Τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, παρουσιάζοντας την κυβερνητική πολιτική στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Παραθέτοντας τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε ότι οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν κατά το πεντάμηνο Μαϊου – Σεπτεμβρίου, στο τρομακτικό ποσοστό του 200%, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο το μέγεθος του προβλήματος. Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πολιτικές αποτροπής των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, σεβόμενη πάντα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γνωστοποίησε, επιπλέον, την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί «με τις χώρες της πρώτης γραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο», προκειμένου να αναδείξουν το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος σε διεθνές επίπεδο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, «Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα και κράτος δικαίου, μέλος της Ε.Ε. Αλλά, ταυτόχρονα, καμία δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να μην υπερασπίζεται τον εαυτό της. Η ελευθερία οφείλει να αυτό-προστατεύεται, γι’ αυτό η δική μας πολιτική είναι η πολιτική της δημοκρατικής αυστηρότητας. Ναι στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μέλημα και φροντίδα ισχυρής προστασίας του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της χώρας».

Τα βασικά σημεία πολιτικής αντιμετώπισης που επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός είναι:

-Nα υπάρξουν πολιτικές αποτροπής,

-Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και

-Ενίσχυση των συνόρων, με στόχο αυτά να προστατεύονται αποτελεσματικότερα, συγκριτικά με το παρελθόν.

Ο κ. Κουμουτσάκος συμπλήρωσε ότι «Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές σύμφωνες με το κράτος δικαίου και, όσοι παράνομα βρίσκονται στη χώρα, πρέπει να υφίστανται μια ποινή».

Αναφορικά με τα κλειστά κέντρα παραμονής των εισερχόμενων μεταναστών, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε: «Τα Κλειστά Κέντρα δεν είναι μια κατασκευή μιας «μαύρης» Δεξιάς που απεργάζεται μείωση των ελευθεριών, είναι υποχρέωση ενός δημοκρατικού κράτους. Όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα, πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες του καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται, για αυτό και η ταχύτητα στην εκδίκαση των αιτήσεων ασύλου θα λειτουργήσει νομιμοποιητικά. Πώς; Θα ξέρει νωρίς η πολιτεία ποιοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας και ποιοι παράνομα βρίσκονται και πρέπει κάποια στιγμή, αφού περιοριστούν, να επιστραφούν, είτε στην Τουρκία, είτε σε τρίτες χώρες, τις χώρες καταγωγής».

Βασικό σημείο της παρουσίασης αποτέλεσε η συνειδητοποίηση ότι το αυξημένο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σχετίζεται και με την γεωγραφική της θέση, καθώς αποτελεί το ευρωπαϊκό άκρο προς την Ανατολή. Γι’ αυτό και η διεθνοποίηση του ζητήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας κρίθηκε απολύτως απαραίτητη από τον αναπληρωτή υπουργό.

«Ακριβώς γι’ αυτό η Ελλάδα κινείται για να διαμορφωθεί μια πρωτοβουλία των χωρών της Ευρώπης πρώτης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να μπορούμε, μέσα στα φόρα τα ευρωπαϊκά, να μην είμαστε μόνοι μας όταν ζητάμε στήριξη, αλλά να είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, εκπρόσωποι 3 χωρών, που καλούνται να προασπίσουν αυτό το οποίο η Ευρώπη απαιτεί. Αυτή η πρωτοβουλία γίνεται για πρώτη φορά και θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ ως συνηγορία του δικαίου της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην σημερινή του επίσκεψη στην Τουρκία, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με τον οποίο θα συζητήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, καθώς και την πορεία της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016.

«Δεν πάμε ως αιτούντες, πάμε ως μια χώρα, που μπορεί και τελικά να έχει ακόμη και δυνατότητες να πείσει την Τουρκία, ότι πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη. Διότι, όταν έρχονται στα παράλιά της και περνάνε εδώ, αυτός είναι παράγων προσέλκυσης και άλλων μεταναστευτικών ρευμάτων και στην ίδια την Τουρκία», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «Εάν ελεγχθούν καλά οι ροές, αποτελεσματικά, όλοι μπορεί να κερδίσουμε. Όμως, είναι θέμα βούλησης της ίδιας της Άγκυρας. Αυτή θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε, να διασφαλίσουμε διαύλους επικοινωνίας, να διαμορφώσουμε σύστημα συνεργασίας, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, είναι η διμερής διάσταση μιας ευρωτουρκικής συμφωνίας».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στα δεδομένα που παρέλαβε η ΝΔ, όταν ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα. Ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε ότι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, οι πληθυσμοί είναι επικίνδυνα μεγαλύτεροι από τους προβλεπόμενους και, την ίδια, ώρα οι αιτήσεις για άσυλο που εκκρεμούν για να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές, φθάνουν τις 75.000.

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε επίσης λόγο για το υπουργείο Μετανατευτικής Πολιτικής που παρέλαβε ως κυβέρνηση, το οποίο δημιουργήθηκε τα χρόνια της κρίσης. Χαρακτήρισε, ωστόσο τη λειτουργία του συγκεκριμένου υπουργείου «ένα εργαλείο στομωμένο, σκουριασμένο, στραβωμένο, χωρίς ενιαία, ισχυρή και ρωμαλέα δομή. Ένα υπουργείο που φτιάχτηκε εκ των ενόντων, με υπαλλήλους που προέρχονται από διάφορους χώρους της Δημόσιας Διοίκησης, ένα υπουργείο που δεν έχει προλάβει ακόμα να διαμορφωθεί, κατακερματισμένο σε πολλά κτίρια».

Πρόσθεσε επιπλέον, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε και μια συγκεκριμένη κουλτούρα απέναντι στο ζήτημα, μία αντίληψη πολιτική του «μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν», μια πολιτική που είχε παραμελήσει μια κρίσιμη πτυχή του μεταναστευτικού-προσφυγικού, δηλαδή την ασφάλεια των πολιτών.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «Ποτέ δεν ειπώθηκε από τη Ν.Δ. ότι αυτή η πολιτική κουλτούρα ήταν η αιτία», προσθέτοντας ότι «Οι αιτίες είναι έξω από τη χώρα, αλλά σε αυτές τις αιτίες είναι άλλο να ακολουθείς πολιτικές απώθησης και άλλο πολιτικές προσέλκυσης. Η δική μας φιλοσοφία βασίζεται ακριβώς στο να αξιολογήσει όλες τις πτυχές του προβλήματος, βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μας επιβάλλει το διεθνές νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο είμαστε με τη βούλησή μας».