κεντροδεξιά, και εκείνος που με την απερισκεψία του έβλαψε την οικονομία (Αλέξης Τσίπρας) θεωρείται τώρα ως ένας από τους σημαντικούς πολιτικούς άνδρες της Ευρώπης.

Αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα αντίδοτο σε αυτή την αμνησία -τουλάχιστον στην περίπτωση του κ. Τσίπρα, ο οποίος στις εκλογές του Ιουλίου έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης, και στην περίπτωση του πρώην συμμάχου του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έκανε δικό του αριστερό κόμμα και εξελέγη στην Βουλή.

Γραμμένο από τις δημοσιογράφους, ανταποκρίτριες στις Βρυξέλλες, Βικτώρια Δενδρινού και Ελένη Βαρβιτσιώτη, το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» αποτελεί μια υπόμνηση του πόση ζημιά μπορεί να κάνουν οι λαϊκιστές κάθε απόχρωσης, όταν αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση.

Θα πρέπει να διαβαστεί από όλους όσοι φλέρταραν με την ιδέα ότι είναι προτιμότερο να διαλυθεί το μεταπολεμικό οικονομικό consensus από το να μεταρρυθμιστεί με σκληρή δουλειά.

Το βιβλίο παρακολουθεί την κυβέρνηση του αριστερού Τσίπρα από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 και σε όλη τη διάρκεια της παραπλανημένης επισφαλούς διπλωματίας του με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο εκείνη την χρονιά.

Εξιστορεί με βασανιστικές λεπτομέρειες πόσο κοντά έφτασαν οι Τσίπρας και Βαρουφάκης στο να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη μέσα από μια μίξη άγνοιας, αναποφασιστικότητας και εσκεμμένης τύφλωσης.

Ακόμη και για εμάς που το παρακολουθήσαμε από κοντά (κάποια από τα ρεπορτάζ μου βρίσκονται στο βιβλίο), περιλαμβάνει τέτοια στοιχεία που είναι θαύμα το γεγονός ότι η Ευρωζώνη απέφυγε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή. Αυτή είναι συγκεκριμένα η περίπτωση της σύντομης θητείας του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε μια κρυφή συνάντηση με υπουργικούς συμβούλους, αρμόδιους για τα οικονομικά της Ελλάδας, ο οικονομολόγος παρουσίασε την στρατηγική του: να παραπλανήσει τις Βρυξέλλες, ώστε να πιστέψουν ότι είναι αποφασισμένος να κηρύξει στάση πληρωμών για τα δάνεια της Ελλάδας – η «μπλόφα», όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου.

Αποδείχτηκε ότι ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που αυτοί οι αξιωματούχοι συνoμίλησαν με τον κ. Βαρουφάκη, παρά το γεγονός ότι η χώρα θα ξέμενε από ρευστό σε λίγες εβδομάδες.

Ο κ. Τσίπρας απεικονίζεται στο βιβλίο ως οριακά πιο ικανός. Ακόμη και στην επεισοδιακή σύνοδο των Βρυξελλών, στην οποία τελικά αποδέχτηκε την ταπεινωτική «κωλοτούμπα», που απέτρεψε το Grexit, παρουσιάζεται απελπιστικά απροετοίμαστος.

Όταν ο Ντόναλντ Τουσκ τον καλεί σε μια συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ, αυτός ζητά εάν μπορεί να φέρει μαζί και τον υπουργό των Οικονομικών του. «Μόνο να μπορώ να φέρω κι εγώ τον δικό μου» απαντά η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη σε ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα στην Αθήνα, τον Β.Σόιμπλε.

Μόνο αφού ο κ. Τσίπρας χλωμιάζει, η κ. Μέρκελ λέει ότι αστειεύεται.

Η μεγαλύτερη αποκάλυψη του βιβλίου είναι το σχέδιο Ευρωπαίων αξιωματούχων για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό περιελάμβανε να αποσταλεί ομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Νομισματοκοπείο της Ελλάδας και να κατασχέσει τον εξοπλισμό εκτύπωσης του κοινού νομίσματος.

Μέχρι το 2015, πέντε μακρά χρόνια μέσα στην κρίση, πολλοί ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Η Δενδρινού και η Βαρβιτσιώτη μετρούν 15 από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που υποστήριζαν το Grexit πριν από την συνθηκολόγηση Τσίπρα.

Αλλά μόλις επιτέλους αντιλήφθηκε την σοβαρότητα, εγκατέλειψε τον κ. Βαρουφάκη και υπάκουα εφάρμοσε επαχθείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στα χρόνια που ακολούθησαν έκλεισε συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία, σήκωσε το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη και επέστρεψε την χώρα στην αγορά κρατικών ομολόγων. Η κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα είναι τόσο ολοκληρωτική που οι ηγέτες της Ευρωζώνης τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ακουστεί να προειδοποιούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην παρεκκλίνει από το δημοσιονομικό μονοπάτι.

Στο τέλος, ο κ. Τσίπρας μεταμορφώθηκε στο είδους του ηγέτη που ήθελαν οι Βρυξέλλες να γίνει, αλλά εάν η Ευρώπη θέλει να ξεφορτωθεί τους επικίνδυνους ριζοσπάστες, οι αμαρτίες τους ενώ ήταν στην εξουσία δεν πρέπει να λησμονούνται.


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.