Μια ΣΤΑΣΗ. Μια στάση για να ξαναδεί ο άνθρωπος τη συμπεριφορά του απέναντι στον κόσμο και τον πλανήτη. Να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στον θεατή και τη σύγχρονη τέχνη. Να αγγίξει την ουσία της πολιτικής και της καθημερινότητας.

Κι ίσως να ξαναδεί την καλλιτεχνική πράξη ως συνθήκη εργασίας, μέσα ή έξω από θεσμούς και κανόνες. Αυτή είναι η πρόταση της φετινής 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που αρχίζει στις 12 Οκτωβρίου με στόχο να γίνει η «Στάση», όπως είναι ο τίτλος της (ΣΤΑΣΗ / TAKING A STANCE ), μια αφετηρία, δηλαδή, για προβληματισμό και σκέψη απέναντι στα καίρια ζητήματα της εποχής.

Όπως λένε οι επιμελητές της, για την ακρίβεια, δεν πρόκειται απλώς για ένα θέμα, αλλά για έναν καινούργιο τρόπο θέασης και εξέτασης της σύγχρονης τέχνης από μία κριτική απόσταση, που να επιτρέπει τον επαναπροσδιορισμό αξιών και προτεραιοτήτων.
Γιώργος Δεπόλλας

Περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και έντεκα επιμελητές παίρνουν μέρος στην Μπιενάλε, που θα πραγματοποιηθεί σε έξι χώρους στη Θεσσαλονίκη και σε έναν στην Αθήνα. Πρόκειται για όλη τη δυνατή ομάδα των μουσείων της Θεσσαλονίκης, που είναι ενωμένα πλέον κάτω από τον νεοσυσταθέντα Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – ΜΟΜus και συγκεκριμένα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών αλλά και για πρώτη φορά το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα.

Εκθέσεις, όμως, θα γίνουν επίσης στο Αλατζά Ιμαρέτ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μια στροφή στα έργα, τους καλλιτέχνες, τις δράσεις και τις αφηγήσεις τους, που δεν εκφέρουν μόνο δημιουργικό λόγο αλλά κυρίως ορίζουν μια στάση απέναντι στη ζωή και τον κόσμο, επιχειρεί έτσι η φετινή Μπιενάλε.
Jonathas de Andrade

Γιατί, όπως, λένε οι επιμελητές της, «Με ερωτηματικά ή ενθουσιασμό, με αντιστάσεις ή ανατροπές, με ποιητικότητα ή ρεαλισμό, με φαντασία ή κριτική θεώρηση της πραγματικότητας, με ερευνητικότητα ή επινοητικότητα, οι καλλιτέχνες αναζητούν εναλλακτικά σημεία θέασης του παρελθόντος, του παρόντος και μελλοντικού κόσμου και με κάποιον τρόπο τον ανασυνθέτουν».

Μια πρόταση, εν τέλει, για την επισκόπηση του εαυτού, του κόσμου και της ζωής, μέσα από καλλιτεχνικές θέσεις και έργα.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται έργα των εικαστικών καλλιτεχνών Γιάννη Κουνέλλη, Διοχάντης, Μαρίας Λοϊζίδου, Κύριλλου Σαρρή, Δημήτρη Ζουρούδη, Γιώργου Δεπόλλα, Αθηνάς Ιωάννου, Βασίλη Σαλπιστή, Jonathas de Andrade, Julian Germain, Harun Farocki, Claudio Pérez κ.ά. Την επιμέλεια των εκθέσεων έχουν οι Λουίζα Αυγήτα, Δόμνα Γούναρη, Παναγής Κουτσοκώστας, Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Θούλη Μισιρλόγλου, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Σύρογλου, Μαρία Τσαντσάνογλου και Συραγώ Τσιάρα.

Η Μπιενάλε θα διαρκέσει τέσσερις μήνες (ως 16-2-2020) και θα περιλαμβάνει επίσης εκδηλώσεις λόγου, ημερίδες και το καθιερωμένο Φεστιβάλ Περφόρμανς από 17 ως 24 Οκτωβρίου, με τιμώμενο καλλιτέχνη τον Stelarc.

Stelarc