ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με εκλεκτούς καλεσμένους, όπως τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη σύζυγό του, Μαρέβα, αλλά και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι.
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, χαρακτήρισε το νέο μουσείο ως ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό «πνεύμονα», σημείο συνάντησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την καθημερινή ποιοτική ψυχαγωγία. Υπογράμμισε δε ότι η φιλοσοφία του νέου μουσείου αποτυπώνει ακριβώς την αντίληψη της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό, που όπως σημείωσε πρέπει να διαχέεται σε όλους τους πολίτες, να γίνεται μέρος της ζωής τους, να διευρύνει αθόρυβα τη σκέψη τους, το γούστο τους και τους ορίζοντές τους.
Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του νέου μουσείου τους οποίους και χαρακτήρισε πηγή ζωής και νέας αισθητικής ενώ δεσμεύτηκε πως θα επιστρέψει για μια πιο λεπτομερή περιήγηση στα εμβληματικά έργα σπουδαίων καλλιτεχνών.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι, Αληθινοί Έλληνες κοσμοπολίτες, ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή διακρίθηκαν στην οικουμένη. Όμως δεν ξέχασαν ποτέ την πατρίδα και την «καρδιά» της, τον Πολιτισμό. Στο γενέθλιο τόπο του, στην Άνδρο, ο Βασίλης ίδρυσε μαζί με την Ελίζα το πρώτο Μουσείο σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Αργότερα χρηματοδότησαν εκεί, όπως θύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Καθώς οι ίδιοι δεν είναι πλέον μαζί μας, φρόντισαν η προσφορά τους να έχει συνέχεια μέσα από το Ίδρυμα που φέρει το όνομά τους».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την δημιουργία του νέου μουσείου ως ένα όραμα και έργο ζωής του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, που παίρνει «σάρκα και οστά». Επιπροσθέτως, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη που υπάρχει, ως προς την διασφάλιση της λειτουργίας του νέου πολιτιστικού εγχειρήματος, ενώ παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στο πολυποίκιλο έργο του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, μέρος του οποίου έχει συμβάλλει σημαντικά στην Τέχνη.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τον Βασίλη Γουλανδρή «λαμπρό παράδειγμα Έλληνα», με το επιχείρημα ότι πέτυχε στην οικονομική και επιχειρηματική του δραστηριότητα, όμως παράλληλα πρόσφερε σημαντικό μέρος εξ όσων αποκόμισε στην ελληνική κοινωνία.
Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο κ. Γουλανδρής προεξέτεινε με μεγάλη επιτυχία τη μοναδική παράδοση των εφοπλιστών, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο να μπουν τα θεμέλια και να κατακτήσει η ελληνική εμπορική ναυτιλία την παγκόσμια κορυφή, ενισχύοντας παραλλήλως, με καθοριστικό τρόπο, την εθνική μας οικονομία.
Χαρακτήρισε, επίσης, τον Βασίλη και την Ελίζα Γουλανδρή ως σύγχρονο «Μαικήνα», υποστηρίζοντας ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις να θεωρηθούν ως τέτοιος, βάσει της προσφοράς τους στην Τέχνη.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην ανεκτίμητης αξίας συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης, με ποιοτικά χαρακτηριστικά μοναδικότητας -και δη σε παγκόσμια κλίμακα- η οποία αποτέλεσε και αποτελεί την αντηρίδα, πάνω στην οποία στηρίζεται το έργο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, «Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εδώ στην Αθήνα, του οποίου την έναρξη λειτουργίας τελούμε σήμερα, «βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές». Για να φθάσουμε, όμως, σε αυτή την κορύφωση, είχαν προηγηθεί λαμπρές ψηφίδες ενός ανεπανάληπτου μωσαϊκού Τέχνης, όπως είναι, ιδίως, μ’ επίκεντρο την Άνδρο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από το 1979, το Αρχαιολογικό Μουσείο, από το 1981 και η Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από το 1986. Σε αυτό, έκτοτε, οργανώνονται, κάθε καλοκαίρι, στην ‘Ανδρο οι παγκοσμίως γνωστές και καθιερωμένες διεθνείς εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην μέγιστη συμβολή του κυρίου και της κυρίας Γουλανδρή, ως προς την υποστήριξη πλήθους ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονταν και βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη, προσβλέποντας στην ουσία και όχι στην προβολή.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτισε «τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην μνήμη, αλλά και στο παράδειγμα που μας κληροδότησαν ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή» και ευχήθηκε «αυτό το υπόδειγμα προσφοράς και ήθους να χαράζει και να φωτίζει δρόμους χρέους, τους οποίους θα ακολουθήσουν και άλλοι, πολλοί, άξιοι μιμητές».
Το νέο μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή βρίσκεται στην οδό Ερατοσθένους 13. Στους χώρους του, εκτίθενται 180 έργα και αντικείμενα τέχνης. Εκτός από τα εμβληματικά έργα της συλλογής, που παρουσιάζονται στο σύνολό τους και θα εκτίθενται μόνιμα, άλλα, επίσης σημαντικά έργα θα εκτίθενται εκ περιτροπής, προκειμένου ολόκληρη η συλλογή να τεθεί σε κοινή θέαση.
Αξίζει να αναφερθεί, επιπλέον, ότι το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή σεβάστηκε την επιθυμία των ιδρυτών για μια αίθουσα αφιερωμένη στη σημαντική συλλογή τους από γαλλικά έπιπλα, υπογεγραμμένα από τους διασημότερους ébénistes και αντικείμενα τέχνης, χρονολογούμενα από τον 18ο αιώνα, όπως και κινεζικά αντικείμενα τέχνης από νεφρίτη ή πορσελάνη, καθώς η τέχνη ήταν παρούσα στη ζωή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους.
Το μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό αύριο, Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»: Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων
- ΔΕΠΑ Εμπορίας: Πώληση του 35% του μετοχικού κεφαλαίου κυριότητας HELLENiQ ENERGY στο ΤΑΙΠΕΔ
- Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC Greece): Ζητά να διατηρηθεί το μπόνους δόμησης ζητά
- Πέτρος Παππάς (Star Bulk): Νέα μερισματική πολιτική και ενισχυμένο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών – mononewsTV