Από μέρα σε μέρα, ακόμη και σήμερα Παρασκευή, αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το νέο ομόλογο των ΕΛΠΕ για το οποίο ήδη ολοκληρώθηκε το roadshow της διοίκησης  της εταιρείας με ξένους επενδυτές.

Η έκδοση του ομολόγου έχει ανατεθεί από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ σε  Credit Suisse και Goldman Sachs ως παγκόσμιους συντονιστές και στις Alpha Bank, Citigroup, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς ως Joint Bookrunners και πραγματοποιήθηκαν  διαδοχικές παρουσιάσεις σε Λονδίνο, Ζυρίχη, Παρίσι και χθες Πέμπτη και στην Αθήνα.

Στόχος είναι να αντληθούν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ και να αντληθούν σχετικά σύντομα, και με ένα καλό επιτόκιο όσο πιο κοντά γίνεται στο 2%, ώστε αυτό να λειτουργήσει θετικά για την εικόνα της εταιρείας στην αγορά και να κάνει το ενδεχόμενο διάθεσης μέσω placement του 10% με 15% των ΕΛΠΕ που εξετάζεται  εφικτό, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό τίμημα.

Η επιλογή του placement με ποσοστό της τάξης του 15%-20% αρχικά  -και σε δεύτερη φάση  το υπόλοιπο- αν και συζητιέται έντονα από την αγορά και τις τράπεζες, παρουσιάζεται πιο συγκρατημένα, ως επιλογή, από τον υπουργό Ενέργειας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πριν λίγες ημέρες, πηγές από το υπουργείο  Ενέργειας τόνιζαν ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τον τρόπο που θα προχωρήσει η πώληση των ΕΛΠΕ και σημείωναν ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές. Κι αυτό γιατί μπορεί η πώληση μέσω Χρηματιστηρίου, να  αποτελεί πιο άμεση διαδικασία από τη διενέργεια διαγωνισμού, ωστόσο ενέχει ρίσκα και εξαρτά την επιτυχία του εγχειρήματος από αστάθμητους παράγοντες όπως τις επιπτώσεις του Brexit στα διεθνή Χρηματιστήρια ή τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Επιπλέον, η διάθεση μέσω Χρηματιστηρίου έχει ένα μειονέκτημα και αυτό είναι η τιμή, αφού θα πρέπει να  γίνει με discount, όπως συνηθίζεται στα placements, το ύψος του οποίου μπορεί να είναι και  10%.

Αυτόν τον προβληματισμό, για την τιμή μιας ενδεχόμενης πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Υόρκη, στη συνέντευξή του στο Bloomberg, στην οποία είπε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο τίμημα. «Εξετάζουμε όλες μας τις επιλογές, είναι θέμα τιμήματος γιατί θέλουμε να είμαστε σίγουροι, ότι αν πουλήσουμε, θα πουλήσουμε σε μια ικανοποιητική τιμή», είπε χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει κάποια επιφύλαξη που σχετίζεται με την τιμή στην περίπτωση placement.

Σημειώνεται ότι η πώληση του 35,5% του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω Χρηματιστηρίου σημαίνει αυτομάτως πώληση και της δραστηριότητας της εταιρείας στην έρευνα και εξόρυξη φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων που δίνουν οι υδρογονάνθρακες. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει την απόσχιση της δραστηριότητας των υδρογονανθράκων και τη μεταφορά της σε νέα εταιρεία στην οποία το Δημόσιο θα διατηρούσε τον έλεγχο του 51%. Ο νέος σχεδιασμός ωστόσο απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της εταιρείας συμμετοχών υδρογονανθράκων.

Εξαγορά ομολόγων ύψους 449 εκατ. ευρώ

Μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγου, εκτός από ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία και  τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, θα αποτελέσει και μια πρώτη επαφή της εταιρείας με τις αγορές, πριν οριστικοποιηθούν και υλοποιηθεί το τελικό σενάριο πώλησης που θα επιλεγεί. Το ποσό που θα αντληθεί από τη νέα έκδοση ομολόγου από την έκδοση θα διατεθεί για την εξαγορά του ομολόγου που λήγει το 2021, ή για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας.

Εξάλλου, σε ξεχωριστή ανακοίνωση προ ημερών, τα Ελληνικά Πετρέλαια απηύθυναν πρόταση εξαγοράς προς τους κατόχους ομολογιών, εγγυημένων από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., με τοκομερίδιο 4,875% και λήξη τον Οκτώβριο 2021, συνολικού ποσού εκδόσεως Ευρώ 449.530.000 (οι «Υφιστάμενες Ομολογίες»), από την εξ ολοκλήρου θυγατρική εταιρεία HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC.

Η Πρόταση Εξαγοράς προβλέπει την καταβολή από την εταιρεία στους κατόχους των Υφισταμένων Ομολογιών, σε μετρητά, ποσού Ευρώ 1.092,5 ανά ευρώ 1.000 ονομαστικής αξίας Υφισταμένων Ομολογιών, πλέον δεδουλευμένων τόκων μέχρι και την προηγουμένη μέρα της ημερομηνίας καταβολής, η οποία θα ορισθεί περί την 3η Οκτωβρίου 2019 και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πρότασης Εξαγοράς που παρατίθενται αναλυτικά στο πληροφοριακό δελτίο της 23ης Σεπτεμβρίου, που θα είναι διαθέσιμο για τους επιλέξιμους κατόχους Υφισταμένων Ομολογιών.

Η μετοχική σύνθεση των Ελληνικών Πετρελαίων  

Σήμερα η μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ  είναι:
-Paneuropean oil (όμιλος Λάτση)  45,5%
-ΤΑΙΠΕΔ 35,5%
-Ξένοι θεσμικοί 5,9%
-Ιδιώτες επενδυτές 7,8%