ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Φαινομενικά, το ευρώ είναι υπεύθυνο για τις υποχωρήσεις των νομισμάτων στην ανατολική Ευρώπη, επειδή οι οικονομίες τους είναι συνυφασμένες με τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Από τις εκλογές και τις αποφάσεις των δικαστηρίων της ΕΕ έως τις κυβερνητικές δαπάνες και τις ιδιαιτερότητες της νομισματικής πολιτικής, εγχώριοι αρνητικοί παράγοντες έχουν φέρει αυτόν το μήνα το φιορίνι της Ουγγαρίας, το πολωνικό ζλότι, την τσεχική κορώνα και το ρουμανικό λεβ μεταξύ των νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.
Είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση για assets που συχνά θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, ειδικά δεδομένου του αυξανόμενου καταναλωτισμού και των αυξανόμενων μισθών σε ορισμένες χώρες.
Πολωνικό Ζλότι
Το ζλότι υφίσταται πιέσεις λόγω μιας επικείμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα. Το χειρότερο σενάριο, όπου οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να μετατρέψουν στεγαστικά δάνεια σε ζλότι στις συναλλαγματικές ισοτιμίες του 2008, θα μπορούσε να σημαίνει απώλεια έως και τετραπλάσια από τα περσινά ετήσια κέρδη για τις τράπεζες. Η επιτάχυνση του πληθωρισμού, καθώς και οι γενικές εκλογές τον επόμενο μήνα, ενδέχεται επίσης να βλάψουν τη γοητεία των πολωνικών περιουσιακών στοιχείων.
«Η στήριξη του 4,40 έχει σταματήσει για άλλη μια φορά την ανοδική κίνηση για την ώρα», δήλωσε η αναλύτρια της Raiffeisen Bank Dorota Strauch. «Εν αναμονή της απόφασης, ωστόσο, είναι πιθανό αυτό το επίπεδο να παραβιαστεί».
Ουγγρικό φιορίνι
Το φιορίνι είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις αυτόν το μήνα, πέφτοντας σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έναντι του ευρώ. Μια στροφή προς τη χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα και μια συσσώρευση κερδοσκοπικών τοποθετήσεων έναντι του νομίσματος ήρθαν να προστεθούν στα βάσανά του. Ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έχει γυρίσει σε έλλειμμα δεν βοηθά επίσης.
Η αυξανόμενη ρευστότητα μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, καθώς και η «λεπτή εξωτερική ισορροπία της Ουγγαρίας και η καθοδική πίεση στο ευρώ», θα διατηρήσουν την πίεση στο φιορίνι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup Dumitru Vicol και Luis Costa, που δίνουν αξιολόγηση underweight στο νόμισμα.
Τσεχική κορώνα
Η σκληρή ρητορική από την κεντρική τράπεζα της Τσεχίας δεν έχει ενισχύσει την κορώνα, της οποίας το κέρδος 0,4% στα 25,85 ευρώ αυτόν το μήνα έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από άλλα αναδυόμενα νομίσματα. Οι επενδυτές εξακολουθούν να δυσκολεύονται να πουλήσουν την κορώνα σε μια προσπάθεια εξόδου από τα μακρά στοιχήματα που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια του καθεστώτος ανώτατου πλαφόν της κεντρικής τράπεζας στο νόμισμα.
«Για κάποιο χρονικό διάστημα, ο μηχανισμός μετάδοσης από το κανάλι των επιτοκίων στη συναλλαγματική ισοτιμία είχε χαλάσει, με την υπερτιμημένη κορώνα να μην αντιδρά στα υψηλότερα επιτόκια», ανέφερε ο αναλυτής της ING Petr Krpata σε σημείωμά του μέσω e-mail. Η ισοτιμία ευρώ – κορώνας μπορεί να κινηθεί υψηλότερα κατά το 4ο τρίμηνο και να δοκιμάσει το επίπεδο των 26, ακόμη και αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αυξήσουν τα επιτόκια τον Νοέμβριο, είπε.
Ρουμανικό Λεβ
Το λεβ έχει υποχωρήσει κατά 0,5% αυτό το μήνα σε 4,7472 ευρώ, αν και είναι το μόνο νόμισμα μεταξύ των αντιστοίχων του που διαχειρίζεται η κεντρική τράπεζα. Τα δίδυμα ελλείμματα, η κυβερνητική κρίση και ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο δημιουργούν ένα άσχημο σκηνικό.
«Το λεβ παραμένει ένα από τα πιο υπερτιμημένα νομίσματα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και αυτή η σταδιακή αποδυνάμωση δεν θα εξαλείψει την υπερτίμηση», δήλωσε ο Dan Bucsa, αναλυτής της UniCredit. Βλέπει το εύρος της ισοτιμίας να μετατοπίζεται σε 4,8-4,9 έναντι του ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.
«Η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά της για να υπερασπιστεί το νόμισμα το επόμενο έτος, εάν η όρεξη για περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών αποδυναμωθεί».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;